UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
REGION |
& J.F. KENNEDY FEDERAL BUILDING, BOSTON, MASSACHUSETTS 02203-2211

April 4, 1995

Lawrence D. Conant, Chief Operating Officer
Waterworks International, Inc.

24 Fairfield Street

Maynard, MA 01754

Dear Mr. Conant:

This letter is in response to your letter dated March 1, 1995
regarding Waterworks International, Inc’s. intent to build a
spent sulfuric acid regeneration plant in East Providence, Rhode
Island. Your primary concern was the applicability of the
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) Subtitle ¢ -
Hazardous Waste Management regulations to the regeneration
process. As you correctly indicated in your letter, spent
sulfuric acid used to produce virgin sulfuric acid is
specifically excluded under the definition of a solid waste in
accordance with 40 CFR § 261.4 (a) (7). Therefore, the Subtitle C
regulations would not apply to the process as proposed in your
letter. However, the exclusion does not apply if the spent acid
is "accumulated speculatively", as set out at 40 CFR § 261.1(c).

While the RCRA Subtitle C (EPA) regulations clearly exclude spent
sulfuric acid as a solid waste, the Rhode Island Division of
Waste Management’s hazardous waste regulations may supercede and,
in some instances, be more stringent than the EPA regulations.

We suggest that you contact the State’s Division of Waste
Management to clarify the applicability of their regulations to
your process.

You also raised a concern for the potential presence of wastes
exhibiting the characteristic of toxicity using the Toxicity
Characteristic Leaching Procedure (TCLP), as defined in 40 CFR §
261.24, in the spent sulfuric acid. In accordance with 40 CFR §
261.1, the spent acid is not considered a solid waste.
Therefore, as previously indicated, the Subtitle C regulations
would not apply to your proposed process. Additionally,

40 CFR § 263.20 (the manifesting requirements) also would not
apply. However, as you indicated in your letter, various State
authorities may have more stringent requirements regarding the
transport, storage or treatment of spent sulfuric acid. You
should make yourself aware of their individual requirements.

PRINTED ON RECYCLED PAPER



Should you have any additional questions or concerns regarding
this letter, please contact Sharon Leitch of my staff. She may
be reached at 617-573-9617.

<zzcerely,

Gosbee, P.E., Chief
Perm1 ts and State Programs Section

cc: Beverly Migliore, RIDEM
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March 1,1995 Cma
Mr. Gary Gosbee

Rhode Island Waste Regulation Chief
U. S. Environmental Protection Agency
HRR-CAN 3

JFK Federal Building

Boston, MA 02203

Dear Sir:

This letter is a follow-up to our telephone conversation of February 27th. Waterworks
hae developed a proprietary process for the regeneration of spent sulfuric acid. We plan to
build our first plant in East Providence, Rhode Island. This facility will accept spent
sulfuric acid from generators throughout New England. In general, this spent acid has been
diluted with water by the generator and may have picked up some additional metal or organi
contaminants. In general, this material is currently neutralized with sodium hydroxide or
some other caustic material at the generator's facility. The residual solids are sent off
site for disposal and the water is typically sent to the local municipal sewer. Our plan is
to collect the spent acid in containers, transport those containers to our facility and
regenerate the acid.

It is our understanding that a spent acid regeneration facility is exempt from RCRA as
detailed in 40CFR 261.4 (a)(7). We would like confirmation of this exemption.

Additionally, we are currently preparing a Waste Analysis Plan for this facility. Our

primary goal is to insure that we are not transporting hazardous waste to the facility. In
that regard we intend to confirm that no hydrochloric or nitric acid has been mixed with the
sulfuric acid. It is our understanding that such a mixture would be a hazardous waste and
therefore not legally processed at our facility. We also will exclude "spent batteries" from
our facility, although we may process spent acid from "spent batteries". Do we need to be
concerned with TCLP materials defined in 40CFR 261.24? There are some materials,

such as mercury, that are listed in Table 1 of 261.24 but that occur in virgin sulfuric

acid. Additionally, there are some materials like lead, that are common contaminants

in sulfuric acid. Do we or our customers, the generators of the spent acid, need

to be concerned with these contaminants? Our understanding is that since the spent acid
is being regenerated, that we would not fall under any other classification of hazardous
waste as long as the material can be processed in our facility. Our Waste Analysis plan will
address any wastes generated at our facility, specifically regarding land disposal of any
such wastes. As generator of that waste, we recognize our responsibility is the same as any
other generator.
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Regarding the transport of the spent acid to our facility, it is our undertanding that the
exemption under 40CFR 261.4(a)(7) also excludes us from any manifest requirements
under 263.20. We recognize that there may be a manifest requirement as determined by
state law, for example transport of spent acid from Massachusetts to our facility. Is our
understanding on the Federal manifests correct?

Our intention is to open the facility this summer. Our goal is to have the Waste Analysis
Plan complete in the near future and would therefore appreciate a rapid response to the
above issues as well as an indication of any issues we may have overlooked. If you have
questions, please call me at (508) 583-6285.

Sincerely,

VZA Ple—

Lawrence D. Conant
Chief Operating Officer
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conditions such as loss of a set of black
liquor evaporators or loss of a recovery
furnace. When this occurs, the black
liquor in the impoundment is
accumulated in excess of what can be
accommodated at the facility and so
may not be recycled, or not be recycled
for a long time.

In light of these uncertainties, the
Agency is investigating further whether
black liquor stored in an impoundment
before recycling in the Kraft process is a
waste. In addition, we note that black
liquor that is disposed of and not
recycled is a waste, and if hazardous, a
hazardous waste. This includes black
liquor that leaks, leaches, or overflows
from an impoundment and is not
recycled. Furthermore, the final rule
states that black liquor stored before
recycling remains subject to the rules on
speculative accumulation. Thus, paper
mills accumulating black liquor must
show that they are recycling 75% of the
amount on hand at the beginning of a
one-year period.

In summary, today's final rule states
that: :

¢ Black liquor accumulating before

_recycle to the Kraft paper process is not

a Subtitle C solid waste. At least for the
present time, this exclusion includes
black liquor that is stored in a surface
impoundment before recycling. The
person accumulating must show that the
black liquor is not being accumulated
speculatively, or the black liquor will be
considered to be a waste; :

Black liquor that is recycled in some
other manner could be a waste and
black liquor that is disposed of is a
waste. .

2 § 261.4{a){?): Spent Sulfuric Acid
Used to Produce Virgin Sulfuric Acid.
Spent sulfuric acid is frequently used as
a feedstock in the production of virgin
sulfuric acid. It is normally reintroduced
into the ariginal sulfuric acid production
process where sulfur values are
recovered and absorbed into existing
sulfuric acid. 45 FR 14487 n.30. Under the
proposal, spent sulfuric acid recycled in
this way was not considered tobea -
solid waste because it was used as an
ingredient, used irr a primary process,
and was buwmed in an industrial furnace.
See 48 FR 14483, 14487 n.30, 14488 n.31.

As discussed earlier (see Section E.
above), some commenters questioned
the regulatosy status ef spent materials
that are reclaimed and then used as
feedstocks. We indicated that normally
the spent material would be considered
to be a solid waste until it was
reclaimed. However, we agree that our
discussioo of spent sulfuric acid at
proposal (in footnote 30} created some
confusion.

To eliminate any confusion, we are
promulgating a specific exclusion stating
that spent sulfuric acid recycled in this
way is not a solid waste. As we
explained at proposal, the spent sulfuric
acid recycling process more closely
resembles a manufacturing operation
than a reclamation process. In addition. .
the operation is well established, and
accounts for approximately 9% (in 1982)
of the roughly 33 million tons of sulfuric
acid produced annually. At least one
state (California) has indicated by
statute that spent sulfuric acid returned -
to the sulfuric acid production process is
not a solid waste. EPA is therefore

* declaring explicitly that spent sulfuric

acid returned to a sulfuric acid
production process is not a solid waste.
The acid is a hazardous waste if
disposed (assuming it is corrosive or
exhibits other hazardous waste
characteristics), and could be a
hazardous waste if recycled in some.
other.manner (such as burning for-
energy recovery). -

J. § 261.2(f): Burden of Proof in -
Enforcement Actions

EPA proposed that if respondents in
enforcement actions raised a claim that
a particular secondary material was not
a solid waste (or was conditionally
exempt from regulation) because it was.
recycled in a particular manner then
they had the burden of proof to show
that they were indeed recycling in that
way. (Proposed § 261.2(d) and 48 FR
14492.) We are adopting this provision in
the final regulation. )

As discussed earlier in Section F,
RCRA creates a broad remedial scheme
to ensure that hazardous wastes are
managed safely from cradle-to-grave.
The regulatory framework envisaged for
this problem extends to hazardous
wastes being recycled, and normally
inclodes emy hazardous secondary
material that is being recycled or that-is
accumulated with expectation of
recycling. ‘

‘Certain exceptions to this remedial
scheme to exist. We think it appropriate,
and the sule states explicitly, that the
burden of proof (in the sense of both the
burden of producing evidencs and the
burderr of persuasion) is on the persens
claiming that their hazardous secondary
material is not a waste becausa it is.
within the terms of any of these -~
exceptions. This provision, thus, resiates
the legal principle that parties claiming
the benefits of ar exception to a broad
remedial statutory or regulatory scheme
have the burden of proof to show that
they fit the terms of the exception. See,
e.g. SEC'v. Ralston Purina Co., 348 US.
119, 126 (1953) (exception to Securities
Act registration requirements} ULS. v.

First City National Bank of Houston, 388
U.S. 361, 366 (1967) (exception to merger
provisions of Clayton Act): Arnald v.
Ben Knowsky, Inc., 361 U.S. 388, 393
{1960} (exception to Fair Labor
Standards Act for retail sales);
Weyerhauser, Inc. v. Costle, 590 F.2d
1011, 1040 (D.C. Cir. 1978) (burden of
proof is on applicant for Agency-created
fandamentally different factors
variance).

Viewed another way, the regulations
presume that hazardous secondary
materials stored before recycling are
hazardous wastes. The person
accumulating can prove, however, that
the materials are not wastes due v the
manner of recycling (including the
amounat of material being recycled).
These facts are within the special
knowledge of the person accumulating
the material. Presumptions of this type
have been upheld consistently when
they further interpret a remedial
statutory purpose, guard against harm to
public health and safety, and where the
facts to rebut the inference are
particularly within the knowledge of the
other party. See Beth Israel Hospital v.
NLRB, 437 U.S. 482, 483, 502 (1978} U.S.
v. General Motors Corp., 561 F.2d 823,
924 (D.C. Cir. 1877) (Leventhal J.
dissenting in part). :

Furthermore, this type of claim is an
affirmative defense, for which it is
appropriate that the person asserting the

. defense have the burden of proof. In .

addition, the facts underlying the
recycling defense would be peculiarly
within the knowledge of the party
asserting the defense, a situation as
noted above where it is appropriate for
that party to have the burden of proving
the issue. We thus disagree with those
commenters.claiming that the Agency
lacked authority, or was ill-advised, to
allocate a berden of proof in this- :
regulation. Indeed, the Agency has
allocated burdens of proof to
respondents in other regulations that
create an affimmative defense or an
exceplion to a generally applicable
principle. Ses § 122 42({n}{4} (permilice
has busden of proof to establish the .
affirmative defense of upsetk § 124.5
Elimination System pemnit applicant has
burden of perstiasion that & permit. .
authorizing a discharge of pollutants -
should be issued). This allocatien of the.
burden of proof was affirsned In- . .
American Petroleum Institute v. EPA,
661 F.2d 340, 352 354 (5tir Chr. 1981). =
There is no formal recordkeeping -
requirement in the regulation. However,
persons must keep whetever records or
otker means of substantiating thelr *
claims that they are not mansging &




