
December 18, 2001 

Joy Herr-Cardillo

Arizona Center for Law in the Public Interest

18 E. Ochoa Street

Tucson, Arizona 85701-1915


Dear Ms. Herr-Cardillo:


This is in response to your letter of March 12, 2001 in which you requested that the EPA 
make a determination that the Arizona Department of Environmental Quality (ADEQ) and Pima 
County Department of Environmental Quality (PDEQ) are inadequately administering Arizona’s 
title V permit program. We are also responding to the correction and addendum to that letter, 
which you submitted on March 26, 2001. In your letters you identified a number of areas in 
ADEQ’s and Pima’s programs that you believe have serious deficiencies. We have researched 
each of your comments and enclosed with this letter our responses and a description of any 
additional action we will be taking. In summary, we have determined that the issues you raised 
do not constitute program deficiencies for the ADEQ or PDEQ title V programs. Our 
conclusions are more fully explained in the enclosed document. 

Thank you for your interest and involvement in this process. We believe that one of the 
great contributions of the title V program is that it facilitates public participation in the 
permitting process. We hope that you will continue your involvement with the Arizona title V 
programs and take part in the review of title V permits. 

Sincerely, 

/s/ 

Jack P. Broadbent 
Director, Air Division 

Enclosure 



EPA Response to ACLPI  Request for a Determination Regarding the 
Administration by the Ar izona Departm ent of Environmental Quality  and the Pima 

County Departm ent of Environmental Quality  of Ar izona’s Title V Permit 
Program 

1. ACLPI comment: Arizona law restricts public access to title V permit documents in 
violation of the CAA. The trade secret and confidentiality provisions in ARS section 49-432 are 
overly broad. 

EPA response: ACLPI originally raised this issue during the comment period on EPA’s 
proposed interim approval of the Arizona programs (60 FR 36083, July 13, 1995). The Arizona 
Attorney General submitted a legal opinion to EPA stating that Arizona’s confidentiality 
provisions would not interfere with the public’s access to information. EPA deferred to the 
Attorney General’s opinion and, in our final notice granting interim approval of the Arizona 
programs (61 FR 55915, October 30, 1996), we said that if we found that Arizona routinely 
withheld information that EPA would release under federal confidentiality provisions, we would 
revisit this portion of program approval. 

On June 13, 2001, Ginger Vagenas of EPA Region 9 spoke with Joy Herr-Cardillo of 
ACLPI regarding ACLPI’s concerns. Ms. Herr-Cardillo clarified that the purpose of ACLPI’s 
comment was to request that EPA review the type of information ADEQ withholds rather than to 
make a specific allegation that ADEQ is withholding information that should be released. 

EPA then contacted ADEQ regarding information it may have withheld from the public 
pursuant to these confidentiality provisions. ADEQ informed EPA that its policy governing 
public access to records provides that requesters should be notified in writing when a request is 
denied. When we requested copies of such notifications, ADEQ was unable to provide any such 
documents. Therefore, the paper trail that might allow us to determine the validity of ACLPI’s 
comment does not appear to exist. However, ADEQ has indicated to EPA that it will fully 
comply with its policy to inform the public in writing when it withholds information it deems to 
be confidential. ADEQ has also agreed to send copies of such letters to EPA, which will enable 
us to monitor the type of information the State is withholding from the public and to determine if 
it is information that EPA would release under federal confidentiality provisions. 

Because it is not currently possible to determine if information EPA would consider 
releasable has been withheld by ADEQ in the past, we do not have sufficient information to 
evaluate ADEQ’s past implementation of this portion of its title V program. However as a result 
of this comment, EPA is committed to monitor ADEQ’s compliance with the federal 
confidentiality provisions thus ensuring that all information the State withholds from the public 
is not information that EPA would otherwise release. 

2. ACLPI comment: PDEQ and ADEQ charge excessive fees for the public to obtain copies 
of relevant documents. There is no legitimate justification for charging the public for time spent 
by a government employee. These fees [read expenses] should be absorbed by the program to 
ensure compliance with the CAA 



EPA response: The CAA, EPA’s implementing regulations at part 70, and EPA guidance 
all require that fees collected are sufficient to fund all direct and indirect costs of the title V 
permit program. Both the CAA (see 502(b)(3)(A)) and part 70 (see 70.9(b)(1)) include a list of 
the reasonable costs that must be funded by fees collected under this program. Neither list 
includes the provision of copies of permit-related documents free of charge to the general public. 
EPA guidance on the matter (see August 4, 1993 John Seitz memo to EPA Regions “Agency 
Review of State Fee Schedules for Operating Permits Programs Under Title V” ) provides 
additional specificity about the costs required to be funded by permit fees, and also does not list 
copying charges as a cost that needs to be recovered through title V permit fees. 

EPA Region IX interprets the statutory and regulatory provisions (see CAA 503(e), 
502(b)(8), and 70.4(b)(3)(viii))) to require that the permitting authorities “make available to the 
public” the permit application, draft permit, etc. but not to require the provision of free copies of 
these permit-related documents. The statute also requires that permitting authorities have 
“reasonable procedures” for making documents available to the public (see CAA 502(b)(8)). If 
permitting authorities have reasonable procedures for making documents available, which could 
include the imposition of reasonable copying costs, then they are meeting the statutory 
requirement and do not have a program deficiency. It is our understanding that ADEQ and PDEQ 
make readily available to the public for viewing purposes and in a timely manner, all relevant 
documents pertaining to a source’s title V permit. 

EPA believes that permitting authorities should strive to make documents available to the 
public as easily and inexpensively as practicable. EPA further believes that permitting 
authorities could recover from title V sources the “reasonable”  costs associated with providing 
copies of title V-related documents to members of the public, although as noted above, they are 
not required to do so. Where possible, EPA strongly recommends that permitting authorities put 
publicly available documents on the Internet so that members of the public can easily access and 
print these documents. 

3. ACLPI comment: Public notice under Arizona law fails to include the procedures 
required by 40 CFR 70.7(h)(1). 

EPA response: ADEQ’s rules do not include the phrase “or any other means necessary to 
assure adequate notice to the affected public,” as set out in 40 CFR 70.7(h)(1). We identified this 
as a problem in our proposal to grant interim approval. In response, the Arizona Attorney 
General submitted an opinion citing ARS 49-104(B)(3), which gives ADEQ the power to utilize 
any medium of communication, publication and exhibition in disseminating information, 
advertising, and publicity in any field of its purposes, objectives and duties. In our final notice 
granting interim approval, we discussed this issue (61 FR 55914) and deferred to the Attorney 
General’s opinion that ADEQ has the power to provide notice by any means as necessary to 
assure adequate public notice. 

When we contacted the commenter to ask if they could provide any specific examples 
they were unable to. They stated that the comment was made because of the discrepancy 
between the Arizona rules and the requirements of part 70 rather than because they knew of 



instances where notice had been inadequate. EPA is not aware of evidence that suggests ADEQ 
is failing to provide adequate notice, however, we will continue to monitor ADEQ’s public 
notice procedures. 

In our final notice granting interim approval we explained our rationale for finding the 
Arizona rules adequate in this regard. Neither ACLPI nor any other commenter took issue with 
our determination at that time, so unless we find evidence that ADEQ is not providing adequate 
notice, there is no basis for reversing the position we took in our earlier interim approval notice 
in which we deemed the ADEQ rule acceptable 

4. ACLPI comment: Public participation under Arizona law does not adhere to the 
minimum requirements of 40 CFR 70.7(a)(1)(ii). Federal law requires public notice and 
comment for all permit revisions except for modifications qualify ing for minor permit 
modification procedures. Arizona law, however, allows public notice and comment only for a 
significant permit revision. 

EPA response: Under part 70, there are three types of permit revisions: administrative, 
minor, and significant. Administrative and minor revisions do not require public notice. See 40 
CFR 70.7(a)(1)(ii) and 70.7(h). Only significant revisions must be subject to public review. 
ADEQ Rule R18-2-330(A) provides: “The Director shall provide public notice, an opportunity 
for public comment, and an opportunity for a hearing before taking any of the following actions: 
1) A permit issuance or renewal of a permit, 2) A significant permit r evision, 3) Revocation and 
reissuance or reopening of a permit, 4) Any conditional orders pursuant to R18-2-328, 5) 
Granting a variance from a general permit pursuant to A.R.S. 49-426.06(E) and R18-2-507," 
(emphasis added). EPA finds this rule consistent with the public participation requirement in 
section 70.7(h). 

5. ACLPI comment: Arizona’s excess emissions allowance (R18-2-310) violates federal 
law. EPA should order ADEQ to repeal R18-2-310 and preclude ADEQ and PDEQ from issuing 
any permits that contain the excess emissions language of R18-2-310. 

EPA response: In addition to provisions implementing section 70.6(g), (regarding an 
affirmative defense for “emergencies”), the Arizona program included an excess emissions rule 
(Rule 310) that was broader than 70.6(g). The inclusion of this rule, which is the subject of the 
ACLPI comment, was identified by EPA as an interim approval issue (See 61 FR 55910, October 
30, 1996). In order to correct this interim approval issue, ADEQ removed R18-2-310 from its 
program. EPA subsequently approved its removal and granted full approval to ADEQ’s title V 
program (see 66 FR 63175, December 5, 2001). Therefore, this deficiency is no longer in 
Arizona’s program. 

6. ACLPI comment: Arizona’s excess emissions allowance fails to comply with EPA’s 
policy regarding excess emissions. It therefore does not meet section 70.6(g). 

EPA response: As noted above, ADEQ has deleted Rule 301 from its Title V operating 
permit program and submitted this revision to EPA for approval. EPA believes that this action 



eliminated the deficiency and we approved this revision to the State’s program on November 28, 
2001 (See 66 FR 63175, December 5, 2001). 

7. ACLPI comment: Arizona’s blanket exemption of an entire source category (agricultural 
equipment used in normal farm operations) is unlawful. 

EPA response: This issue was discussed in Arizona’s interim approval notice. See 61 
FR 55915 (October 30, 1996). During the public comment period for EPA’s 1996 proposed 
interim approval, ACLPI commented that any attempt to permit an agricultural source could be 
challenged in court. The Arizona Attorney General provided an opinion stating that the statutory 
exemption for agricultural sources does not include equipment that requires a permit under title 
V or is subject to a regulation under parts 60 or 61. 

EPA’s final action granting interim approval deferred to the Attorney General’s opinion 
but stated it would revisit the issue if there was a successful legal challenge to the regulation. So 
far there has not been a legal challenge.  Therefore, EPA will continue to defer to the Attorney 
General’s legal opinion on this matter. 

8. ACLPI comment: Operations during start-up, shutdown, and malfunction are excluded 
from the definition of “representative operational conditions.” Therefore, no testing or 
monitoring is required during those periods. EPA should require that ADEQ change its 
definition of operation conditions to allow for monitoring and emission limitations during start-
up, shutdown, and malfunction. This exemption allows a permitted facility to exceed air quality 
standards in clear violation of 70.6(a)(6)(i). Federal law requires at a minimum that facilities 
operate so as to minimize emissions during startup, shutdown, and malfunction. 40 CFR 
60.11(c). 

EPA response: Both ADEQ and PDEQ permits contain a general condition that requires 
that source tests be conducted under representative operational conditions. This is a standard 
approach to source testing, and is in fact what EPA requires in its NSPS general provisions. This 
provision ensures that source tests are not conducted while a unit is operating in a mode that is 
not representative of typical operations. EPA disagrees with the commenter’s contention that 
this language prohibits imposition or enforcement of monitoring or emissions limitations during 
non-representative operating conditions. Such violations are subject to enforcement action and 
may be proven by any credible evidence. Furthermore, in the preamble to the Federal Register 
notice that finalized EPA’s credible evidence revisions (62 FR 8319, February 24, 1997), EPA 
discussed the use of credible evidence in compliance certifications: 

“... if a source becomes aware of other material information that indicates that an 
emission unit has experienced deviations ... or may otherwise be out of compliance with 
an applicable requirement even though the unit’s permit identified data indicates 
compliance, the source must consider this information, identify and address it in the 
compliance certification, and certify accordingly.  This ensures, among other things, that 
sources will not certify compliance in circumstances where doing so would constitute a 
violation of CAA section 113(c) and 18 U.S.C. 1001, which prohibits a source from 



knowingly making a false certification or omitting material information, or a violation of 
other prohibitions on fraud. EPA emphasizes, however, that its purpose here is to make 
clear that sources may not ignore obvious relevant information. 

With regard to the federal requirement to minimize emissions during startup, shutdown, 
and malfunction, the commenter cites a requirement from EPA’s NSPS regulations’ general 
provisions. Section 60.11(c) applies only to NSPS standards. 

9. ACLPI comment: Title V permits issued by PDEQ fail to require Method 9 testing as 
required by federal law. Regulations promulgated by EPA require that “compliance with opacity 
standards in this part shall be determined by conducting observations in accordance with 
Reference Method 9.” 40 C.F.R § 60.11(b) (emphasis added); see also 40 C.F.R. § 60.48a(b)(3) 
(requiring the use of Method 9 for opacity determinations). ADEQ regulations also require that 
opacity be determined by Method 9. See A.A.C. R18-2-702(B)(2). However, in writing Title V 
permits, PDEQ has violated federal and state law by merely suggesting that permittees may use 
Method 9 for opacity determinations. See PDEQ Title V Permit Number 1571 (Draft) for Brush 
Wellman, Inc. at 17 (stating that “the permittee may use EPA Test Method 9 to monitor 
compliance with the 40% opacity standard.” (emphasis added)). 

EPA response: The Brush Wellman Permit cited by the commenter is not a title V 
permit. However, in order to address the commenter’s concern with PDEQ’s implementation of 
the applicable opacity testing requirements in title V permits, EPA reviewed all title V permits 
issued by PDEQ. In its original comment, ACLPI cites the NSPS requirement in the general 
provisions (40 CFR § 60.11(b)) as well as A.AC. R18-2-702 (B)(2) as the applicable 
requirements which would require a source to perform a method 9 opacity test to assure 
compliance with an applicable opacity standard. PDEQ has issued seven title V permits to this 
date. None of those seven sources are subject to an applicable NSPS opacity standard. Only one 
of the seven sources, Tucson Electric Power-Irvington Station (TEP), is subject to ADEQ’s 
opacity standard in A.A.C R18-2-702 (B)(2). In our review of the TEP permit, PDEQ does in 
fact require that opacity tests be conducted in accordance with EPA Reference Method 9. 

The remaining six sources are subject to Pima County SIP Rule 321. Section A.2. of 
Rule 321 specifies how a violation of Rule 321's opacity standard may be determined, but does 
not refer specifically to EPA Method 9. PDEQ’s title V permits, however, do provide that 
compliance with Rule 321 may be determined by EPA Method 9. Given EPA’s policy on the use 
of “any credible evidence” to determine compliance, we believe PDEQ is specifying opacity test 
methods in an appropriate manner. 


