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Gary L. Williams, Manager

Laidlaw Environmental Services, Inc.
Transportation Programs

P.0. Box 210799

Columbia, SC 29221

Re: Hazardous Waste Discharges from Third Party Transporters

Dear Mr. Williams:

This is in response to your letter dated May 28, 1993,
requesting EPA’s position on the applicability of certain
portions of the regulations promulgated pursuant to the Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA), 42 U.S.C. Section 6901 et
seqg. to activities undertaken by your corporation, Laidlaw
Environmental Services, Inc. (Laidlaw).

Your letter outlined a hypothetical situation involving the
discharge of hazardous wastes during transport by a third party
transporter. You stated that the hazardous waste discharge was
remediated by the third party transporter and placed into drums.
You further stated that the discharged hazardous waste stored in
these drums no longer met the hazardous waste description listed
on the original hazardous waste manifest. You specifically
requested Region I to determine who the generator of this
hazardous waste discharge would be for this hypothetical
situation. You also stated that 40 C.F.R. Part 263, Subparts B
and C do not clearly address who should be identified as the
generator in the event of a hazardous waste discharge occurring
during transportation.

In order to respond to this issue, we must point out that
40 C.F.R. Part 262 must be used to determine the generator of the
discharged hazardous waste. 40 C.F.R. Part 263 Subparts B and C
are not meant to address generator liability issues. The intent.
of these Subparts is to provide temporary relief from the
regulations to a transporter for any treatment or containment
activities undertaken during an immediate response to a discharge
of hazardous waste; an imminent and substantial threat of a
discharge of hazardous waste; and, a discharge of a material
which, when discharged, becomes a hazardous waste during the
normal course of transportation.! 40 C.F.R. Part 263 also

- ! However, please note that 40 C.F.R. § 270.1(c)(3) (ii)
states that "any person who continues or initiates hazardous
waste treatment or containment activities after the immediate
response is over is subject to all applicable requirements of
this part for those activities.®
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If you have any further questions regarding this matter,
please contact Kenneth Rota of the RCRA Enforcement Unit at (617)
573-5759. ’

Sincerely,

G

Bruce Marshall, Chief
RCRA Support Section

cc: Kenneth Rota, EPA



