
UNITED  
REGION  

999 18TH STREET  
DENVER,  

September 10, 1999
Ref: 8P-AR

Michael Tarrillion
Vastar Resources, Inc.
15375 Memorial Drive
Houston, Texas 77079

Dear Mr. Tarrillion:

This is in response to your request for a determination regarding the applicability of the 40
CFR part 71 federal operating permits requirements to two of your sources.  
letter to Monica Morales of March 20, 1999.)  
(with an explanation) of your interpretation that Treating Sites #2 and #9 are not subject to the
part 71 rule or that these sites are exempt from the obligation to obtain a part 71 permit until
further rulemaking by the Administrator.  
Significant Deterioration (PSD) permits by EPA Region VIII in August 1997.  
Available Control Technology (BACT) has been applied to both of these sources, their potential
emissions are each below the major source threshold of 100 tons per year.  
interpreting that Treating Sites #2 and #9 are nonmajor sources and thus, not subject to the part
71 regulation.

Our response is based on the information you provided to us in your March 20, 1999
letter, and presumes that the factual information contained in your letter is accurate and true.  
are also relying on the accuracy of the information you provided Ms. Morales by phone on April
19, 1999.  
New Source Review (NSR) permits under part C or D of title I of the Clean Air Act (“Act”)
would be subject to the applicable title V operating permits program in their area.  
in the following references:

(1) Section 502(a) of the Act specifically identifies “any other source required to have
a permit under part C or D of title I” as being subject to the title V operating
permits program.  
title V, which is separate from the requirement that sources required to have a part
C or D permit are to obtain a title V permit.  
that sources required to have a part C or D permit are subject to title V regardless
of whether their potential to emit meets or exceeds the major source threshold.
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(2)	 Sections 71.5(a)(1)(ii) and 70.5(a)(1)(ii) refer to the part 71 or part 70 application 
requirements for sources subject to part C or D of title I of the Act. Specifically, 
the rules state that sources required “to have a permit under the preconstruction 
review program approved into the applicable implementation plan under part C or 
D of title I of the Act, shall file a complete application to obtain the part [71/70] 
permit or permit revision within 12 months after commencing operation or on or 
before such earlier date as the permitting authority may establish.” This 
requirement is not based on whether the part C or D source is a “major source” as 
defined in title V, but on the fact that the source is required to have a part C or D 
permit. 

(3)	 Section 502(b)(10) of the Act, and EPA’s implementing regulations at sections 
70.4(b)(12), 70.4(b)(14)-(15), and 71.6(a)(12)-(13) also show that all changes that 
are “title I modifications,” including all PSD permitting actions, are required to be 
reflected in title V permits. These provisions, in setting forth which changes may 
occur “off-permit” or without the need for title V permit revisions, explicitly 
exclude all “title I modifications” and therefore all PSD actions from the types of 
changes that do not trigger title V permitting. Moreover, EPA’s rules specifically 
exclude all “title I modifications” such as PSD actions from eligibility for fast-
track minor permit modifications, at sections 70.7(e)(2)(i)(A) and 
71.7(e)(1)(i)(A), which again shows the emphasis the title V program places on 
covering all sources subject to part C or D requirements. 

(4)	 Sections 503(c) and (d) of the Act also reflect title V's applicability for PSD 
sources, in requiring permitting authorities to prioritize applications for sources 
undergoing construction or modification and in specifically excluding such sources 
from relief from liability for not having a title V permit in certain 
situations. EPA's rules implement these provisions at sections 70.7(a)(3), 
71.7(a)(3), 70.7(a)(6), and 71.7(a)(6). 

(5)	 The preamble of the July 1, 1996 final part 71 operating permits rule explicitly 
states under the applicability discussion that the operating permits program 
applies to “Any source subject to the PSD program or the NSR program under 
title I, part C or D.” (See 61 FR 34206, II.A.4.). In your March 20, 1999 letter, 
you reference a paragraph in this same section which begins as follows: “Part 71 
follows the approach of part 70 in deferring nonmajor sources from permitting 
requirements.” It is important to note that the nonmajor sources discussed in this 
paragraph are those that are subject to title V solely due to being subject to 
requirements promulgated under section 111 or 112 of the Act. 

(6)	 The preamble of the July 21, 1992 final part 70 operating permits rule similarly 
states under the applicability summary that the operating permits program applies 
to “Any source required to have a preconstruction review permit pursuant to the 



requirements of the prevention of significant deterioration (PSD) program under 
title I, part C or the nonattainment area, new source review (NSR) program under 
title I, part D.” (See  57 FR 32252, II.A.5.). 

The above references show that EPA has always considered sources subject to part C or 
D of title I to also be subject to the title V operating permits program. After consulting with the 
EPA Headquarters Office of Air Quality Planning and Standards (OAQPS) we were informed that 
the source category exemption under 40 CFR §71.3(b) was never intended to apply to sources 
requiring permits under part C or D of title I. Moreover, this provision and its counterpart at 
section 70.3(b)(1) cannot be appropriately interpreted as allowing title V permitting authorities to 
exempt nonmajor part C or D sources from title V, especially in light of the explicit requirement in 
sections 71.5(a)(1)(ii) and 70.5(a)(1)(ii) that these sources obtain title V permits. 

Your letter addressed to Ms. Morales was dated March 20, 1999. Our office did not 
receive this letter until April 23, 1999. You and Ms. Morales discussed the issue of part 71 
applicability to Vastar’s Treating Sites #2 and #9 in a phone conversation on April 19, 1999, 
which leads us to believe that your March 20, 1999 letter was improperly dated and should 
possibly have been dated April 20, 1999. 

We look forward to receiving your part 71 permit applications for Treating Sites #2 and 
#9 on or before the September 22, 1999 application deadline. If you have any questions 
concerning this response, please contact Monica Morales, of my staff, at (303) 312-6936. 

Sincerely, 

/s/ 

Richard R. Long, Director 
Air and Radiation Program 

Enclosure: March 20, 1999 letter to Monica Morales 

cc: Cheryl Wiescamp (Southern Ute Tribe, w/enclosure) 


