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Daniel Gillingham, Inside Sales Manager
Franklin Envircnmental Services, Inc.
185 Industrial Road

P.C. Box 617

Wrentham, MA 02093

Dear Mr. Gillingham:

I have been asked to raspcnd to your request, dated August 15,
1990, for clarification of certain Land Disposal Restrictions
(LDR) and hazardous waste classification provisions.

Your interpretations are essentially correct. A generator who
chooses to close a portion of his/her operation must determine
whether any of the resultant debris meets the definition of
hazardous waste under 40 C.F.R. Part 261. In your scenario, you
outline a situation where piping, tanks, wood flooring, and
concrete all show varying levels of EPA hazardous waste numbers
FO06 and F007. As you are aware, a listed waste, once
identified, remains a RCRA hazardous waste, regardless of how
much is present, unless and until the waste is "de-listed". In
the case where democlition debris is contaminated with these
listed wastes, the "mixture rule" of 40 C.F.R. § 261.3(a) (2) (iv)
would reqguire that these "solid wastes" mixed with "listed
wasces" also carry the listed hazardous waste numbers, again,
regardless of concentration.

EPA hazardous waste number F006 has been restricted from land
disposal since August 8, 1988 (the cvanide standard for FOO06 was
promulgated on June 8, 1989) and F007 has been restricted from
land disposal since June 8, 1989. Therefore, the contaminated
debris you have described must meet the applicable treatment
standards outlined in 40 C.F.R. § 268.41 and/or § 268.43. To
determine compliance with these treatment standards, a
representative sample of the waste would have to be tested by the
Toxicity Characteristic Leaching Procedure -(TCLP) and a Total
Waste Analysis (if cyanides are present). If the waste was found
to exceed any of the treatment standards, the waste would have to
be treatgg/;n/order to meet the standard(s). Once all treatment
standards—are met, the waste may be disposed of in a "Subtitle C"
hazardous waste landfill. These waste would still retain the
FO06 and/or F007 hazardous waste numbers.

EPA has not specified any method of treatment for F006 or F007..
It should be noted, however, that, although stabilization is

allowed for compliance with the treatment standards for metals, .
EPA does not consider stabilization an acceptable treatment -
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method for cyanide wastes. Cyanide containing wastes must
undergo scme type of destruction in order to comply with the
treatment standard(s).

Ccncerning the four items outlined in your letter, Region I
offers the following:

1. "Are tanks, piping, flooring corrsctly rerresented as F006
or FOO7 when resultant of minor contamination such as the
situation described?"

As stated above, according to the "mixture rule", 40 C.F.R.

§ 261.3(a)(2)(iv), a "solid waste" mixed with a hazardous waste
is defined as a hazardous waste. This debris, therefore, would
be identified as F006 or FO007 if contaminated by these wastes.

2. "After a complete decon with the resulting analysis showing
the hazardous constituents at much less than the 268.41(a)
and 268.43(a) standards, are the debris still required to go
to a RCRA hazardous waste landfill?"

First, it should be noted that a waste is never required to go to
a landfill. A waste which meets the LDR treatment standards is
eligible for disposal in a hazardous waste landfill, but further
treatment is never precluded.

If an attempt is made to decontaminate the debris in order to
meet the LDR treatment standards, the debris would remain a .
listed waste and all resultant decontaminaticn waters, etc. would -
also carry these waste ccdes due to the "derived from" rule found
at 40 C.F.R. § 261.3(c)(2)(i). To verify that the treataent
standards have been met throughout the contaminated debris, a
TCLP (and a total waste analysis for cyanide contamination) would
have to be done on a representative sample cf the debris and at
several different intervals in the waste matrix. That is,
analytical verification would be necessary to show that
contaminant concentration was below the treatment standard(s)
throughout the concrete debris, for example. Once it is verified
that all treatment standards have been met, the waste may be
disposed of in a "Subtitle C" hazardous waste landfill, again,
carrying the F006 and/or F007 waste code.

3. "If, after deconning, subsequent analysis of the area showed
all FOO6 and F007 constituents as "None Detected", would the
debris still be required to go to a RCRA hazardous waste
landfill?"”

Yes. 40 C.F.R. § 261.3(c) (1) states that "Unless and until it
meets the criteria of paragraph (d): A hazardous waste will
remain a hazardous waste." Paragraph (&) (2) states that a waste
identified in paragraph (c) which is a listed waste, or derived
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from a listed waste, is not a hazardous wasta only if it "has
teen excluded freocm paragraph (c) under §§ 260.20 and 260.22 of
this chapter." Therefore, unless a waste is subject to this "de-
listing"”, it remains a listed hazardous wasta2, and must be
rhandled as such.

4. "Are there any standards for closures of Large Quantity
Generater facilities as there are for TSDF's?"

Presently, there are no federal requlations cosncerning generator
closure. Several states, however, impose mcre stringent
requirements on generators, including cleosure standards. Region
I recommends that you contact the state environmental agency in
the state where this closure will take place.

IZ, as a result of these clarifications and/or further analysis
of the waste in gquestion, it is found that the waste cannot be
treated to comply with the applicable LDR treatment standards,
the generator may petition EPA for a site-specific variance from
the treatment standard, in accordance with 40 C.F.R. § 268. A
similar variance has recently been granted <o Allied-Signal's
Baltimore Works. Region I has more information on this variance
and will forward it to you upon request if you choose to pursue
this rulemaking petition. Please note that this wvariance is
based on technical practicability and not based con economics in
any way. These petitions are processed through EPA Headgquarters

in Washington D.C., not at the Regional office.

=Z you have any further questions on any of the informaticn
apove, or the Land Disposal Restrictions prcgram, feel free to
contact me at (617) 573-5778.

Sincerely, P

7 !
Robert G. Cianciarulo, Chemical Engineer

Waste Management Division

Gerald Levy - EPA



