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August 5, 1991

paniel Gillingham, RCRA Compliance Manager
Franklin Environmental Services, Inc.

185 Industrial Road

P.O. Box 617

Wrentham, MA 02093

Dear Mr. Gillingham:

This letter is in response to your July 12, 1991 letter in which
you are requesting Region 1’s interpretation of the proper
hazardous waste ciassification of soils that are found to have
measurable levels of solvents listed in 40 C.F.R. § 261.31 or

§ 261.33(f). Your concern is focused on the selection of the
appropriate EPA waste code (i.e. F, U or D codes) for
contaminated soils where the source of the contamination can not

be ascertained (either physically or historically).

This issue has generally, in the past, been determined by either
EPA or the authorized State environmental agency on a case by
case basis. All Region I States are authorized to administer
their analog to the federal requirements found at 40 C.F.R.

Part 261; these States may support a rationale different from the
one outlined below. There are currently no OSWER directives or
other guidance documents that pertain to this issue. Region I
is, therefore, identifying herein the criteria and issues that
Franklin Environmental services, Inc. should be aware of when
classifying soils of this nature.

Applicability of F-Codes to Contaminated Soils
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Generally speaking, if a contaminated soil has detectable levels
of any of the constituents listed in 40 C.F.R. § 261.31 and there
is historical documentation that indicates that these levels can
pe attributed, in part or in whole, to spent solvents, the
appropriate F-code should be applied (i.e. F002, FOO3, F005,
etc.). Region I, in assessing the classification of & ' .
contaminated.:soil, would not necessarily employ a "worst case"
scenario (i.e., most stringent treatment standard pursuant to

40 C.F.R. Part 268) in the absence of historical or physical
data. The conclusiveness of this data and the specifics of the
case would be a deciding factor in determining whether this
~1assification 1s warran.ed or not.
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Applicability of U-codes to Contamjinated Soils

in instances where detectable levels of any constituents found
in 40 C.F.R. § 261.33(f) are found in the soil and there is ’
historical or physical documentation to indicate that a
corresponding commercial chemical product(s) is responsible for
these levels, in part or in whole, the appropriate U-code should
be applied (i.e. U002, U019, U228, etc.). Again, Region I will
continue to assess the conclusiveness of the physical and
historical documentation when classifying contaminated soils and
applying the appropriate waste code to thenmn.

In instances where the documentation demonstrates that the
detectable levels of constituents found in the soil could be
attributable to both a spent solvent (or F~-coded waste,
generally) and a commercial chemical product (or U-coded waste,
generally), Region I would recommend applying the appropriate
waste code whose corresponding treatment standard (pursuant to
40 C.F.R. Part 268) was more conservative (i.e. more stringent).
In most instances, this would mean that the F-code would be
applied to such soils in lieu of the presence of attributable
U-coded waste contamination.

Applicability of D Codes to Contaminated Soils

In instances where the physical and/or historical data can not
ascertain that the source of detectable levels of contamination
in the soil is either derived from a spent solvent or commercial
chemical product, the appropriate D-code (characteristic) may be
applied. The appropriate characteristic waste code (i.e. EPA
waste codes D001 through D043) may be applied to those
contaminated soils that exhibit a characteristic pursuant to

40 C.F.R. §§ 261.21, 22, 23 and 24. This scenario would be
applicable in those instances where the historical and physical
documentation fails to indicate that contamination is
attributable to either an F- or U-coded waste.

In instances where the presence of physical and historical
documentation (or legitimate lack thereof) demonstrates that
detectable levels of contaminants in the soil are not derived
from either an F- or U-coded waste and do not meet the definition
of a characteristic (D-coded) waste, the soils would not be
requlated as a RCRA hazardous waste.

I hope this helps in your understanding of Region I’s process in
determining the appropriate waste code(s) for contaminated soils.
The Region, again, cautions that the extent of documentation

rceded to make the zreorepriate waste classification is one which
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classification of contaminated soils have, and will continue to
be the key factor in applying appropriate EPA waste codes to
them. Therefore, applying this interpretation in a purely
quantitative aspect would be inappropriate.

If you have any additional questions or concerns on this matter,
please contact either John Gauthier at (617) 573-9629 or
Robert Cianciarulo at (617) 573-5778.

Sincerely,

Merri S. Hohman, Director

Waste Management Division

cc: F. Ciavattieri
J. Blumstein
WMD Branch Chiefs
RCRA Section Chiefs



