
February 29, 1996


Subject: 	 Region 10 Questions & Answers #1: Title V Permit 

Development 


From:	 Joan Cabreza,

Air Permits Team Leader


To: Region 10 State and Local Air Pollution Agencies


Region 10 has now had a chance to review draft and proposed

Title V permits from several different state and local agencies. 

We've noticed several issues that seem to be common to all the

permits we've seen so far. 


To assist all of you in the permit development process,

whether you are currently issuing permits or only in the

beginning stages, we have, in consultation with our Office of

Regional Counsel and OAQPS, developed the attached set of

"guidance" in the form of questions and answers. Because much of

it was developed in response to Washington issues, some of the

these answers contain WAC citations, however, we believe it will

be useful for other states as well. Hopefully it will address

many of your questions, and help you to avoid some common

pitfalls. We also urge you to work with your Attorney General in

developing overall approaches for addressing these and other

legal issues.


A second set of questions and answers coming out in the next

few days will address a series of questions posed by OAPCA and

NWAPA. We will continue to issue additional lists as we feel it

is necessary and useful. 


We appreciate the opportunity to work with you on these

permits. Please call Elizabeth Waddell (206/553-4303) or me at

(206) 553-8505 if there are more issues that you would like us to

look into. Also, please let us know if you disagree with

anything in this memo or if you have other suggestions for how to

deal with these issues. 


CC: Attorneys General




Region 10 Questions and Answers #1: - Title V Permit Development 

1. What is the best way to cite the applicable requirements? 

There are four approaches that we've seen to including

applicable requirements in the permit. The first is to simply

state that "The emission unit(s) is subject to the following

regulations, which are incorporated herein by reference:" and

then to list the citations. This is known as "incorporation by

reference," which is legally different than just including a

citation to an applicable requirement. For example, for the

general opacity standard, in many cases, you would write:


WAC 173-400-040(1)(a) and (b)


This has the advantage of making permits short and easy to

put together. Assuming that the lead-in language to the list of

citations clearly states that the source is subject to the listed

regulation and that it is unambiguous how each regulation or

requirement applies to the source, this approach may also have

the advantage of being legally clear and straightforward. It has

the disadvantage, however, of requiring the source, the general

public, and EPA to flip back and forth between the permit,

regulations, NOCs, etc., thereby defeating much of the purpose of

Title V, which is to create a stand-alone document. In addition,

simply listing the applicable citations may also be inadequate in

some cases for meeting the requirements of a Chapter 401 permit. 

For example, if a permit cites to a requirement that is

incomplete or ambiguous, such as an old NOC condition that simply

limits annual emissions, the permit term would not be enforceable

as a practical matter. Some gapfilling must be included to make

a permit condition of this type enforceable and to ensure

compliance with all applicable requirements, as required by title

V. 


The second approach is to copy verbatim all relevant

portions of the regulation or NOC, etc., that apply. Using the

same example as above, the opacity standard would be listed as:


"WAC 173-400-040.1 Visible emissions. No person shall cause

or permit the emission for more than three minutes, in any

one hour, of an air contaminant from any emissions unit

which at the emission point, or within a reasonable distance

of the emission point, exceeds twenty percent opacity

except:

(a) When the emissions occur due to soot blowing/grate

cleaning and the operator can demonstrate that the emissions

will not exceed twenty percent opacity for more than fifteen

minutes in any eight consecutive hours. The intent of this




provision is to permit the soot blowing and grate cleaning

necessary to the operation of boiler facilities. This

practice, except for testing and trouble shooting, is to be

scheduled for the same approximate time each day and ecology

or the authority be advised of the schedule.

(b) When the owner or operator of a source supplies valid

data to show that the presence of uncombined water is the

only reason for the opacity to exceed twenty percent."


This second approach is also legally clear and

straightforward, and certainly provides the source, the general

public, and EPA with a lot of information. The disadvantages of

this approach, obviously, are that it is very time consuming

(even if you set up "macros") and will produce a very long

document. Not surprisingly, no one to our knowledge is taking

this approach! However, it is an option.


The third approach is in essence a combination of the two

discussed above: stating the operative requirements of the

applicable requirement in the permit condition (such as the

emission limit, averaging period and test method) and

incorporating the rest by reference by listing the citation for

the complete statement of the applicable requirement. The above

example would then become:


No emission unit shall emit for more than three minutes, in

any one hour, an air contaminant which, at the emission

point, or within a reasonable distance of the emission

point, exceeds twenty percent opacity as provided in WAC

173-400-040(1)(a) and (b) incorporated herein by reference,

except for scheduled soot blowing/grate cleaning or due to

documented water.


This hybrid approach has the advantage of providing the

source, the public, and EPA with the basic information that tells

what the source's limits are in a concise, user friendly

document. 


Note that in this third example, the part of the applicable

requirement that is included in the permit follows verbatim, or

as closely as possible, the language in the underlying applicable

requirement. This is to minimize the likelihood of any

potentially relevant conflict between the language in the

condition in the permit (which would be the version enforceable

against the source if the source is granted the permit shield)

and the underlying applicable requirement. Even a very carefully

worded paraphrase potentially changes the meaning of a regulation

or applicable requirement. We are very concerned that any

seemingly minor differences between the language in the permit

and the language in the underlying applicable requirement could




later turn out to be meaningful. To the extent you do decide to

paraphrase an applicable requirement, please be very careful to

ensure you do not change the requirement in the process.

Obviously, a typographical error such as "20% opacity, 6 minute

averaging" creates confusion and potentially undermines the

enforceability of the permit even with "pursuant to's" or "in

accordance with." Also, the opacity condition is a relatively

simple example. Other conditions are much harder to paraphrase

without changing the meaning. 


A fourth approach we have seen may also be a hybrid between 

merely including the citation for the applicable requirement and

giving the operative requirements:


20% opacity, 3 minute averaging

WAC 173-400-040.1 (a) and (b)


We do not believe, however, that this approach unambiguously

incorporates all of the remainder of the referenced WAC into the

permit, and therefore do not believe that this approach meets the

requirements of part 70. Instead, we believe a source could

argue that the only enforceable requirements of this condition

are the 20% limit and the averaging period, and that the

referenced WAC was merely a citation of the authority for that

permit term (which part 70 and the Washington regulations

require), not an incorporation of the entire referenced WAC by

reference. 


It also must be clear that the version of State or local

rules that are incorporated into the permit are the versions in

the EPA-approved SIP, specifically, the versions in 40 CFR Part

52, Subpart WW. Where the current State or local is different

from that in the EPA-approved SIP, the permit will need to

contain both versions - the EPA-approved version in the

federally-enforceable portion of the permit, and the State/local

version in the State-only portion.


When you send us draft permits, please feel free to identify

any language that you'd especially like one of our attorneys to

look at or call us ahead of time.


2. How do we put needed information into the permit without 
turning background information into an enforceable condition? 

There are actually two parts to this question. The first

part is fairly easy to answer. Put all non-enforceable

background information, calculations, etc., in a technical

support document that is clearly separate from the permit itself. 

One way to accomplish this is to state up front in the document




that the enforceable permit consists of "part A" (or however you

want to designate it) and that the technical support document,

permit report, appendices, attachments (or whatever you want to

call the rest of the document) is for background information only

and is not enforceable.


The hard part of this question is determining what parts of

the document need to go where. For example, the description of

the facility generally should not be part of the enforceable

permit. However, the facility description may also include

equipment serial numbers and these serial numbers may need to be

part of the permit. In some cases, it may be confusing to

separate out all of the enforceable conditions from background

information. So, for example, the permit might identify the

applicable requirements for a unit and then note,

parenthetically, that unit is currently not in service. The fact

that it is not in service is useful information, but it is not an

enforceable condition and this must be clearly stated. 


3.	 Should/must the requirements of an operation and maintenance 
plan be part of the permit? 

If the SIP requires a source to have and comply with an

operation and maintenance plan (O&M plan), then the permit must

require the source to have and comply with an O&M plan. A

related question is whether the O&M plan can be changed outside

of the process for making changes to Chapter 401 (Title V)

permits (i.e. off-permit changes, minor modifications,

significant modifications, etc.). Sources and permitting

authorities may want the source to have the flexibility to easily

modify its O&M plan. The answer to this question may depend on

what is in the O&M plan. In the permit we reviewed, the O&M plan

contained not only requirements for ensuring good operation and

maintenance of the facility, but also requirements for

determining compliance with applicable requirements. To the

extent an O&M plan contains provisions designed to meet the

testing, reporting, recordkeeping and compliance requirements of

Chapter 401, the O&M plan cannot be changed outside the process

for revising a Chapter 401 permit.


For example, in the permit we reviewed, the O&M plan

contained a list of procedures the source was required to

undertake to control fugitive dust. Because this list was

presumably included in the permit as a means of ensuring the

source's compliance with the requirement to take reasonable

precautions to control fugitive dust, it cannot be modified

outside the Chapter 401 process. The O&M plan also contained a

definition of startup and shutdown for the source. The purpose

of the definitions was unclear, but it may have been for purposes




of determining under what circumstances the source would be

entitled to the benefit of WAC 173-400-107. If an applicable

requirement provides an exception to a standard during startup

and shutdown but does not define those terms, it would be

appropriate for the permitting authority to "gapfill" the

applicable requirement by adding those definitions in the permit. 

For purposes of WAC 173-400-107, that should include a finding by

the permitting authority of why excess emissions at such times

would be "unavoidable." In any case, however, if the definitions

are necessary to determine compliance with the applicable

requirements, they can be modified only in accordance with the

Chapter 401 procedures. 


To the extent an O&M plan truly contains only O&M

requirements, and does not include any applicable requirements or

testing, monitoring, reporting or recordkeeping requirements to

ensure compliance with applicable requirements, the O&M plan

could be modified outside of the Chapter 401 process if the SIP

specified a procedure for making changes to an O&M plan and the

change was made in accordance with such procedures. 


4. How much "gapfilling" can we do? 

This is a great issue! On the one hand, Part 70 and Chapter

401 REQUIRE that we fill in gaps in permit conditions to assure

enforceability. On the other hand, we are prohibited from

creating NEW requirements through the Chapter 401 permit alone. 

Sometimes it seems like a fine line between those two mandates!


As discussed above, gapfilling means taking an EXISTING

condition and adding whatever is needed to make it clear and

enforceable as a practical matter. This usually means taking old

permit conditions and writing them the way we would today. 

Gapfilling does not allow us to CHANGE the existing condition.

So, for example, if an old NOC contains a 98 ton/year PM-10 limit

you can and must add conditions that make it practically

enforceable including, if appropriate converting the annual

average to an hourly average. You may NOT, however, change the

98 ton/year limit to a 95 ton/year limit through the Chapter 401

process. You MAY, however, change the limit (or add other limits

or do anything else you think is needed) through an NOC or an

"091" order (an order issued pursuant to WAC 173-400-091) and

THEN incorporate the new limits into the Chapter 401 permit. 

Sometimes new limits are needed to make the permit workable and

are, therefore, in the best interest of the source and so they

should be amenable to an "091" order.


Of course, permitting authorities can establish or revise

conditions through NOC approvals under WAC 173-400-110 or




regulatory orders under WAC 173-400-030 (66) or can revise or

establish PTE limits under WAC 173-400-091 (as appropriate).


On a related matter, please note the distinction between

paraphrasing the language in an applicable requirement and

"gapfilling," which is essentially adding to an applicable

requirement in order to clarify how the requirement applies to

the source in question or how compliance should be determined. 

As stated above, we have real concerns with paraphrasing because

of potential arguments regarding why the language was changed. 

Gapfilling is an intentional supplementation of an applicable

requirement. To avoid disagreements regarding why language in

the permit differs from the applicable requirement, it is a good

idea to discuss any gapfilling in the review report.  (Although

this may at first glance appear to be a bit onerous, this

documentation may be needed in the future to demonstrate

conditions were added as a gapfilling measure rather than

illegally added as a new conditions).


One last point on gap-filling: some agencies are setting

emission limits for air toxics to establish a baseline to use to

determine if WAC 173-460 is triggered by a change in method of

operation. Since WAC 173-460 is NOT a federal requirement and

isn't federally enforceable, you may have more latitude in how

you set limits. For example, it may be sufficient to simply show

in the permit report what the source's potential to emit is. 

This then forms the baseline for future calculations. You do

need to be compliant with STATE law, though, so you still may not

be able to use the Chapter 401 permit to SET limits. We also

suggest that you discuss this issue with your Attorney General's

Office, because the outcome depends on state law. In any event,

any permit term created under the authority of WAC 173-460 must

be listed as a "State-only" requirement. 


5. Can we just list the most stringent requirement? 

WAC 173-401-600 is a little confusing on this point, but the

Federal Register notice granting interim approval of Washington's

title V program clarifies that the answer is NO, based on a

letter from the Washington Attorney General. Section 600 says

that the permit must contain ONLY the must stringent condition

EXCEPT that where a less stringent requirement "based on the FCAA

and rules implementing that act (including the SIP)" exists, both

limits must be included in the permit. In other words, all

federally-enforceable limits (e.g., anything contained in an NOC,

a SIP-approved regulation, NSPS requirement, etc.) MUST be listed

in the permit. However, a state-only limit (e.g., an odor

requirement) that is less stringent than other requirements need

not be listed in the permit.




Although all federally-enforceable applicable requirements

must be identified in the permit, in some cases it may be

possible to identify the most efficient set of requirements that

would assure compliance with all applicable requirements for an

emission point so as to eliminate duplicative, redundant or

conflicting monitoring, reporting or recordkeeping requirements. 

EPA is currently preparing guidance on how to accomplish this

task; we hope it will be available in March.



