
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OCT 31 1978 
OFFICE OF 

AIR AND WASTE MANAGEMENT 

Jonathan B. Hill, Esq.

Markham and Hill

Suite 708

1000 Vermont Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20005


Re:	 Deadline for Commencement of Construction

of the Eastport Refinery


Dear Mr. Hill:


This is in response to your letter of September 7,

1978, to Robert Thompson, Regional Counsel for EPA Region 1.


In that letter, you note that on August 18, 1978, EPA

issued to the Pittston Company a PSD permit to construct a

refinery and marine terminal in Eastport, Maine. You then

ask in effect whether EPA would agree that Pittston, in

order to preserve the validity of the permit, need commence

construction on the refinery and terminal no earlier than 18

months from the date EPA issued it, that is, no earlier than

February 18, 1980. For the reasons that follow, EPA would

not agree. In our view, Pittston must commence construction

no later than September 5, 1979.


As you know, there are three grandfather exemptions in

the new PSD regulations. Sections 52.21(i)(2) and (3)

contain two of them. Those sections provide that the new

regulations do not apply to any major emitting facility for

which certain permits were obtained by March 1, 1978, and on

which construction commences by March 19, 1979. 43 FR

26388, 26406 (June 19, 1978). Section 52.21(i)(4), which

expresses the third exemption, provides that the new reg­

ulations do not apply to any major emitting facility which

was subject to the PSD regulations in effect before March 1,

1978, if EPA would have evaluated an application for a PSD

permit for the facility under those regulations by March 1,

1978, but for an extension of the public comment period.

The last sentence of section 52.21(i)(4) adds that "the

application shall continue to be processed, and granted or

denied, under [the old PSD regulations].” Id. EPA processed

and granted the application for the permit for the refinery

and marine terminal under the old regulations. It did so in

accordance with section 52.21(i)(4).
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You read section 52.21(i)(4) as giving permittees 18

months to commence construction on sources which that

section would exempt. You rely on the last sentence of the

section, having concluded that the sentence “requires that

the permit be processed under [old regulations]”. These

regulations independently set an 18-month deadline for

commencement of construction. See 40 CFR 52.21(e)(3)

(1977). But to give permittees with sources exempt under

section 52.21(i)(4) 18 months to commence construction would

be to treat them much more favorably than persons issued the

required permits just before March 1, 1978. Sections

52.21(i)(2) and (3) give those persons only one year and 18

days to commence construction. EPA did not intend to treat

permittees under section 52.21(i)(4) any differently than

persons issued the required permits just before March 1.

Indeed, there is absolutely no reason to do that. In

addition, the last sentence of section 52.21(i)(4) merely

states that the "application" shall be processed under the

old regulations. Thus, section 52.21(i)(4) specifies that

the substantive and procedural requirements of the old

regulations were to govern EPA's decision whether to issue a

permit. Section 52.21(i)(4) does not cover the length of

time that an issued permit remains valid. That matter is

resolved by reference to section 52.21(i) as a whole.


In our view, sections 52.21(i)(2)-(4), when read

together, require a permittee under section 52.21(i)(4) to

commence construction within the same amount of time that

would be the case for a person issued the required permits

just before March 1, i.e., within one year and 18 days from

permit issuance. In the case of the Eastport refinery and

marine terminal, construction on it must commence, there-

fore, on or before September 5, 1979.


This interpretation of section 52.21(i) is nationally

applicable final action within the meaning of Section

307(b)(1) of the Clean Air Act. As such, it is reviewable

only in the United States Court of Appeals for tho District

of Columbia Circuit.
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If you have any questions, please contact Peter Wyckoff

of the 0ffice of General Counsel.


Very truly yours,


/s/


David G. Hawkins

Assistant Administrator for

Air, Noise and Radiation (ANR-443)


cc:	 William R. Adams, Jr., Regional Administrator, Region I

Harley Laing, Assistant Regional Counsel, Region I

Peter Wyckoff, Attorney, Office of General Counsel




UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


MAR 11 1980 

Mr. Charles H. Tisdale, Jr.

King & Spalding

2500 Trust Company Tower

Atlanta, Georgia 30303


Dear Mr. Tisdale:


In response to your letter of February 12, 1980, I agree that

the PSD regulations require a source, in the situation described

by your letter, to commence construction by March 19, 1979.

Failure to commence construction by March 19, 1979, may subject

the source to PSD review.


The relevant section of the PSD regulations is §52.21(i)(3)

which states:


“The requirements of paragraphs (j) through (r) of this

section shall not apply to a major stationary source or major

modification that was not subject to 40 CFR 52.21 as in effect

before March 1, 1978, if the owner or operator -


(i) Obtained all final Federal, State, and local

preconstruction permits necessary under the applicable State

implementation plan before March 1, 1978;


(ii) Commenced construction before March 19, 1979; and


(iii) Did not discontinue construction for a period of 18

months or more and completed construction within a reasonable

time." 40 CFR 52.21(1979).


As you pointed out in your letter, an amendment to this

provision was proposed in the Federal Register on July 20, 1979.

That amendment may extend the commence construction deadline for

certain sources when there is a delay in the issuance of Federal

authorizations to construct or operate.




This letter addresses only a generic question and is not

intended to make a judgement as to any specific source. In order

to obtain a source specific determination, you should contact the

appropriate EPA Regional Office with detailed information on the

source.


If you would like to discuss this issue further, please

contact Libby Scopino of my staff at (202) 755-2564.


Sincerely,


Edward E. Reich, Director

Division of Stationary

Source Enforcement


cc:	 Kent Williams, Region 4

Peter Wyckoff, OGC

Jim Weigold, OAQPS


EN-341 LScopino ncb 3/4/80-3202 52564




UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OCT 16 1975 
OFFICE OF 

AIR AND WASTE MANAGEMENT 

SUBJECT:	 Cutoff Date for Applying Significant Deterioration 
Regulations 

MEMO TO:	 Mr. Jack Green, Region VIII 
Mr. Cliff Smith, Region X 

The attachment reflects our currently-proposed resolution of 
the problem raised by Jack Green (too many power plants being 
"grandfathered" by the "commerce construction" definition in the regs) 
in a way that also avoids reversal of assurances given by other RA's 
(e.g., in Region X). This is being reviewed with your staffs and has 
met favorable reception with several national environmental groups who 
shared your concerns, Jack. 

We plan to move as rapidly as possible on this to minimize any 
further “reliance” on a part of the regs that is now somewhat amgibuous. 
Please give me any comments within a week. 


