
 February 18, 1998


4APT-ARB


Ms. Chun-chi S. Liu

Mecklenburg County

Department of Environmental Protection


700 N. Tryon Street, Suite 205

Charlotte, North Carolina 28202-2236


Subject: 	 Applicability Determination Request;

Definition of a "Major Source" under 40 CFR 70.2


Dear Ms. Liu:


Thank you for your letter of December 22, 1997 (enclosed for

reference) in which you requested a written applicability

determination from the Environmental Protection Agency (EPA)

regarding the 40 CFR 70.2 definition of a "major source".

Specifically, you asked if gasoline should be considered as

petroleum in determining whether or not a source is "major" if

the source is a bulk gasoline terminal.


As referenced in your letter, under the definition of "major

source" in section 40 CFR 70.2, EPA lists 27 categories of

sources which must aggregate their fugitive emissions toward

title V applicability. For the most part, the listed categories

are consistent with the named category list presented at 40 CFR

52.21(b)(1)(i)(a) under the Prevention of Significant

Deterioration (PSD) program. This letter will address

gasoline/fuel terminals as they may apply to the "(xxii)

Petroleum storage and transfer units with a total storage

capacity exceeding 300,000 barrels"; and "(xxvii) All other

stationary source categories regulated by a standard promulgated

under section 111 or 112 of the Act, but only with respect to

those air pollutants that have been regulated for that category"

source categories as listed under the major source definition in

40 CFR Part 70.


EPA has determined that the "xxii" source category, as

listed under the major source definition in 40 CFR Part 70, does

not extend to gasoline/fuel terminals. Upon review of the term

"petroleum" as defined in 40 CFR 60, Subparts J, K, Ka, and Kb,

it is our determination that the named category was limited to

crude oil and not its refined products (e.g., gasoline). With

respect to the "xxvii" source category, the Region has determined

that fugitive emissions do not have to be aggregated toward title

V applicability since the applicable regulation (40 CFR Part 60,

subpart XX-Standards of Performance for Bulk Gasoline terminals)

was promulgated after August 7, 1980. As you know, your agency




or any permitting authority may apply a stricter interpretation

of the (xxii) source category and require that gasoline be

considered toward the capacity limitation in order to determine

whether fugitive emissions from gasoline should be aggregated in

determining title V applicability.


Thank you for the opportunity to clarify this matter. If

you have any further questions please contact Doug Deakin of my

staff at (404) 562-9114.


Enclosures


Sincerely yours,


/s/


R. Douglas Neeley

Chief

Air & Radiation Technology Branch

Air, Pesticides & Toxics 

Management Division



