
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


SUBJECT: Applicability Determination for Delco Products in Dayton, Ohio 

FROM: 	 Director 
Stationary Source Compliance Division 
Office of Air Quality Planning and Standards 

TO: 	 David Kee, Director 
Air Management Division - Region V 

This is in response to your request dated March 16, 1983, concerning the applicability of 
new source permitting requirements to Delco's automobile parts manufacturing facility in Dayton, 
Ohio. Delco operates two coal-fired boilers at their Dayton facility which are limited to SO2 
emission rates of 1.2 pounds per million Btu. These emission rates were established under new 
source requirements. Delco now wishes to raise these emission limits to 1.6 pounds per million 
Btu. 

Delco's unit #4 was permitted under Ohio nonattainment new source review requirements 
which established as LAER an emission limit of 1.2 pounds of SO2 per 1,000,000 Btu. As a 
condition of this permit Delco was required to reduce the emission limit applicable to then 
existing unit #3 from 1.6 to 1.2 pounds of SO2 per 1,000,000 Btu. This latter reduction was 
necessitated in order to supply sufficient emission offsets required by the new source permitting 
requirements. 

At the time the original permit was issued, the area where unit #4 was constructed had not 
attained the national ambient air quality standards (NAAQS) for SO2. Since that time, this area's 
air quality has improved to such a degree that NAAQS are now being attained. (For purposes of 
this response it is assumed that both primary and secondary standards are currently being 
attained.) 
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As a result of this request, you seek to ascertain whether: (1) unit #4 can increase its 
emission level beyond that established as LAER, (2) unit #3 can exceed the level agreed upon in 
supplying emission offsets for the construction of unit #4 and #3) any additional regulatory 
requirements apply to this proposed relaxation. 

EPA can allow the relaxation of a permitting requirement within the constraints of the 
State or local agency's authority. The original permitting requirements were established based on 
the nonattainment status of the Montgomery County, Ohio area. Inasmuch as this area has now 
been redesignated to attainment, EPA can no longer require the continued application of the 
nonattainment requirements. As long as any relaxed emission limit will not interfere with the 
maintenance of the NAAQS nor any applicable air quality increment, such a relaxation can be 
approved. 

Since this change in emission limitations will result in a significant net increase in 
emissions, Delco will be required to obtain a PSD permit. As a part of the PSD permitting 
requirements, Delco must obtain a year's worth of air quality data. This will be critical in this 
instance to ensure the continued attainment status of this area. Along with this monitoring data, 
Delco will also have to perform BACT and air quality analyses. As alluded to earlier, Delco will 
also have to modify their existing Section 51.18 permit to allow for this relaxation. A careful 
review of the State or local Agency's authority should be conducted to ascertain whether it 
possesses the authority to modify the existing permit. 

This response has been coordinated with the Office of General Counsel and the Control 
Programs Development Division and they concur in its findings. Should you have any additional 
questions or concerns, please contact Rich Biondi at 382-2831. 

Edward E. Reich 

cc: 	 Darryl Tyler 
Mike Trutna 
Peter Wyckoff 
David Rochlin 
Ron Van Mersbergen 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION REGION V


DATE: MARCH 16, 1983 

SUBJECT: Applicability Determination for Deco Product in Dayton, Ohio 

FROM: 	 David Kee, Director 
Air Management Division 

TO: 	 Edward Reich, Director 
Stationary Source Compliance Division 

Attached is a self explanatory request for a policy determination from the air pollution control 
agency in Dayton, Ohio. The request deals with the new source review requirements which apply 
to an area which has been redesignated from nonattainment to attainment. If you have any 
questions, please call Mr. Ron VanMersbergen at FTS 886-6056 or call Mr. James Grass in 
Dayton at FTS (513) 225-4435. 

cc: 	 James Grass 
Robert Meyers 
Michael Trutna 
R. Van Mersbergen 



REGIONAL AIR POLLUTION CONTROL AGENCY

Serving Clark, Darke, Greene, Miami, Montgomery & Preble counties


451 W. Third Street, P.O. Box 972, Dayton, Ohio 45422, (513)225-4435


February 22, 1983


Ronald VanMersbergen

U. S. Environmental Protection Agency

Air Programs Branch

230 South Dearborn Street

Chicago, Illinois 60604


Dear Mr. VanMersbergen:


Recent telephone conversations between you and John Paul of this agency have focused 
on regulatory applicability regarding two coal fired boilers operated by a local automobile parts 
manufacturing facility, Delco Products Division, General Motors Corporation. This facility has 
requested that the sulfur dioxide emission limitations for these two units be increased from 1.2 
pounds of SO2 per million Btus to 1.6 pounds per mmBtus. Since the existing 1.2 limits were 
established under new source requirements, we feel Delco Products' request raises some 
fundamental new source requirement issues. We are writing at this time to seek written responses 
to these issues. 

For the sake of background, a copy of the following documents has been enclosed for 
your review: 

- Boiler #4 application for permit to install; 
- Boiler #4 permit to install with agency new source review; 
- Boiler #4 permit to operate with special terms and conditions; 
- Boiler #3 permit to operate with special terms and conditions; 
- August 28, 1981 Federal Register notice redesignating Montgomery 
County to attainment for SO2; 
- Delco Products original request dated January 15, 1982; 
- Ohio EPA response (in draft form), letter sent on May 1, 1982; and, 
- Delco Products' second request dated January 26, 1983. 

In light of the potential widespread impact the Delco Products' request may have on both 
existing sources and future new sources, we welcome any pertinent discussion you feel is 
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appropriate. We do, however, wish to pose some specific questions which apply to this matter. 

First, applicable regulations during the installation of Unit #4 called for sulfur dioxide 
emission reductions which satisfied emission offset requirements. A portion of these offsets were 
achieved through a tightening of the allowable limitation applicable to Unit #3 from 1.6 pounds of 
sulfur dioxide per million Btus to 1.2 pounds of SO2 per million Btus. Since Delco Products' 
request includes limitation increases from 1.2 pounds to 1.6 pounds for both units, the question of 
emission offset permanency arises. Specifically, are the emission offsets from Unit #3 permanent 
even though the ambient air quality now lies within the national standards? 

The existing Unit #4 sulfur dioxide emission limitation of 1.2 pounds per million Btus 
reflects lowest achievable emission rate (LAER). An increase to 1.6 pounds would thus represent 
a relaxation from LAER. Therefore, a similar question to offset permanency arises. Are LAER 
determinations lifelong or can emission limitations established under LAER be modified 
once National Ambient Air Quality Standards are achieved? 

Finally, if the established limits are "renegotiable" due to improved air quality, what 
regulatory requirements apply? Specifically, would the Prevention of Significant Deterioration 
rules now apply? 

Mr. VanMersbergen, as you can see, the Delco Products' request impacts some of the 
basic principles of the new source review program. We feel this high level of importance 
necessitates a written federal response. We appreciate your consideration in this matter. 

Sincerely,


James W. Gross

Air Pollution Control Specialist

Abatement Unit


JWG/vmt 
Enclosures 

cc: 	 Robert Meyers 
Edward Reich 
Michael Trutna 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON. D.C. 20460 

APR 1 1981 

OFFICE OF 
ENFORCEMENT 

MEMORANDUM 

SUBJECT: PSD Questions 

FROM: 	 Director 
Division of Stationary Source Enforcement 

TO: 	 Merrill S. Hohman, Director 
Air & Hazardous Materials Division, Region I 

This is to respond to your memo of February 26, 1901 in which you requested answers to 
five questions that were raised by industry representatives concerning PSD. I would like to 
respond to your questions in the order in which they were raised. 

(1) The answer to this question is found in section 52.21 (b)(3)(i) of the August 7, 1980 
amendments to the PSD regulations. In order for a decrease in emissions to be considered 
contemporaneous, the actual decrease itself must take place within five years of the particular 
physical change or change in method of operation at a stationary source. The decrease must be 
enforceable in order to be creditable; however, enforceability is a requirement distinct from the 
five year contemporaneous time frame of the actual emissions decrease. 

(2) In order to determine if PSD review is applicable for a modification, it is necessary to 
look at the source status (major vs. non- major) before and after the proposed modification. If the 
existing source is of major status for one pollutant but the results of the modification will bring 
the source below the major source threshold for that pollutant, PSD review will not be required. 
In order for PSD review to be applicable for the case in question, the source must either retain its 
major status for SO2 or propose increases that would make the source major for TSP after the 
modification. Any contemporaneous creditable increases or decreases in emissions should be 
included when determining the emission results of the proposed modification. 

(3) PSD review, or exemptions to PSD review are based on preconstruction information. 
A major source which qualifies as a non-profit health institution may receive an exemption from 
PSD review. The effect of a change in the source's non-profit status upon its exemption would 
depend on any conditions of the exemption or factors concerning the change in status. This office 
would like to reserve judgement on your question until more specific information on the source in 
question is available. 

(4) The following definition of "municipal solid waste," which is found in 40 CFR 60.51(b) 



should be used when determining a possible exemption under 40 CFR 52.21(b) (2). 

"Solid Waste" means refuse, more than 50 percent of which is municipal type waste consisting of 
a mixture of paper, wood, yard wastes, food wastes, plastics, leather, rubber, and other 
combustibles, and noncombustible materials such as glass and rock. 

This definition is used to maintain consistency between the PSD and NSPS programs. The 
policy of using NSPS definitions (where appropriate) for PSD and NSR is supported by language 
in the PSD workshop manual and in an October 24, 1980 memo from OAQPS to the Regional 
Offices (copy attached). 

(5) The definition of "steam generating unit" given in 40 CFR 60.41 a should be used 
when determining an exemption under 40 CFR 52.21 (b)(2)(iii)(d). As you mentioned in your 
memo, the application of the aforementioned exemption was more narrowly defined between 
proposal and promulgation of the PSD amendments. The proposed rule exempted from 
modification any use of RDF generated from municipal solid waste. The promulgated rules 
exempted the use of RDF only at steam generating units. The language in the August 7, 1980 
preamble and the purpose of theexemption itself, however, supports the use of the broader 
definition of "steam generating unit." 

If you have any questions regarding this response, please contact Janet Littlejohn of my 
staff at 755-2564. 

Edward E. Reich 

Attachment 

cc: 	 Mike Trutna (OAQPS) 
Peter Wyckoff (OGC) 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


DATE: OCT 24, 1980 

SUBJECT: Definition of "Installation" in Nonattainment Regulations 

FROM: 	 Walter C. Barber, Director 
Office of Air Quality Planning and Standards 

TO: 	 Director, Air and Hazardous Materials Division 
Regions I-X 

The definition of source in the regulations pertaining to review of major new sources and 
modifications in nonattainment areas is focused at two levels: the entire plant and an installation 
within the plant. The term installation refers to "an identifiable piece of process equipment". (See 
August 7, 1980 Federal Register, p. 52742 and 52744.) I and my staff have responded orally to 
questions over the past year or so on how to interpret the term "installation", especially in cases 
where an NSPS applies to a source category. Our guidance has been that where an NSPS exists 
or is under development, the "affected facility" definition is usually the most appropriate definition 
of "installation". This memo restates that guidance in writing. 

If an NSPS identifies an "affected facility", the reviewing agency should consider such an 
affected facility as an installation for the purpose of new source review applicability 
determinations. For example, an installation at a power plant would be any electric utility steam 
generating unit. 

Where a portion of a plant is not specifically defined as an affected facility, either because 
an NSPS is silent or there is no NSPS for the source category, the reviewer should still refer to 
the NSPS approach for guidance as to how small a portion of a plant the term installation should 
apply to. To illustrate, in October 1979 EPA proposed an NSPS for auto surface coating 
operations which defined the affected facilities as the prime coat, surface coat, and top coat lines. 
Spray booths, flash-off areas and ovens within these lines are not defined as affected facilities by 
the proposal. Therefore, such line elements should not be considered installations; in this case, an 
installation is one of the three lines noted above. 

This position is not new; it has been the basis for decisions for more than a year. It is being 
presented here for clarification and to avoid inconsistency in the new source review process. If 
your staff has any questions on this subject in the future, please contact our Source Review Office 



(FTS 629-5291). 

cc: 	 Director, Enforcement Division, Regions I-X 
E. Reich D. Hawkins 
P. Wyckoff S. Kuhrtz 
L. WegmanE. Tuerk 
R. BiondiM. Trutna 
D. RhoadsD. Goodwin 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


DATE: February 26, 1981 

SUBJECT: PSD Questions 

FROM: 	 Merrill S. Hohman, Director 
Air & Hazardous Materials Division 

TO: 	 Edward E. Reich, Director 
Division of Stationary Source Enforcement 
Washington, DC 

Subsequent to our recent PSD workshop, representatives of the attending industries 
presented us with some interesting questions. I am hopeful that you can assist us in answering the 
following questions. Assume all sources are in PSD areas for all pollutants. 

Question 1: A source shuts down an old boiler in 1976. Several years after the shutdown, 
the source decides to build a new boiler and commence construction on it in 1983. (Therefore, the 
emissions reduction from the old facility would not normally be considered contemporaneous 
because it occurred beyond the five year period before the new source construction.) However, 
the old boiler shutdown was not federally enforceable until the source consented to a permit 
condition in 1979.Question: Would the reduction from the shutdown be considered 
contemporaneous? 

Question 2: An existing source is considered major for SO2 emissions only. (It has the 
potential to emit SO2 at a level that is slightly in excess of the 250 tons per year applicability 
level.) The source plans a new boiler modification that increases only TSP above the "de 
minimus" levels. Normally, this would bring TSP under a PSD review. However, after the 
modification is completed, there will be enough contemporaneous reductions to bring the SO2 
levels below 250 tons per year; therefore, making the source, as modified, a minor source. 
Question: is the source still considered a major source after the modification and subject to a PSD 
review for TSP, or would it be considered a minor source and not subject to PSD? 

Question 3: A source applies to the Governor and requests an exemption from PSD 
because they are a nonprofit health institution. Assume the request is approved and EPA concurs. 

Scenario A: After the source commences construction, but before it starts operation, 
ownership changes to an organization that cannot be considered "non-profit" and would not 
operate the source in a "non-profit way". Question: Is Region I correct in assuming that the 
source being operated by the new owners would be subject to a PSD review?. Scenario B: Source 



is built and commences operation. Ownership changes to the organization not considered 
non-profit after the source is operating. Question: Would the new owners be required to retrofit 
BACT and be subject to other PSD requirements because they no longer qualify for the 
"non-profit" exemption, or would they be exempt from PSD because there is only a change in 
ownership (and no increase in emissions)? 

Question 4: Is there a definition for municipal solid waste as that term is used under the 
exemption at 40 CFR 52.21(b)(2)(iii)(d)? Would construction site waste that consists mostly of 
wood, with some nails and bolts, bits of concrete and gravel, steel strapping, wire, shingles, etc., 
be considered municipal solid waste? Note: Such waste is currently being landfilled at a municipal 
dump. 

Question 5: Under the same exemption indicated in Question 4, the term "steam 
generating unit" is used. On page 52704 of the August 7, 1980 revisions, the preamble states that 
only the switch to RDF at a "steam generating unit" is exempt. It goes on to explain that the term 
shall have the same meaning for the purposes of PSD as it does for the purposes of the new NSPS 
for certain electric utility "steam generating units". Under 40 CFR 60.41a, there is a definition for 
"steam generating unit" and a definition for "electric utility steam generating unit". Question: 
Which definition is applicable? Since the exemption may either apply to virtually all boilers, under 
one definition or only those that contribute to the generation of electricity for sale, under the other 
definition the distinction is important. 

Since these are questions that involve real case situations, we would appreciate it greatly if 
you could respond to these questions by March 13, 1981. 

Please contact John Courcier of my staff if you should have any questions. He can be 
reached at (FTS) 223-4448. 

cc: 	 Janet Littlejohn, DSSE 
Notebook Entries: 12.10 


