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CERTIFIED MAIL: RETURN RECEIPT REQUESTED

July 21, 1963

E. Michael Thomas
Goodwin, Proctor and Hoar
Exchange Place

Boston, MA 02109-2831

Dear Mr. Thomas:

This is in response tc your letter of Ncvember 17, 1992,
addressed to Region I’s Office of Regional Counsel. Your letter
requested clarification of several issues relating to the
treatment standards for those F-listed wastes which also exhibit
a hazardous characteristic. The Region’s responses are presented
in the same order as set out in your letter.

1. According to 40 C.F.R. § 268.9(a) and (b), if a hazardous
waste constituent has been determined to be from a listed
source and also possesses a hazardous characteristic, then
only the listed waste code need be entered on the LDR
notification.’ Also, the more specific treatment standard

will apply.

The treatment standard for acetone as a censtituent in a
characteristic high TOC ignitable liquid is technclogy
based. However, only the numerical treatment standard for
acetgne must be met as listed in 40 C.F.R. § 268.43, Table
CCW.*

In contrast to the above scenario, when a listed waste
contains a constituent which is characteristic, but not
included as a constituent of the listed waste, then tre
waste code and the associated treatment standard for that
characteristic waste must be entered on the notification, in-
addition to the listed waste code on the notification.3

! The Agency has determined that the treatment standards in
effect for listed wastes are more specific than treatment
standards Zor characteristic wastes. See 55 Fed. Reg. 22659

(June 1, 1990).

2 However, one would not necessarily need to use the
treatment technologies required for DOOL ignitable liquids to
achieve adequate treatment for acetone. Also, please note that
the treatment standards for most FO01-F0OS5 constituents have been
revised. See 57 Fed. Reg. 37194, 37204 (August 18, 1992).

e.g., lead (D008) contained in waste acetone (F003). enl .



2. Yes, for the same reason cited above. TIf spent methyl ethyvl
ketone has been determined to be F0O05, then it does not need
a D00l waste code. If the constituent methyl ethyl ketone
has been determined to be a spent solvent, then the F00S
designation is correct and the specific treatment standard
listed in 40 C.F.R § 268.43, Table CCW, must be met before
land disposal of such waste.

3. The same principle applies to notification requirements and
biennial reporting. Only the listed waste code should be
included in these documents since it is more specific.
Again, if there is a constituent in the listed waste which
is characteristic but is not covered under the listing, then
the characteristic waste code must be reported. With regard
to the manifest, federal regulations require that only the
U.S. Department of Transportation (DOT) description be set
out on the manifest. If the state requires the inclusion cf
the waste code on the manifest, then the appropriate code(s)
must be entered.

I hope these comments prove useful. TIf you have further
questions or comments please contact Elaine Stanley of my staff

at 223-5515.
Sincerely,

N i bl

Bruce Marshall, Chief
RCRA Support Section

cc: Joshua Secunda
Elaine Stanley
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November 17, 1992 - -

Deborah Brown, Esq. : . '

Chief, RCR.A/EPCRA Sectx'on . P - T e S et it e
U.S. Environmeatal Protection Agency, Region 1 e L S
Office of Regional Counsel : Bt o T

JFK Federal Building

Boston, MA 02203

Dear Ms. Brown:

. . I am writing to inquire about the proceduras for filing Land Disposal Reseriction
/ (LDR) notifications and hazardous waste manifests concerning wastes which are F-listad
wastes which also exhibit a hazardous characteristic. According to 40 C.F.R. § 268.9(b),

[w]here a prohibited waste is both listed under 40 C.E.R. part 261, subpart D,

and exhibits a characteristic under 40 C.E.R. part 261, subpart C, the treatment

stancard for the waste code listed in 40 C.F.R. part 261, subpart D, will operate

in lieu of the standard for the waste code under 40 C.E.R. part 261, subpart C, )
provided that the treatment standard for the listed wastsaelisile: Ftfeatment: T L T

standard for the constituent that causss the waste to exhibit the characteristic - P e o
Otherwise, the waste must meet the trestment standards for all applicable listad =~ o~ + ¢ v~ =
md characteristlc waste COdeS. . T eesems s ttesimt 4t tiier e cecebia: 1 ore e .
This provision is discussed in general terms in the Third: Third Preamble at:55 = 5w a4 o

Fed. Reg. 22659 (June 1, 1990). -However, we have been unable to find any specific ~
discussion of how this provision would apply to F-listed ‘wastes-which also exhibit:theuuii 300 T
characteristic of ignitability. Morsover, we understaﬁ’&th'a't‘dfffejréﬁt_’jﬁé‘st‘é"fﬁm;ﬁéfﬁéit’"‘~ S
- vendors réach different conclusions about the propet paperwork tontatiiing such wastes.” v tiic .-
We therefore request confirmation of our interpretation‘of the LDR regulations in the = © . "' .
following cases: ' ' S S & il . - -
1. Is it true that FOO3 waste comprised salely of spént cataiie (Which¥i™ oo
thus is listed only for its ignitable properties) does not also need 2 DOOY waste .-
code entry on the LDR notification because the FOO3 treatment standard
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specifically addresses the constituent (acetone) that causes the ignitability, even
though the technology-based treatment standard for high TOC D001 (FSUBS, .
RORGS or INCIN) is not pracisely the equivalent of the CCW treatmear - - -.
standard of 160 mg/! acetone? ' ol CoRT

2. Is it true that FOO5 comprised solely of spent methyl ethyl ketcae, = :
which is ignitable and toxic, does not need D001 waste code for ‘the reasén cited
in Case 1 sbove? Is it also true that the D035 treatment standard, when . - - ..

published; will not need to be additionally shown on the LDR notification because X
the constituent (methyl ethyl ketone) causing toxicity for DO35 has already been : - _

addressed in the FOOS5 treatment standard?

3. Assuming that the F-list treatment standards operate in lieu of the
characteristic treatmnent standards for the waste streams described above, please
confirm that for all purposes other than compliance with the LDR requirements, . .
e.g., for purposes of the hazardous waste manifests accompanying such shipments
and for other descriptive purposes like Part A applications, only the F-list waste
cades are recessary to provide 2 complete description of the waste stream.

Your assistance with this inquiry will be greatly appreciated.

Singefely,

\/ e—m

E. Michael Thomas



