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Peter Knych, Esquire
O’Hara & Hanlon
Attorneys at Law

One Park Place

Syracuse, New York 13202

Dear Mr. Knych:

This letter is in response to your February 10, 1993 letter on
behalf of Coyne Textile Services. In your letter you requested
that EPA Region I consider withdrawing or modifying its position
regarding the regqulatory status of soiled textiles. Region I has
considered your request.

First, Region I calls to your attention that all of the states in
Region I have been authorized to administer the base Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA) hazardous waste program,
which includes issues associated with hazardous waste
identification. Under this authorization, states enforce their
own rules and regulations in lieu of the Federal program. Region
I believes that this effectively renders the regulatory status of
solvent contaminated wipers a state issue.

Secondly, as we discussed in our January 20, 1993 meeting, the

-issue as presented to us, is whether EPA is willing to create a

limited exemption from the full RCRA regulatory scheme for
solvent contaminated wipers that are to be reclaimed (laundered) .
The Region maintains that under its RCRA authority, any such
Federal waste stream exemption can only be developed, if at all,
on a national level. As you are also aware, there are currently
at least two pending petitions on the national level which seek
such a regulatory exemption for solvent contaminated wipers. Aas
your letter notes, there may in fact be compelling reasons why
such an exemption should exist. Your letter also points out,
however, the compelling need to have this issue decided on a
national level, mainly to reconcile the seemingly divergent state
and Regional positions.

Further, you should note that it is our understanding that
solvent contaminated wipers have been raised in conjunction with
the universal waste stream discussions ongoing in Washington.



Finally, the Region’s position regarding its regulatory
interpretation of the status of solvent contaminated wipers, when
queried directly of their status, as was the case in the Malcom
Fox letter of January 22, 1992, remains unchanged. Region I
maintains that contaminated wipers are solid waste when they are
to be discarded. The contaminated wipers are a spent material.
If the wipers are being thrown away, then they are clearly being
discarded. If the wipers are being laundered then they are being
reclaimed. Under either scenario the wipers must be
characterized as a solid waste as per 40 CFR 261.2.

Additionally, if the solid waste wipers are contaminated with a
listed hazardous waste or are characteristic of a hazardous waste
then they are a hazardous waste. (40 CFR 261.3)

If you have any further questions, please contact me at
(617) 573-5700 or Richard Filosa of my staff at (617) 573-5777.

Sincerely,

Merrill S. Hohman, Director
Waste Management Division

cc: Larry Brill
David Webster
Matthew Hoagland
Bob Cianciarullo
Ken Rota
Charlotte Mooney (EPA-HQ)
Richard Filosa




