/
- ’/“(ICL)
== ;;.-«,o o

: 185 Incustict Recs -
chnk“n 2C.Bex =17 I .~ =Censec anc “ermirtac in the
Environmental  wenmhcm maczzes unirec Sterss erz Carece

. L 508-384-6131 72D, ZPA D #*4ACCBAG 2124
Services, Inc.

INY-RONMENTAL SERVICS FRCFZSSICNALS

August 15, 1990

C e e

U.S. Environmental Protection Agency G117
J.F.K. Federal Building
Room 2203

Boston, MA 02203 AR T TRN

Atin: Mr. Jerry Levy
Massachusetts Waste Management Branch

Dear Mr. Levy:

I am writing to you to request a written clarification for
future reference of the Land Disposal Restrictions and Hazardous
Waste Classification sections of 40 CFR.

Franklin Environmental Services, Inc. is a full service
environmental contractor with 12 Years of experience in the
industry. We are asked continually by waste generators to assist
them in interpreting the RCRA regulations and we want ts ensure
that cur intarpretations are corract.

I will pose a situation and my interprs=a<isn arns ySu can
inform me of the correct interpretations based upon the
" regulations.

An electroplater, who meets the criteria of a Large Quantity
Generator, 1is closing a portion of his facility down and wants to
demclish the ar=za and dispcse of all the debris. The area could
be divided into two areas, the area the pPlating was perfcrmed to
include baths that meet the F007 waste definiticn, and the
wvastewater treatment area that produces an F006 waste. Both the
FO007 and F006 areas include piping, tanks, wood flooring, and
concrete, all of which show varying levels of contamination from
F006 and F007 constituents above the treatment standards of 40 CFR
268.41(a) and 268.43(a). To be disposed of as is, the piping,
tanks, etc. (which carries the F006 or F007 due to the "mixture
rule" of 261.3(a)(2)(iv)) would have to go through a
"stabilization" process until it met the treatment standards at
which time it would still be required to go to a RCRA hazardous

waste landfill as an F006 or FO007 (due to the "derived from" rule

of 261.3(c)(2)(1i)).
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The alternative would be to decon the various equipment through
high pressure washing with a suitable cleaning agent. The rinse
from this would be collected and disposed of an F006 or F007 due
to the mixture rule again. The equipment would be testad for Fooe
or FO007 constituents and confirmed to be below the creatment
standards of 268.41(a) and 268.43(a) at which time it would be
disposed of in a RCRA hazardcus waste landfill as an T006 or Fo007
meeting treatment standards (due to the "derived from rule" of

261.3(c)(2)(1)).

That is my interpretation of the given situation. What has
surfaced in the past are numerous questions that I would request
you answer individually and provide the appropriate reference in
40CFR so that I find the requlations you are refering to for your
interpretation.

1. Are tanks, piping, flooring correctly represented as
FO006 or F007 when resultant of minor contamination such
as the situation described? '

2. After a complete decon with the resulting analysis
showing the hazardous constituents at much less than the
268.41(a) and 268.43(a) standards, are the debris still
required to go to a RCRA hazardous wasts landf£iil?

3. 1If, after deconning, subsequent analysis of tke area
showed all F006 and F007 constituents as "None Detected",
would the debris still be required to go to a RCRA

—————

hazardous waste landfill?

4. Are there any standards for closures of Large Quantity
Generator facilities as there are for TSDr/g?

I would like to thank you in advance for’/addressing this

situation in a written reply. ;
I’ i S
Sincereli?//?/a

/

lGillingham
Inside Sales Manager

DG/det

Franklin Environmental Services. Inc. 185 Industrial Road, Wrentham, MA 02093
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April 18, 1990

Mr. Edward Cook

Bridgeport Metal Goods Mfg. Co.
365 Cherry St.

Bridgeport, CT 06605

Dear Mr. Cook;

In response to our telephone conversation of April 12, the
following information is being provided to clarify the RCRA
requirements for spent carbon and solvent waste we discussed.

Spent trichloroethylene is a RCRA hazardous waste, it is a listed
waste (hazardous waste No. F001l) as defined in 40 CFR Part 261
Subpart D. The mixture of carbon and spent trichloroethylene
must be handled as a hazardous waste. This waste is subject to
the provisions of 40 CFR Part 268, land disposal prohibitions.
Manifesting requirements (as required by 40 CFR Part 262 and Part
268) for this restricted waste must be followed. The Best
Demonstrated Available Technology, from which treatment standards
have been set, for trichloroethylene is incineration.

If you have any further questions concerning the above
information you may call me at (617) 573-9677.

Sincerely,

Richard Piligian
CT Waste Regulation Section




