UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
REGION |
J.F. KENNEDY FEDERAL BUILDING, BOSTON, MASSACHUSETTS 02203-2211

December 22, 1993

Mr. Stephen Finch
Laboratory Director
Dexsil Corporation
One Hamden Park Drive
Hamden, CT 06517

Dear Mr. Finch:

This letter is in response to your October 21, 1993 inquiry about
the permitting requirements under the Resource Conservation and
Recovery Act (RCRA) as they apply to the line of portable test
kits manufactured by your company.

Based on the facts presented in your letter and as clarified in
our telephone conversations, the use of the precipitation agent
to render the aqueous based solution non-hazardous is treatment
of a hazardous waste. At the completion of a test, prior to

adding this agent, the solution fails the Toxicity Characteristic -

Leaching Procedure (TCLP) test due to the presence of heavy
metals. TCLP failure is due to the titrating agent mercuric
nitrate which is added to produce a visual indication for the
presents of chlorides. The precipitation agent (Aquafloc 2404)
is added to render insoluble the heavy metals resulting from this
titration process, and is not intended to treat any other
constituents (e.g., chlorinated solvents, benzene) that may be
present in the solution.

RCRA does not require the issuance of a permit for on-site
treatment of hazardous waste provided the treatment takes place
in an accumulation container or tank in conformance with the
requirements of 40 CFR Part 262.34 and Subparts I and J of 40 CFR
Part 265 (standards for containers and tank systems). It should
be noted that if the treatment takes place in a device that does -
not meet the definition of a .container or tank the treatment
would be subject to RCRA permitting. ‘

In addition, 40 CFR Part 268.9 requires generators who treat
characteristic wastes in accumulation containers or tanks to meet
applicable land disposal restrictions (LDR) must prepare a waste
analysis plan. This plan must formally documents the waste
analysis procedures necessary to demonstrate compliance with the
LDR requlations. Please note that treatment of hazardous waste
must not violate the dilution prohibition standards of 40 CFR
Part 268.3., The use of a pPrecipitation agent does not appear to
violate this prohibition.
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The United States Environmental Protection Agency, Region 1
interpretation in this letter reflects the Federal regulations
governing hazardous waste. States with authorized programs may
impose more stringent requirements. If you have any questions,
please contact James Gaffey of my staff at (617) 223-5542,

ohn Podgurski, Ctiief

Connecticut Waste Regulation Section
Waste Management Division
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October 21, 1993

Mr. James Gaffey
USEFPA

Mailcode HEE-CAN6
JFK Federal Building
Boston, MA 02203

Dear Mr. Gaffey;

I am writing to you following our telephone discussion of yYesterday
concerning disposal of used test kits.

variety of chemicals, including heavy metals, to perform the

procedure. At the completion of a test, a kit contains trace amounts of
mercury, ranging from 0.5 to 2.5 milligrams per kit. The kits use a
precipitation agent to render the heavy metals insoluble which allows the
used kits to easily pass the TCIP test for disposal.

Several ofourcustcmersareconcernedthatbyperfonlﬁ.ngthistest
procedure they are actually treating a hazardous waste and therefore need
an EPA permit to do so. Itisoururxierstarxiingfmreadingthe
requlations and from the ACS "Waste Management Marmual" that this is not
hecessary for this type of analytical test. We have tried to explain this
to our customers, but they have requested that we provide them with a
written cpinion direct from the ERA, Would you please provide us with a
letter stating your interpretation of the permitting requirement as it
concerns these test kits? We will then forward copies of your letter to
the concerned parties. Please let me know if you require any further
information.

I appreciate your attention to this matter.

Sincerely,

Laboratory Director
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December 21, 1993

Chester W. Matthews
Director, Safety, Health
and Environmental Protection
Bath Iron Works
700 Washington Street
Bath, ME 04530

Dear Mr. Matthews:

In response to your November 16, 1993 letter concerning my
telephone conversation with Bath Iron Works personnel, I’d like
to provide clarification on the issues you raised and on the BIW
paint use/reuse issue in general.

Chapter 40 CFR, Section 261.2 provides the definition of solid
waste and states, :

"A solid waste is any discarded material that is not
excluded by Section 261.4(a) or that is not excluded by
variance..."

However, Section 261.2(e) explains that materials that are not
solid waste when recycled include those that can be shown to be
recycled by being used or reused as "effective substitutes for
commercial products." Thus you need only document that there is
a known market or disposition for the material (see Section
261.2(f)) to avoid its classification as solid waste and
therefore a subject of RCRA Subtitle C reqgulation. This applies
to materials that are not accumulated speculatively for recycling

~at some point in the future (see Section 261.1(c)).

In your letter you indicate correctly that the owner of a
material must determine whether it is a solid waste as defined in
40 CFR, Section 261.2. You should base your determination on
documentation from the paint’s manufacturer indicating its
effective life. You should also refer to the paint as a
material, versus a "hazardous" material which is unnecessarily
cautious.,

Federal regulations offer no definition of the terms "intended
use" or "original intended use". I offered my interpretation of
these terms based on their intuitive meaning when I spoke with
Mr. Arndt and Mr. Lewis. I understand through speaking with
Denise Lord of the Maine Waste Management Agency that the state



initially offered a definition of use and reuse that are more
strict than federal regulations. Since it is within the state’s
authority to do this, you should defer to the state’s definition
of these terms. If the State of Maine determines that the
Military Specification date is the date at which the paint
becomes a hazardous waste, then BIW will need to petition the
state for a variance from its regulations.

I apologize for the delay in getting back to you on this issue; I
got supporting information from other staff here which took some
time. If you require additional clarification or assistance,
please contact me at (617) 223-5529.

Sincerely,

Sally B. Mansur
Waste Management Division
Pollution Prevention Coordinator

cc: Matthew Hoagland, Chief, ME, NH & VT Waste Regulation
Section
Ken Rota, RCRA Support Section
Denise Lord, Maine Waste Management Agency



