MR 8 1993

Robert M. Quintal, sales Engineer
Energy Services

Eagle Electric Supply Company, Inc.
195 0ld Colony Avenue

Boston, MA 02127-2457

Dear Mr. Quintal:
Thank you for your letter of January 18, 1993 requesting

information on mercury containing fluorescent lamps. The U.sS.
Environmental Protection Agency (EPA) has received numerous
inquiries concerning the pProper management of used fluorescent
lamps. As you may be aware, recent data indicate that used
fluorescent lamps may be a hazardous waste under the Federal
hazardous waste identification criteria. Naturally, this has
caused considerable concern to those who!are responsible for the

management of used lamp wastes.

EPA Headquarters is aware of these concerns and is currently

working with both the States and the lighting industry to resolve -

the issues associated with this waste. Although the Agency is
evaluating various management options, it is premature to
speculate what, if any, changes may be made to the current
requlatory program. : :

The proper disposal of used fluorescent lamps from sources
other than households is determined by answering two questions:
(1) is the used fluorescent lamp a hazardous waste; and, if yes,
(2) what is your hazardous waste generator status?

1. Hazardous Waste Determination

Under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) _
regulations, used fluorescent lamps are subject to evaluation
against the RCRA hazardous waste determination requirements.

The generator of the waste is responsible for making this
determination. The regulations applicable to the identification
and listing of hazardous waste are found at 40 C.F.R. Part 261.
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a. Are used fluorescent lamps a solid waste? Ves.

In order to be considered 2 Federal hazardous waste, any waste
must first meet the definition of a solid waste. A solid waste
is defined in 40 C.F.R. § 261.2. simply stated, a solid waste is
any discarded material that is not excluded under 40 C.F.R.

§ 261.4(a) or by variance granted under 40 C.F.R. §§ 260.30 and
260.31. Under 40 C.F.R. § 261.4(a) there are specific wastes
that are excluded from the definition of solidqd waste, but used
fluorescent lamps are not excluded wastes. Therefore, they are a
solid waste regardless of whether you dispose of, burn, accumy-
late, store, treat, or recycle them. Since used fluorescent
lamps are a solid waste, generators must then determine whether

these lamps are a hazardous waste or not.

b. Are used fluorescent lamps a hazardous waste? They may be.

The definition of a hazardous waste is found at 40 C.F.R.
§ 261.3. Again, simply put, a solid waste is a hazardous waste

.if it_is:
aA) Not excluded under 40 C.F.R. § 261.4(b);

B) And it is listed under 40 C.F.R. §§ 261.31, 261.32, or
261.33; ) | )
~ %

C) . Or it exhibits one of the four characteristics
(ignitability, corrosivity, reactivity and toxicity)
of a hazardous waste found in 40 C.F.R. §§ 261.21,
261.22, 261.23, or 261.24:;

D) Or it is a solid waste that is mixed with any of the
wastes listed in B) above. ‘

Upon reviewing the criteria in 40 C.F.R. Section 261, it can be
determined that used fluorescent lamps are not excluded from the
definition of hazardous waste nor are they a listed hazardous
waste. In most circumstances, used fluorescent lamps wouid not
exhibit the hazardous waste characteristics of ignitability,
corrosivity, or reactivity and, therefore, would not be con-
sidered hazardous for those characteristics. v

A generator must then determine whether or not this waste _
exhibits a toxicity characteristic (TC). A generator may make
.this TC determination based either on knowledge of the material
used in the waste (fluorescent lamp manufacturers may make
information available to their customers to support a hazardous
waste determination) or the results of the Toxicity
Characteristic Leaching Procedure (TCLP). TCLP is an analysis
performed on an extract from a representative sample of the



vaste. If the extract from a used fluorescent lamp contains
mercury contaminants at the concentration equal to or greater
than 0.2 mg/l, the waste is hazardous. EPA is awvare that the
results of the TCLP on used fluorescent lamps may exceed the

regulatory limit for mercury.

Used fluorescent lamps that are NOT a hazardous waste may be

i disposed of in accordance with applicable state and local solid
' waste requirements.

Used fluorescent lamps that are a hazardous waste must be managed
in accordance with both State and Federal hazardous waste
requirements. It is important to point out that the State
hazardous waste programs often have additional and more
restrictive hazardous waste management and disposal requirements
than the Federal program. Since the Department of Environmental
Protection (DEP) is the primary agency responsible for implement-
ing the base RCRA program in Massachusetts, generators should
contact Mr. James Miller, MA DEP, at 617/292-5853 for assistance
in identifying the requirements they must comply with.

2.

Categories of Hazardous Waste Generators

- Under the Pederal hazardous waste program, there are three
) categories of hazardous waste generators and each category has
" its own specific regulatory requirements. This discussion

focuses on disposal requirements and does not discuss on-site
management standards and requirements (i.e., storage, training,
or accident prevention requirements). To determine a facility’s
hazardous waste generator category, the generator must include
the total of all of its hazardous waste streams (not just used
fluorescent lamps) generated per month. It is possible that the
only waste some facilities will generate is used fluorescent
lamps. The three generator categories and their disposal options

are:

Conditionally exempt small quantity generators (CESQGs):
Generators of no more than 220 pounds (100 kg) of hazardous

waste per month.

Hazardous waste generated by CESQGs may be disposed of at
either a hazardous waste facility, or a landfill or other
facility approved by the State for industrial or municipal
.wastes. Generators do not need to prepare a hazardous waste
manifest nor use licensed hazardous waste haulers to deliver

the waste to the destination facility.



ii)

iii)
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Small quantity generators (SQGs): Generators of 220 to 2200
pounds (100-1000 kg) of hazardous waste per month; and,

Large quantity generators (LQGs): Generators of 2200 pounds

- (1000 kg) or more of hazardous waste per month.

Hazardous waste generated by SQGs and LQGs must be disposed
of at a licensed hazardous waste facility and transported by
a licensed hauler. A hazardous waste manifest must
accompany each off-site waste shipment. In addition,
IQGs should refer to the enclosed September, 1992 EPA

i on the applicability of EPA’s Land
Disposal Restrictions effective date for hazardous debris to
used fluorescent light bulbs that exhibit the toxicity
characteristic for mercury. .

Also included for your information is a recent EPA publication
containing information on the disposal of used lamps and ballasts
from lighting upgrade projects. If you have additional
questions, please contact Ms. Austine Frawley of my staff at
617/573-5758.

hin, Chief
Section

Enclosures

cc:

J. Miller, MA DEP
L. Papetti, US EPA




