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March 7, 1994

Mr. Jerry Gauthier
Department of Navy
Portsmouth Naval Shipyard
Portsmouth, NH 03804-5000

Dear Mr. Gauthier:

This letter is in response to your letter dated December 21, 1993
regarding the following issues:

- EPA’s current and future procedures  for
fluorescent lamp disposal regulations.

- Does EPA have a standardized test in place
for preparing florescent lamps for the
Toxicity Test.

Under the hazardous waste regulations, each generator of a waste
is responsible for making a hazardous waste determination under
40 CFR 262.11. If the waste exhibits one of the four
characteristics of hazardous waste identified in subpart C of
part 261 or is a waste listed in Subpart D of Part 261, it must
be managed in accordance with the hazardous waste regulations.
Therefore fluorescent lamps that meet the above criteria must be
managed as a hazardous waste and disposed of at a hazardous waste
facility in accordance with 40 CFR parts 264 or 265 and parts 268
and 270.

Regarding your question on future regulatory requirements for
fluorescent lamps, there was published in the Federal Register on
October 25, 1993 a Notice which indicates the Agency’s intention
to consider creating an exemption for fluorescent lamps
(Attachment) .

EPA has standard procedures for performing the TCLP test on the
extract for a given sample of waste (40 C.F.R. 261 Appendix II).
The only requirement is that a representative sample be taken.
EPA does not have guidelines on how one would go about preparing
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a fluorescent lamp for the TCLP test. Enclosed for your review is
a report from the Science Application International Corporation
that contains a summary of guidelines that they suggest if
followed will yield accurate results.

If you have any questions regarding this matter you may contact
Mel R. Cheeks at 617-223-5590.

Sincerely, )

O o, Hetig |

r
Matthew R. Hoaglan&,-Chief
ME, NH, & VT _
Waste Regulation Section

cc:
Ken Rota
Lisa Papetti
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3720. EXCLUSION OF FLUORESCENT LAMPS FROM TEZ HAZARDOUS WASTE
MANAGEMENT SYSTEM

Legal Autchority: 42 USC 6905; 42 USC 6912; 42 USC 6921; 42
USCT 6922; 42 USC 6938

CFR Citatcion: 40 CFR 261
Legal Deadline: None

Abstract: This action is derequlatory. Used fluorescent lamps
often test hazardous under the Toxicity Characteristic because
of their mercury content. However, available infor—ation
indicates

that these lamps may not create an environmental problem when
disposed in municipal landfills or sent to mercury reclamation
facilities. In addition, there are substantial environmental
benefits from using fluocrescent lamps, primarily due to energy
savings. Therefore, the Agency is considering opticns for
exempting

fluorescent lamps frem Toxicity Characteristic and options for
reducing Subtitle C requirements by including lamps in the
‘‘Universal

Waste’’ rule.
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Tinmetable:

Action Date FR Cite
NPRM 12/00/93

Final Action 00/00/00

Small Entities Affected: None

Government Levels Affected: None

Additional Informaticn: SAN No. 3237.

Agency Contact: Valerie Wilson, Environmental Protection Agency,
Solid Waste and Emergency Response, (0S-333), Washington, DC
20460, 202 260-4678

RIN: 2050-AD93
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ANALYTICAL RESULTS OF MERCURY
IN FLUORESCINT LAMPS

Subaitted by

Sciencs Applica:ions Incernational Corporation
7600-A Laesburg Pike
Falls Church, VA 22043

May 15, 1992

EPA Contract No. 68-w0-0027
SAIC Project No. 01-082%-03-0615-001

Submittad to:

Project Officer
David Topping
0ffics of Solid Vasts
U.S. Laovirormental Protsction Agency
401 M Street, S.VW.
Vashington, D.C. 20460



