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Mr. Vincent F. Hock, Metallurgist

U.S. Army Corp of Engineers :
Construction Engineering Research Laboratories
P.0. Box 9005

Champaign, IL 61826-9005

Dear Mr. Hock:

Thanks for your letter dated May 9, 1995 regarding the use of
Blastox, a product that is added to sandblast abrasives and
Stabilizes waste generated from the abrasive blast removal of
lead-based paint. In ‘addition, I have reviewed your
correspondence with Kenneth Rota of EPA Region I, who initially
seént a response to your questions concerning the product. EPA’s

It is my understanding that Blastox is a dry granular additive
similar to portland cement. Stabilization of the lead in the
paint chips occurs only in the wet State--during the TCLP test,
or when the material comes into contact with water. You have
asked whether the addition of water to initiate the hydration
reaction considered hazardous waste treatment requiring a permit?

In EPA’s view, adding water to the mixture of paint chips and
Blastox would require a permit only if the mixture is a regqulated
hazardous waste. You have told us that the Blastox material and
paint material mix in the process that generates the paint chip
waste. EPA, consequently, considers it appropriate to perform
TCLP testing on the mixture. EPA would not consider the addition
of water for the purpose of using the TCLP test method to be
hazardous waste Creatment, as the waste would not yet have been
classified as hazardous waste. TIf samples of the mixture failed
Lo exhibit the Toxicity Characteristic, the mixture could be
managed as non-hazardous waste, and any subsequent stabilization
could be conducted without a permit.

If, however, a representative sample from the paint chip waste
exhibits any characteristic of hazardous waste (e.g., TC for
lead), then subsequent activities such as the addition of water
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fbr stabilization purposes would meet the definition of treatment
under 40 CFR 260.10. You should note that the federal hazardous
waste regulations allow generators to treat and/or store
hazardous waste in accumulation tanks or containers, without a
RCRA permit, as provided in 40 CFR 262.34 (including compliance
with land disposal restriction standards in 268.7(a) (4)). You
should also note that specific hazardous waste requirements in
States authorized to implement the RCRA program can be more
stringent than the federal requirements.

If we can of further assistance to you, please do not hesitate
to call myself or Doug Heimlich of my staff at (703) 308-8489.

Sincerely,

Richard Kinch
Chief
Waste Treatment Branch

cc:
Mr. Kenneth B. Rota (EPA Region 1)



