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April 30, 1993

Mr. Steven D. Murphy

Lead Planning Analyst

State of Connecticut

Office of Policy and Management
80 Washington Street

Hartford, CT 06106-4459

Dear Mr. Murphy:

It was a pleasure to neet you at EZPA Regicn I’s Environmental
Awards Ceremony. Your inquiry cn federal regulation of
fluorescent light bulks under the Rescurce Conservation And
Recovery Act (RCRA) is an important issue in a very complex arsa

of envirconmental regulation.

It is my understanding that the condition of the light bulbs and
their intended disposition ars important factors in whether

‘ certain federal RCRA regulations apply. For example, under

). federal law spent (non-working) fluorescent light bulbks to be
discarded are a RCRA requlated solid waste. Therefore, these
bulbs must undergc a hazardous waste determination beforas
disposal. This determination can be made either through
knowledge of the materials contained in the light bulbs or by
testing them through application of the Texicity Characteristic
Leaching Procedures (TCLZ?) (s2e 40 CFR Part 262.11).

If the bulbs are in working condition and ars to be recycled,
they are not subject to regulaticn under RCRA. However, if
working light bulbs are to be discarded, thev are subject to the
Same requirements as set out in the preceding paragraph.
Finally, fluorescent light bulbs from residential. (household)
sources only, and which are recycled, are nct regulatad under
RCRA. The residential sources of these light bulbs nmust be

demcnstratead.

You shculd note that Small Quantity Generators (SQGs) of
hazardous waste are affcrded certain exemptions from federal RCRA
standards. Under federal law, a Small Quantity Generator (SQG)
may generate no more than a tctal of 220 pounds of hazardous
waste per nonth (see 40 CFR Part 260.10). As you are aware,
states may have additional requiremencs.
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EPA Headquarters has organized a Fluorescent Light Workgroup to
evaluate available information on fluorescent lights and to make
recommendations for EPA action. The contact for this workgroup
is Ms. Charlotte Mocney. She may be reached at (202) 260-6926.

I hope this information has been helpful. If I may be of any

additional assistance please contact me at (617) 565-3402 or
John Smaldone, my Special Assistant, at (617) 565-9125.

Sincerely,

Paul G. ieough

Acting Regional Administrator

cc: Deborah Brown, ORC
Ken Rota, WMD



