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Lawrence C. DiPiezro, Sr., President
C.G.A., Inc.

1104 Wardtzswn Rcad

Freepcrt, ME 04032

Dear M>. DiPietro:

This lecter is in response to your inquiry datsd February 25,
1994. In your letter you state that C.G.A., TIac. recycles spent
circuit boards for the metal ccntent, and would like to recycle
the left over scrap fiberglass resin boards. You specifically
Fequested a determination of the current recycling status of
C.G.A., Inc. In your letter ycu also indicate a ceoncern over
claims made by unknown sources that C.G.A., Inc. dces not recycle
the scrap fikerglass resin-based circuit boards and is
"furthering the processing of industrial byproducts". You
requestaed EPA to provide some type of clarificaticn that the
scrap circuit board residuals are a recyclable prcduct.

As a point of clarification, EPA only regulates owners and
operatcrs of facilities that stcra recyclable zma=zarials befors
they are recycled, but does not regulate the actual recycling
process [See 40 C.T.R. § 261.6(c)(1)]. 1In Cctcker 2, 1991, EPA
published a notice for public comment in the Federal Register
(enclcsed) cn plans tc develop recommendations to the Federal
Trade Commission (FTC) on voluntary guidance fcr environmental
claims promoting the use of recycled and racyclaple materials.
The FTC, not EPA, ragqulates persons that make envircnmental
clains on labeling, advertising and all cther =<zrms of marketing.
The final guidelines for the Use of Environmental Marketing

Claims dated August 13, 1993 are enclosed for your review.

EPA has also contacted the State of Maine’s Department of
Envircnmental Protaction (ME DEP) about this situaticn. The ME
DEP has informed EPA that it has been actively involved in this
matter and is currently trying to detsrmine the status of your
propcsed recycling facility and the piles of scrap spent circuit
board residuals stcred on-site. The ME DEP indicated that
C.G.A., Inc has submitted dccuments to the State which contained
contradictory information concerning the proposed recycling
process. The ME DEP also indicated that this site is in
violation of both Maine’s solid and hazardcus waste regqulations.
C.G.A. did not maks any reference in its February 25, 1994 letter
to EPA about this on-going investigation by the ME DEP nor of the
possibility of potential solid and hazardous waste violations at

the prcperty.
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ZPA nctes, based on information ccntained in your letter, that
C.G.A. has disposed its circuit becard residuals on-site in waste
piles since 1274 in excess of fif<sen thousand (15,000) metric
tons. This activity was refarred to as "Phase I" of the
recycling preccess. This material is presently stored on the
grecund and has not been analyzed, to EPA’s Xncwledge, to
determine the presence of hazardcus constituents or contaminants
such as lead and polychleorinated tiphenvls (PC3s) that EPA has
fourid in similar types of circuit bcard wastes [See attached
mencrandum dated August 26, 1952 Reculatorv Status of Prinmtad
Circuis 3cards].

EPA highly recommends analytical testinc of this stcckpiled
material to facilitate the ME DEP’s investigation into this
matter. C.G.A. stated in its lettar that pctantial reuses of
this mataerial included the manufacturing of swimming pools, etc.
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We think C.G.A. would agree that the testing of these piles for
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leachatle hazardous constituents or contaminants is a prucdent
action to take.

As previously stated above, 40 C.F.R. § 261.6(c) (1) states that
owner or operators of recyclable materials before they are
recycled are subject to Parts 262 and 263 of the federal
hazardous waste regulations and the notification requirements
under Section 2010 of the Resource Ccnsaervaticn and Recovery Act
(RCRA) . Subtitle C of RCRA establishes a prcgram to identify
those solid wastes which may be hazardous and imposes management
standards to protect human health and the envirorment. If the
printed circuit board residuals stored on your property exhibits
cne of the characteristics of a hazardous wastas identified in
Part 261, Sukparts C cr D it must be managed as a hazardous waste

prior to racvcling.
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natter will determine the status of ycur precpesed recycling
process and the regulatory status of the circuit bocard residuals
currently stcrad at ycur sita. The Stata cf Maine’s hazardous
waste regulations have been determined equivailent to the federal
rules by ZPA. The State of Maine has received authorization frem
EPA to implement its regulations in lieu of the federal progranm.

Ultimately, the completicn cf ME DEP’s investigation intc this

EPA does not wish to impede the ME DEP’s investigaticn of this
matter. Therafore, ycur continued ccoperation with the ME DEP to
provide additicnal information on the proposed recycling process
and analysis of the circuit board residuals should expedite this
matter tc a successful ceonclusion.

If you have any questions concerning this matter, please contact
Ken Rota of the RCRA Support Section at (617) 573-5759.



Sincerely,
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Ira Leighton, Chief
CT Waste Management Branch

cc: Scott Whittier, Maine DEP



