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P e Y UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
3 REGICN |
-~ J.F. KENNEDY FEDERAL BUILDING. 30STON, MASSACHUSETTS 32203-221¢

February 18, 1992

Mr. Richard Fesco
Franklin Environmental Services, Inc.
185 Industrial Road

P.0. Box 617

Wrentham, MA 02093

Dear Mr. Fosco:

This letter is in respcnse to your January 23, 1992 telephcne
request for a regulatory interpretation of the applicability of
the Land Disposal Restrictions (LDR) to lead contaminated debris.
Because EPA does not have all of the specifics concerning your
waste, nc definitive answer can ke given for this scenario. What
follows is an explanation of Region I’s interpretation of the
regulatory status of wastes similar to those you have described.

The scenario you have outlined involves a mixture of inorganic
solid debris, as defined in 40 C.F.R. § 263.3(g), and organic
debris contaminated with lead dust, EPA hazardous waste number
Doo8. If, in fact, the inorganic debris you have identified can
be ccnsidered inorganic solid debris contaminated solely with
characteristic metal wastes, such debris would be eligible for a
LDR National Capacity Extension (NCE), pursuant to 40 C.F.R.

§ 268.35(c). As outlined in a letter from EPA’s Sylvia Lowrance
to Mr. G.A. Vogt, dated October 14, 1990,-and further discussed .
in the Technical Amendment Notice to the LDR Third Scheduled
Wastes Final Rule, 55 Federal Register 3872, dated January 21,
1991, organic solid 42=ris contazinated with EPA hazar-dous waste
numbers D004-D0l1ll may also be included in the extension for
inorganic debris where such organics cannoct be "...manually
separable or separable by simple mechanical zmeans” from the
inorzanic pecrtion. Such determination would be made at the peint
of generation of such debris. Region I believes that the waste
mixture that you have explained involves organic debris
(identified as consisting of PVC pipe, wood, wallboard, and
protective clothing) which should be easily separable from the
inorganic debris (identified as consisting of machinery, pipes,
ducts, and valves). Therefore, the Region does not believe that
the organic debris, such as you have described, should be
eligible for the extension afforded to inorganic soclid debris.

The organic debris you have explained may, however, qualify as a
debris contaminated with a "Third Third" waste whose <reatment
standard was based on the performance of incineration. Such

wastes have been granted an NCE pursuant to 40 C.F.R. § 263.35(e)-
which expires on May 8, 1992 . To accomplish this, yocur waste

must satisfy two conditions: 1) it must fit the definiticn of
debris, and 2) the treatment standard must be based on the
performance of incineration. %,
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Region I considers debris to be defined as follows:

Debris means solid material thae:

(1) Has been originally manufactured or Processed, except for
solids that are listed wastes or can ke identified as being
residuals from treatment of wastes and/or wastewaters, or air
pollution control devices; cr

(2) Is plant or animal matter; or

(3) Is natural geolcgic material exceeding a 9.5 mm sieve size
including gravel, cobbles, and boulders, or is an inseparable
mixture of such materials with soil, liquid, sludge, or other
solid waste materials (i.e., inseparable by simple mechanical
removal processes).

This definition can be found as part of the Proposed Rule for the
LDR for Newly Lis;ed Wastes and Contaminated Debris, 57 Federal
Register 958. This is Presently the operative definition in
Region I. .

At 55 Federal Register 22555 (June 1, 1990), EPA states "...as a
matter of treatment policy...prohibited metal wastes that are
generated as an organo-metallic or in an organic matrix can be
incinerated...to destroy the organo-metallic bond or the organic
matrix containing the metal, prior to subsequent treatment of the
ash (if necessary), in order to cemply with the concentration-
based standard or prior to application of the technology-based
metal treatment standard. This includes characteristic metal
wastes that are identified specifically as ‘decris’. D004
through D011l wastes identified as debris that are comprised
primarily of organic materials are referred to as ‘organic
debris’ (e.g., rags, paper, cardboard, clothes, gloves, paints,
paint chips, wood, grubbing materials, blankets, hoses, bags,
resins, plastic liners, and PvVe piping)." This essentially
identifies incineration as a preferrad step in a treatment train
of technologies in treating organic debris. Therefore,
incineration may be considered part of the Best Demonstrated
Available Technology (BDAT) for wastes in this category. Soil
and debris contaminated with "Third Thirg" wastes whose BDAT is
incineration, have been granted a Naticnal Capacity Extension,
pursuant to 40 C.F.R. § 268.35(e), and are not subject to the
treatment standard(s) until May 8, 1992.

This raticnale is supported by EPA’s recent proposed rulemaking,
published on January 9, 1992 (57 Eederal Register 958) which
ocoutlines the Agency’s future approach to hazardous waste
contaminated debris. In that proposal, the treatment
technologies identified as appropriate (and therefore BDAT) for
debris consisting of wood, paper, cloth, rubber, and/or plastic
contaminated with a non-volatile metal (e.g., lead) are as
follows: acid washing, liquid phase solvent extraction, water
washing and spraying, thermal destruction, abrasive blasting
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(woed only), scarification and grinding (woed cnly), and
vibratory finishing (wood, rubber, and plastic only).
Immobilization technologies have been determired to be
inappropriate for these types of debris (however, treatment
residues may require immobilization prior to disposal). Again,
the identification of thermal destruction (i.e., incineration) as
one of the proposed BDAT technologies for contaminated debris
supports the inclusion of incineration as an acceptable
technology for these wastes at the present time. EPA supports
the use of extraction technologies, where the hazardous waste is
removed from the debris, thus reducing the quantity of untreated
wasta, wherever feasible. However, where the use of such
technologies are inappropriate or inadequate, incineration may be

a viable alternative.

I trust that this information will assist you in your
determination of the regulatory status of your waste. Bear in
mind that the interpretations herein are those of EPA Region I.
If you intend to ship your waste to a facility located in another
EPA Region, that EPA regional office, as well as the receiving
state (if authorized for this aspect of the RCRA program), should
be contacted for their interpretation of these reqgulations.

If you have any further questions on any of the information
above, or the Land Disposal Restrictions program, feel free to
contact me at (617) 573-5778. .

Sincerely,

////'}1/<“fak\L::.\/f\.-‘“-’
(N . . . .
Robert G. Cianciarulo, Chemical Engineer
Land Disposal Restrictions Coordinator
RCRA Enforcement Unit

RCRA Support Section



