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 May 26, 1993

John G. Ferland, General Manager
Clean Casco Bay, Inc.

48 Union Wharf

P.O. Box 387 ,

Portland, Maine 04112

Re: Applicability of the Resource Conservation and Recovery Act
(RCRA) to the activities of Clean Casco Bay, Inc. (CCB)

Dear Mr. Ferland:

This is in response to your letter dated July 14, 1992,
requesting EPA’s position on the applicability of certain
portions of regulations promulgated pursuant to the Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA), 42 U.S.C. Section 6901 et
seg. to activities undertaken by your corporation. Your letter
stated that Clean Casco Bay, Inc. (CCB) plans to contain and
recover materials spilled into the waters of Casco Bay or into
the open ocean, and that some of these materials might be
hazardous waste as defined by RCRA. Therefore, you requested the
Region’s interpretation of the applicability of portlons of RCRA
to these activities.

Under the scenario set out in your letter, CCB would not be
a "generator" as defined by RCRA. 1In the ordinary course of
business, CCB’s oil collection activities and towing of oil
recovery containers would qualify CCB as a RCRA "transporter,"
pursuant to 40 C.F.R. Part 263. However, your letter states that
CCB will contain and recover materials spilled at sea solely
during emergency or "immediate response" situations. Title 40
C.F.R. § 270.1(c) (3) provides a temporary exclusion from RCRA for
treatment or containment activities taken during an immediate
response to a discharge of hazardous waste; an imminent and
substantial threat of a discharge of hazardous waste; and, a
discharge of a material which, when discharged, becomes a
hazardous waste.! Title 40 C.F.R. Part 263 provides that any
local, state or federal authority with responsibility for
protecting human health and the environment has the authority to
waive EPA identification number and manifesting requirements.?
Thus, in immediate response situations as described above, CCB
would not be subject to the RCRA transporter requirements.

' However, please note that 40 C.F.R. § 270.1(c) (3) (ii)
states that "any person who continues or initiates hazardous
waste treatment or containment activities after the immediate
response is over is subject to all applicable requirements of
this part for those activities."

2 see 40 C.F.R. §§ 263.30 and 263.31.
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Finally, based on the description of your “activities set

. out in your letter i it is Region-I’s conclusion that you are not
. " However, should CCB store hazardous waste

" or hazardous constituents on its vessel or in tanks for longer
than ten days, the vessel and/or tanks might become a hazardous
waste storage facility and subject to all applicable RCRA
regulations.*

If you have any further questions regarding this matter,
please contact Kenneth Rota of the RCRA Enforcement Unit at (617)
573-5759 or Joshua Secunda of the Office of Regional Counsel at
(617) 565-3433. )

Sincerely,

Matthew R. Hoagland, Ch1ef
ME, NH & VT Section

cc: Scott Whittier, Maine DEP

3 Title 40 CFR § 260.10 defines a “facility" as:

all contiguous land, and structures, other appurtenances, and
improvements on the land, used for treating, storing, or
disposing of hazardous waste. A facility may consist of several
treatment, storage, or disposal operational units (e.g., one or
more landfills, surface impoundments, or combinations of them).

4 see 40 C.F.R. Part 265. Further, in such a case, CCB
would be required to obtain a RCRA permit for storage pursuant to
40 CFR § 270.1(c).



