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Frequently-Asked Questions (November 6, 2003)
This November 6, 2003 Frequently-Asked Questions (FAQs) is an addendum to Chapter 10, Questions and

Answers, of the Sm all Entity Compliance Guide (EPA 821-B-01-003, June 2001) for the Centralized W aste

Treatment Effluent Limitations Guidelines and Pretreatment Standards (40 CFR 437).

Applicability: Centralized Waste Treatment (CWT), 40 CFR 437

Q1. A facility receives waste from off-site and discharges the resulting wastewater to the local POTW.  The

discharge is subject to the solvent recycling exemption in the CWT regulations, therefore exempting

the facility from the rule.  The facility wants to start treating wastes not qualifying for a CWT

exemption.  The facility would utilize their existing treatment system and no modifications to the

system would be required.  Would this be considered a new source or an existing source? 

A1. Whether a change at a facility results in a source that is a new source in the situation above depends

on whether 1) the source totally replaces the process or equipment that causes the discharge, or 2) the

source’s processes are substantially independent of an existing source.  CWT facilities are engaged in

waste treatment, using various types of wastewater treatment equipment.  Therefore, the changes

described at this facility would not result in a new source because the facility would continue to use its

existing treatment technology.  There is no total replacement of the process or equipment that causes

the discharge.  Moreover, there is no construction or replacement of process/treatment equipment or

treatment processes that is substantially independent of the current wastewater treatment processes at

the facility.

Q2. A CW T facility receives waste from off-site for treatment or recovery of material but does not

currently have a wastewater discharge.  Following treatment, the facility transfers the resulting

wastewater off-site to another facility for disposal.  The CW T facility is planning to alter aspects of its

treatment system so it may discharge its wastewater to the local POTW.  Some modifications (such as

changing or adding a treatment chemical or increasing a unit recycle rate) to its treatment system

would be required to meet local discharge limits.  Would this be considered a new source or an

existing source?

A2. The CWT would be an existing source.  Although some construction m ay be necessary, the facility will

not be substantially altering their existing processes or installing new equipment.  Under the test

described above, the facility is not a new source.  First, the facility is altering, but not totally replacing,

their treatment system.  Second, it is not a new source because it is not installing new equipment or

processes that are substantially independent of the current systems for processing or treating wastes. 

The facility’s classification as an existing source may change, however, if more extensive changes are

undertaken.  For example, installation of new equipment to modify treatment may result in the source

being a new source. 
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Q3. A CW T facility has been transferring wastewater from the processing of used oil to another facility for

treatment.  The CWT facility would like to treat the wastewater they have been generating on-site for

disposal to the local POTW.  The only change necessary for the facility to do so is the construction of

pretreatment units.  Would this be considered a new source or an existing source?

A3. The facility would be a new CWT source.  The process em ployed at CWT facilities is “waste

treatment.”  In the situation above, new equipment for treatment will be installed to meet the

pretreatment requirements for discharging to the local POTW.

Q4. A facility receives waste from off-site for storage and transfer only.  The facility is considering adding

a small treatment process for certain types of wastes, which are not exempt from CWT guidelines.  The

treatment process would result in treated wastewater being discharged to the local POTW .  Would this

be a new source or an existing CWT source?

A4. The facility is a new source subject to the CWT guidelines for the following reason.  The facility will be

installing equipment from which there will be a discharge of pollutants after EPA has promulgated

applicable new  source perform ance standards.

Q5. An oil re-refiner hauls its wastewater off-site.  The facility now wants to treat the wastes on-site and

discharge the resulting wastewater to the local POTW.  Would this be considered a new source or an

existing CW T source? 

A5. The facility would be treating CWT wastewater for the first time.  The source is constructing a

treatment system at the site at w hich no other source is located.  The facility would be a new  source. 

Q6. An existing CWT facility handles metal and oily waste, with treatment appropriate for each.  They

now propose to handle organic waste as well.  Would this be considered a new source or an existing

CWT source?

A6. If the facility adds treatment to treat the organic wastes, that portion of the treatment process would be

substantially independent of other sources at the site, and the organic wastestream w ould be sub ject to

new source guidelines.

Q7. Following up from Q6., if the wastestream s are combined, should new source or existing source limits

be applied?  Should the most stringent limit be applied, or should new source be used exclusively? 

A7. Use the most stringent limit from each applicable subcategory for each pollutant. 
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Q8. A facility produces no on-site wastewater, but accepts wastes from a single effluent guidelines

category from off-site.  What regulations apply?

A8. The perm it writer would apply CW T regulations to the off-site wastes.  However, if the facility

receives wastewater on a continuous basis from five or fewer generators with consistent profiles, the

permit writer or control authority could set alternative limits.  The alternative limits would be based

on the limitations and standards applicable to the w aste if the generator had discharged it on-site. 

Q9. A manufacturing facility produces wastewater on-site resulting from a single effluent guidelines

category and accepts waste from the same category from off-site.  What regulations apply?

A9. If the manufacturing facility generates its own on-site wastewater and also treats off-site waste from

the same effluent guidelines category in a combined treatment process, CWT regulations would not

apply.  Rather, the relevant existing source effluent limitations guidelines would apply.  This also

applies to the situation where a facility treats waste from off-site that is compatible with its current

processes, and even w here off-site waste does not fall under any effluent guidelines category.  

Q10. A manufacturing facility accepts waste from off-site that is from a different effluent guidelines

category than the wastes generated onsite.  What regulations apply?

A10. For CWT-regulated facilities that accept wastes whose treatment is not compatible with on-site

generated waste, the relevant effluent guidelines apply to the on-site waste and the relevant CWT

subcategory guidelines apply to the off-site waste.  Permit writers or control authorities may develop

alternative limitations and standards in place of CWT limits or standards.  This alternative scheme

may be used when a facility receives wastewater flows on a continuous basis from five or fewer

facilities and these flows have a relatively consistent pollutant profile.  The alternative requires

manufacturing facilities treating off-site waste to meet applicable categorical limits for the industries

where the waste originated.  For facilities that receive such wastes from more than five facilities, the

CW T facility should be treated as a  CW T treating waste from one subcategory w ith respect to the off-

site wastewater.  On-site generated wastewater remains subject to the relevant limitations and

standards for that facility.  

Q11. If a CWT facility that discharges to a POTW  starts treating a new wastestream subject to a different

subpart of CFR Part 437, will they need to apply the limits immediately, or will they have until the

Dec. 22, 2003 deadline?

A11. A CW T facility that starts treating a new wastestream subject to a different subpart after January 22,

2001 must comply w ith CFR 437 imm ediately upon discharge to the POTW . 
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Q12. What is the proper CW T subcategory for waste automotive ethylene glycol coolant? 

A12. Ethylene glycol coolant generally belongs in the organics subcategory.  However, oil with residual

ethylene glycol coolant should  be regulated under the  oils subcategory. 

Q13. A CW T facility that discharges to a POTW has one treatment system that mixes and treats waste from

each subcategory (metals, oils, and organics) and wastewater from processing septic and restaurant

grease trap wastes, with one sample point after that common treatment system.  Would the facility be

required to use the combined wastestream formula to arrive at alternative Subcategory D limits? 

What if the facility treated the wastestreams separately, but combined them before the monitoring

point?

A13. The com bined wastestream form ula does not substitute for the multiple wastestream s subcategory

pretreatment standards (Subcategory D).  In determining the applicable standards for non-CWT

wastes, however, the combined wastestream form ula w ould be used.  Subcategory D limits w ould

apply to the m etals, oils and organics wastestream s that the facility treats. 


