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~ Daniel Gillingham

"~ RCRA Compliance Officer

" Franklin Envirommental Services, Inc.
- 185 Industrial Road -

.,'yrenthan, MA 02093
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"% UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
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‘ : REQIONI
J.F. KENREDY FEDERAL BUILDING, BOSTON, MASSACHUSETTS 02203-2211

' Dear Mr. Gininghai:

By

~ This letter is written in response to your April 3, 1991 request
_for clarification concerning the "empty container®™ regulations as
" they relate to the residues and "heels®™ of hazardous waste that
... typically remain in a bulk liquid tanker after off-loading.

Question:

"If a truck is off-loaded and, after completion of off-loading,

~ the tank now meets the definition of an "empty container" of 40

CFR 261 (i.e.; Assuming a 5,000 gallon tanker, there is
approximately ten gallons of residual waste remaining in the
truck that cannot be further removed by common procedures usually
associated with off-loading trucks (267.7(b)(i)). This ten
gallons is less than the "0.3%" criteria of the empty-container
definition.) Would this truck then be allowed under current
regulations to go to a commercial truck wash facility whose
discharge is regulated by the Clean Water Act to completely wash
out its remaining residuals so that the next load the truck
carried did not become cross contaminated with any of the
residuals, or would this residue still be considered a hazardous
waste and this washing-out at a commercial truck wash facility
not be allowed under RCRA regulations as the truck wash facility
is not a permitted RCRA treatment or disposal facility."

Response:

Region I believes there are additional issues raised by this
question which must be addressed to completely answer your
hypothetical question. The. proper regulatory citation for empty
containers is 40 C.F.R. § 261.7(b)(1)(i). To answer the first
part of your question, the "empty" tanker truck is not prohibited
under RCRA to go to a commercial truck wash facility. Although
the tanker may be considered legally "empty" under RCRA, this
does not pre-empt or replace the definition of "empty" as defined
by the Department of Transportation requlations under 49 C.F.R.
which generally recommends a steam cleaning procedure as the
minimal requirement to qualify as an "empty" tank.
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The actual rinsing/cleaning procedure, however, raises a number
of regulatory issues. For example, if the rinseate exhibits the
characteristic of a hazardous waste, the entire volume is subject
to the applicable provisions of RCRA. Upon meeting the
definition of a hazardous vaste, the generator must be— — —-
determined. If your employee conducts the cleaning, you become
the generator of a hazardous waste. Likewise, if the commercial
truck wash facility personnel conducts the cleaning/rinsing, the
facility becomes the generator of a hazardous vaste (if it
exhibits the characteristic) unless the facility acts as your
agent, in which case, you would remain the generator.

With respect to the portion of your question that states the
truck washing facility has a regulated discharge under the.Clean
Water Act,. if the allowable concentration limits for hazardous
waste/constituents found in the "regulated® discharge can be
achieved in a manner not constituting improper dilution, the
discharge would not be regulated under RCRA.

Since the cleaning/rinsing procedure is a waste generation
process, if the waste generated is hazardous, the waste will
become subject to the land disposal restrictions requirements
(unless the waste is regulated as a TCLP hazardous waste which is
not currently subject to land disposal restrictions
requirements). Tank cleaning/rinsing procedures which are not
beneficial and do not contribute to the cleaning process are .
considered to be an improper dilution of land disposal restricted
wastes. it w mm el i DI m e e v eTa e e
Question: T

"In a second scenario, if the ten gallons or less of residue in
the 5,000 gallon tanker would classify the tank car as "empty"
under 40 CFR 261.7, then if the tank car was brought to another
site to be completely purged so as to prevent future cross
contamination, would any of the waste generated from this
cleaning be considered a hazardous waste due to the "mixture"

- and/or "derived from rules if the residue was from a "listed"
waste that the tank car originally transported? Or, since the
residue being washed out is from an "empty" tank, the "mixture"
and "derived from" rule have no application and the only criteria
that needs to be considered is if the resultant mixture exhibits

any characteristics of a hazardous waste from 40 CFR 261.21, .22,
«23 and .24"

Res ponse:

Region I believes that any tank car waste generated in the manner
as described above from a tanker which is legally "empty" under
RCRA can only be classified as hazardous waste based on the
characteristic of the resultant mixture. A hazardous waste
cannot be "derived from" or qualify as a "mixture" from a tanker
which is legally "empty".



)

Question:

*The third question revolves around the manifesting requirements
if a tank car does not meet the definition of "empty"” when off-
loaded at the TSDF. Does this situation require the TSDF to
become the generator for a shipment back to the original
generator where it can be cleaned and purged, or can it travel
back on the original manifest with a notation in the Descrepancy
Section of how many gallons not able to be off-loaded.™

Response:

Region I believes that 40 C.F.R. § 263.21(a) clearly states that
the transporter must deliver the entire quantity of hazardous
waste accepted for shipment to the designated TSD or alternate
designated TSD or revise the manifest in accordance to the
generator's instructions for the entire volume of waste received.

”

For those situations in which the off-loaded volume at the TSD is
less than the initial volume received from the generator, if the
tanker qualifies as legally "empty", Region I would consider the
entire volume to be delivered for purposes of 40 C.F.R.

§ 263.21(a). A manifest discrepancy would be required in the
appropriate section of the hazardous waste manifest.

If you have any questions concerning these responses, please
contact Kenneth Rota of my staff at (617) 573-5759.
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erald M. Levy, Chief

MA Waste Management Branch



