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May 12, 1992

Mr. Malcom Fox
Enviroscope, Inc.

101 N. Main Street

Suite 150-137

Ann Arbor, Michigan 48104

Dear Mr. Fox:

This letter is in response to your letter of January 22, 1992,
requesting the Region’s position regarding the applicability of
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) to solvent
contaminated wipers. Initially, I wish to apologize for the
delay in responding to your letter. This issue is one which has
had a number of key issues affecting it both in the past and in
the present. It was imperative that the Region carefully examine
all of these factors before clarifying its position.

I would first like to stress that you should be aware that all of
the states in Region I have been authorized to administer the
base RCRA program, which includes issues associated with
hazardous waste identification. Under this authorization, states
enforce their own rules and regulations which have been deemed to
be equivalent to those of the Federal program, but also which may
be more stringent. Therefore, we encourage you to contact each
state in the Region to determine their current position on the
issue of applicability as well.

The Region has not previously formulated an official policy on
the issue of solvent contaminated wipers. However, Region I
believes that the solvent contaminated wipers are a hazardous
waste and as such their handling must be in full compliance with
the regulations under RCRA.

Under our interpretation of the RCRA regulations the contaminated
wipers are solid waste when they are to be discarded, regardless
of whether the wipers are to be laundered or thrown away, and
regardless of how the solvent came in contact with the wiper.

The contaminated wipers are a spent material. (40 CFR § 261.1)
If the wipers are being thrown away, then they are clearly being
discarded. 1If the wipers are being laundered, then they are
being reclaimed. Under either scenario the wipers are a solid
waste as pursuant 40 CFR § 261.2.

Additionally, if the solid waste wipers are contaminated with a
solvent listed in 40 CFR § 261.31, or exhibit a characteristic of
a hazardous waste (40 CFR Section 261, Subpart C), they are a
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hazardous waste. The basis for this decision can be found at
40 CFR § 261.3.

The real issue then becomes whether EPA is willing to create a
limited exemption from the full RCRA regulatory scheme for
solvent contaminated wipers that are to be reclaimed (laundered) .
The Region is not prepared to make such a determination at this
time. We believe that any such exemption, if warranted, and the
authority to doé so, resides at the national level. As you are
also aware, the Agency currently has two petitions on the
national level pending, which seek such a regulatory exemption
for contaminated solvent wipers.

If you have any further questions, please contact Richard Filosa
of my staff at (617) 573-5777.

Sincerely,

Tt Lot
Merrill S. Hohman, Director
Waste Management Division

cc: RCRA Branch Chiefs
RCRA Section Chiefs
RCRA State Coordinators
Richard Filosa
John Gauthier
Robert Cianciarulo



