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Mr. Stergios Spanos

New Hampshire Department of Environmental Services
Hazardous Waste Compliance Section

6 Hazen Drive

Concord, NH 03301-6509

Dear Stergios:

This letter is a followup to our telephone conversation on
September 20, 1991, to request Region I’s interpretation of the
generator tank requirements cited in the "Inspection Procedures"
section of Appendix III, Table III-1, page 13 of the RCRA
Inspection Manual. Specifically, you requested an interpretation
of paragraph three on page 13 which states that less-than-90-day
hazardous waste storage tanks must be emptied every ninety days
by a generator.

Your request was prompted by a specific tank inspection conducted
by the New Hampshire Department of Environmental Services (NH
DES) at a generator facility. During this inspection, you stated
that New Hampshire inspectors observed a generator storing
hazardous waste in a six thousand gallon capacity tank.

Your inspection determined that the hazardous waste tank was
never completely emptied. This determination was based on a
review of the hazardous waste manifests, waste inventory logs,
and statements by the generator. 1In these statements, the
generator explained that capacity of the existing storage tank
(six thousand gallons) exceeded the capacity of the vehicle (four
thousand gallons) used to transport the hazardous waste off-site.

As a result of your findings described above, you believe a
‘conflict exists with Appendix III, Table III-1, page 13 of the
RCRA Inspection Manual. Specifically, you believe that the
hazardous waste that remains in the storage tank after
manifesting violates the RCRA Inspection Manual guidance that
states that hazardous waste storage tanks must be emptied every
ninety days by a generator.

Region I believes the ninety day "emptying" requirement refers to

the hazardous waste placed in a tank. This section of the RCRA
Inspection Manual only refers to generator requirements. To

maintain generator status, hazardous waste must be stored for

less than ninety days. The intent of this requirement is to
determine if a facility is operating as a generator. ALY
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The Region’s interpretation is further supported by the RCRA
Inspection Manual which references 40 C.F.R. §§ 262.34(a~-c) in
the "Inspection Procedures" section contained in Appendix III,
Table III-1 on page 13. These requirements exempt a facility
from a RCRA permit provided hazardous wastes are stored for less’
than 90 days on-site and the containers/tanks used to store the
wastes conform to specific marking and labeling requirements.

For the situation you have presented, the total cumulative volume
of the manifested shipments for a ninety day period must be equal
or greater than the total cumulative volume of hazardous waste
generated and stored in the tank system for the ninety day period
preceding those shipments to retain the conditional exemption.

If hazardous wastes were found to be stored for greater-than-90
days, Appendix III, Table III-1, page 87 (Subpart J - Interim
Status) or page 130 (Subpart J - Permitted Unit) of the RCRA
Inspection Manual would apply.

Please call me if you have any question or if I can provide any
'~ assistance. My telephone number is (617) 573-5759.
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Kenneth B. Rota
Environmental Scientist
RCRA Support Section



