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September 13, 1991

Mr. Daniel Gillingham

Franklin Environmental Services, Inc.
185 Industrial Road

P.0. Box 617

Wrentham, MA 02093

Dear Mr. Gillingham:

I am writing this letter to respond to your request for
clarification of whether or not a generator of hazardous waste
can add absorbent to a waste in storage. Before answering your
specific questions, I would like to note that a large quantity
generator of hazardous waste can only store wastes on-site for
less than ninety days without obtaining a RCRA storage permit.
Also, the container in which this waste is being accumulated must
be closed except when it is necessary to add or remove waste.

In response to your specific questions:

1. Pursuant to 40 C.F.R. § 270.1(c) (2)(vii), excluded from
permitting requirements are persons who add absorbent to
waste in a container and persons who add waste to absorbent
material in a container, provided that these actions occur
at_the time the waste is first placed in the container
provided that the generator complies with:

- 40 C.F.R. § 264.17(b)
- 40 C.F.R. § 264.171
- 40 C.F.R. § 264.172

2. If 40 C.F.R. § 270.1(c)(2)(vii) is followed, then it would
not matter whether or not the original waste is hazardous.
If the waste is not a RCRA hazardous waste, no RCRA permits
are required regardless cf this exemption.

3. Answered in question #2.

4. 40 C.F.R. § 270.1(c) (2)(vii) does not specify a specific
type of absorbent.
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5. A spill of hazardous waste can be absorbed with absorbent
yet once the hazardous waste is mixed with the absorbent,
the entire mixture is a hazardous waste unless this mixture
is otherwise excluded from regulation. In terms of land .
disposal, the generator must determine whether or not the
waste has been restricted or prohibited from land disposal
under the Land Disposal Restrictions. Please keep in mind
that dilution of a hazardous waste in order to Ccircumvent
the Land Disposal Restrictions is prohibited pursuant to
40 C.F.R. § 268.3.

If you have any other questions, please contact me at
(617) 573-5747.

Sincerely,

B (oo

Bryan.Olson, Environmental Engineer
MA & RI Waste Regulation Section



ty e ;
i Srteman

- h RN
Frcnk.lin 185 industrial Road [\'" Ll
P.O. Box 617 Licensed and Permitted in the
Environmental Wwrentham. MA 02093 United States and Canada
TEL. 508-384-6151 FEC EPA ID #MADOQ8R4814136

A Services, Inc.
INVIRCNMENTAL SERVICE PRCFESSIONALS

August 20, 1991

Mr. Merrill S. Hohman, Director AL 2anﬂ7
Waste Management Division {
USEPA, Region 1

JFK Federal Building, Room 2203 o

HAA -
Boston, MA 02203 el

Dear Mr. Hohman:

I am writing to you to request clarification of whether a
generator of hazardous waste that stores the waste in roll-off
containers (a 23-yard metal open-top container that is normally
covered with a canvas top while in storage) can add absorbent
material to the container to absorb any incidental free liquids that
can sometimes separate out of wastes with a high moisture content
after several weeks in storage. The material is to be shipped to a
RCRA permitted landfill.

The questions I have relative to this scenario are as follows:

1. Does the generator require any special permit or
notification beyond his original notification as a
generator of hazardous waste to perform the above? (Is
this considered treatment which a generator is not
allowed to perform?)

2. Does it matter whether the waste material that the
absorbent is being added to is a RCRA Hazardous Waste or
Non-RCRA Hazardous Waste? If so, how?

3. If the answer to #2 was "yes", does it also matter
whether the RCRA Hazardous Waste is a "Listed" waste or
a "Characteristic" waste? If so, how?

4. Does it matter what type of absorbent is utilized (i.e.;
sawdust, speedi-dri, vermiculite, kiln dust)? Is one
type allowed, while another is not?
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5. In a slightly revised scenario, can spills of RCRA
wastes be absorbed with absorbents and then this
absorbent be disposed of as RCRA Hazardous Waste in bulk
to a RCRA permitted landfill?

Thank you in advance for replying to this clarification of the
regulations.

Sincerel

CRA Compliance Manager

DG/blr

Franklin Environmental Services. Inc. 185 Industriatl Road, Wrentham, MA 02093



