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- December 22, 1997

Peter M. Zuk, Project Director
Massachusetts Highway Department
Central Artery/Tunnel

One South Station

Boston, MA 02110

re: Central Artery/Tunnel (CA/T) Project v
Proposed Treatment Process for Toxicity Characteristic (TC) Soil

Dear Mr. Zuk:

The Hazardous Waste Program Unit of EPA-New England is in receipt of your letter
dated December 1, 1997, in which you inform EPA of your intention to implement a
process to remove and treat TC-lead contaminated soil from the CA/T Project on a
project-wide basis. Implementation of the process is based upon the results of pilot
studies performed on 250 cubic yards of TC-lead excavate which successfully
demonstrated that all of the TC-lead levels were reduced to levels well below the
regulatory limit of 5.0 mg/l. In that letter you state that you intend to treat lead-
contaminated soil by applying and mixing a liquid reagent with the TC-soil in order to
reduce the leachability of metals by crystal mineralization.

As indicated above, the soil contains lead which may be found at levels that would
define it as a hazardous Toxicity Characteristic (TC) waste. The TC rule was
promulgated by EPA under the authority of the Hazardous and Solid Waste
Amendments (HSWA) and therefore is implemented by EPA in all states until such time
that the states become authorized for the rule. The Commonwealth of Massachusetts
will be seeking authorization for the TC rule during 1998. The implications of this on
your situation would be that if the process is deemed to need a RCRA Part B permit
because of the TCLP test, EPA would be the permit issuing authority in states that do
not have TC authorization.
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In your correspondence two general treatment scenarios are proposed to implement
the previously defined treatment process. These scenarios have been interpreted by
the environmental consultants to the CA/T project as being exempt from the RCRA
permitting process. The scenarios are as follows: Scenario 1- “Treatment of Confirmed
TC-Soil In Situ” proposes to apply the liquid reagent to in-situ soil that exceeds or
potentially exceeds the regulatory limit for TC-lead. The reagent will be applied to treat
the soil in lifts of 18" to 24" deep. As indicated in the letter, the treatment process
occurs almost instantaneously upon application of the reagent and, therefore, when the
treated soil is excavated it is no longer considered a RCRA hazardous waste. This
treatment scenario, as indicated above, is considered to not need a RCRA permit. EPA
agrees with this interpretation since no hazardous waste is being generated under this
scenario. Additionally, as indicated in the letter the handling and storage of any treated
stockpiled-soil will be done in accordance with the November 1993 Compliance Plan
approved by DEP within the AOC (“area of contamination”); Scenario 2- “Treatment of
TC-Soil in Tanks and/or Containers” proposes to treat the excavated TC-soil within the
identified AOC by applying the reagent to the soil as it is being placed in watertight
containers. The treated soil will be stored in the same manner as indicated under
Scenario 1. As mentioned previously, this treatment scenario as proposed is
considered not to need a RCRA permit. EPA, again, agrees with this interpretation,
assuming that the requirements discussed below are met. However, since a hazardous
waste is being generated certain generator requirements must in any event be met.

The exclusion from permitting which may apply to your process is found in 40 CFR §
264.1, which states that the requirements of Part 264 - Standards for owners and
operators of hazardous waste TSDFs, do not apply to:

A generator accumulating waste on-site in compliance with 40 CFR §
262.34. In connection with such accumulation, the EPA also has
determined that permits are not required for generators treating their
hazardous wastes in the generators' tanks or containers in conformance
with the requirements of § 262.34 and Subparts | or J of Part 265. See 51
Fed. Reg. at 10168 (March 24, 1986), and 40 C.F.R. § 268.7(a)(4).

In order to qualify for this exemption from the permitting requirement, the waste must be
treated by the generator and stored for no more than 90 days. In addition, the waste
must be treated within tanks or containers as defined in 40 C.F.R. § 260.10. Finally, all
parts of your system involved in storing and treating the waste must meet the
requirements of 40 C.F.R. § 262.34 and 40 C.F.R. Part 265, Subparts | or J, and
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Subparts AA, BB, and CC. In order to be excluded from the permitting requirement,
you need to ensure that all of these requirements are met.

Assuming that you do qualify for the exemption from permitting, you must still meet ali
applicable generator requirements. In removing any soil which is a hazardous waste,
you are considered to be generating a hazardous waste, even if it is then rendered
non-hazardous by your treatment. The applicable requirements include obtaining an
EPA ID number as the generator of a hazardous waste. 40 C.F.R. § 262.12.

In addition, while the treated soil will be non-hazardous if it does not fail the Toxicity
Characteristic, it still must meet all applicable land disposal restrictions (LDR). The
current LDR treatment standard for lead for this type of waste is 5.0 mg/| TCLP. As a
generator treating wastes subject to LDR, you also will be required to develop and
follow a written waste analysis plan pursuant to 40 C.F.R. § 268.7(a)(4).

Although an EPA permit will not be required for the treatment process if you meet the
requirements stated above, you are reminded that individual state regulations may be
both more stringent and broader in scope than the EPA regulations. Therefore, you will
need to contact the state for a determination regarding its views on the regulatory
status of the treatment process. Since Massachusetts is authorized for the base RCRA
program, which includes sections 261, 262, and 264 of 40 CFR, it maintains the
authority to make more stringent determinations regarding exclusions.

In summary we believe for reasons previously discussed that an EPA hazardous waste
permit will not be required for the above activity under Scenario 2 if you meet the
requirements discussed above. However, the Massachusetts Highway Department will
be subject to federal generator requirements, including LDR requirements, and also
should contact the MADEP to determine if there are provisions that are more stringent
or broader in scope than EPA's.
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If you have any questions regarding this or any other issue, please do not hesitate to
contact Gary Gosbee, Chief, Hazardous Waste Program Unit at (617) 565-3725. You
may also contact Sharon Leitch, of his staff, at (617)565-4879.

Sincerely, /
Edward K’ McSweeney, Assoc@ Director
Waste Policy

cc: G. Gosbee, Chief, Hazardous Waste Program Unit, EPA
K. Rota, Acting Chief RCRA Enforcement Unit, EPA
J. Fowley, Atty., ORC-EPA
J. Miller, Chief, Waste Branch, MADEP
J. Carrigan, Compliance Assessment Branch, MADEP
J. Duclos, Supervisor, Hazardous Waste Compliance Section, NHDES
D. Sattler, Supervisor, WEED, CTDEP
L. Hellested, Supervising Engineer, RIDEM
S. Ladner, Supervisor, Bureau of Remediation & Waste Management, MEDEP
P. Marshall, Chief, Hazardous Materials Management Division, VTDEC
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Mr. Jeffrey Fowley, Associate Regional Counsel LOR

Office of Regional Counsel (RCA) ‘ Umuu&oh&ﬁks
U.S. Environmental Protection Agency

J.F.K. Federal Bq;lding

Boston, MA 02203

Dear Mr. Fowley:

This is to confirm our telephone conversation of December 1, 1997
regarding the applicability of the federal land disposal
restrictions (40 CFR 268) to management of Massachusetts universal
wastes as defined in the Massachusetts hazardous waste regulations
at 310 CMR 30.1000.

The Massachusetts Department of Environmental Protection (MADEP)
recently promulgated regulations governing the management of
universal wastes (310 CMR 30.1000). 1In addition to the three
categories of waste originally defined as universal waste by the
federal universal waste rule at 40 CFR 273 (i.e., batteries,
pesticides, and thermostats), the MADEP included two other
categories of waste in its universal waste rule: mercury-containing
devices and mercury-containing lamps. Pursuant to Subpart G of 40
CFR 273, an individual state may add new waste types not originally
included in 40 CFR 273 at the time it develops its own universal
waste rule.

It is my understanding that the land disposal restrictions at 40
CFR 268 do not apply to any category of "Universal Waste" defined
at 310 CMR 30.1010 during the time that the waste is managed by
"Universal Waste Handlers" as defined in 310 CMR 30.1010.
Compliance with the land disposal restrictions at 40 CFR 268

only becomes mandatory at the time that any category of universal
waste is subsequently managed by a "Destination Facility" as
defined in 310 CMR 30.1010.

Please contact me at 781-849-1800 extension 1278 if you disagree
with my summation of our conversation.

Yours truly, » — o
. , - ‘ / V(\'{_ — . /‘ ‘_\
e it

Peter W. Egan = p
Corporate Compliance Manager \‘_M~”Kj) S, LG

ccC: James Patterson, MADEP

“People and Technology Protecting and Restorivye - merica’s Environment”’
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Massachusetts Highway Department
Central Artery/Tunnel

December 1, 1997

Mr. Kevin McSweeney

Associate Director of Waste Policy

U.S. Environmental Protection Agency - Region I
John F. Kennedy Federal Building

Boston, MA 02203

Subject: Central Artery/Tunnel (CA/T) Project
' Proposed Treatment Process for Toxicity Characteristic (TC) Soil

Dear Mr. McSweeney:

As indicated in the enclosed approval letter from the Massachusetts Department of
Environmental Protection (DEP), dated September 2, 1997, the CA/T Project recently conducted
a pilot study on a process to treat soil which would otherwise require disposal as RCRA
hazardous waste due to failure of the Toxicity Characteristic (TC) Leaching Procedure for Lead.
T'he treatment process in question involves applying and mixing a liquid reagent with the TC-soil
in order to reduce the leachability of metals by crystal mineralization. The pilot study, which
was conducted on 250 cubic yards of TC-lead excavate, was overseen by Camp Dresser &
McKee, Inc. (CDM), as the environmental consultant to the CA/T Project. The study
successfully demonstrated that all of the TC-lead levels were reduced to well below the
regulatory limit of 5 mg/1.

The CA/T Project is aware that EPA has not delegated authority under RCRA to DEP to regulate
the federal requirements for TC-waste and, therefore, the proposed treatment of TC-soil is
subject to both federal and state oversight. As such, staff from the CA/T Project (i.e.,
Massachusetts Highway Department and Bechtel/Parsons Brinckerhoff), CDM, and DEP met
with EPA on September 8, 1997 to discuss the general requirements of the treatment permitting
process under RCRA. Since this meeting, the CA/T Project has evaluated numerous options for
implementing the proposed treatment process and has identified two general scenarios which
conform to the procurement and contracting requirements of the Project. It is the interpretation
of CDM that these two treatment scenarios, which are described in detai] below, are both exempt
from the RCRA permitting process.
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is consistent with the “area of contamination” (AOC) approach as implemented by DEP for the
CA/T Right-of-Way in its Management of the Project under the Massachusetts’ Superfund
Program (c. 21E/MCP) as described in the May 21, 1997 DEP/MHD Memorandum of
Understanding (MOU, a copy of which is attached. As you are aware, treating the CA/T Right-
of-Way as a single AOC was discussed between DEP and EPA during the early stages of the
Project and wags agreed upon as a prudent soj] management practice, F urther, DEP concurs with
the treatment proposals described below and will oversee characterization, transportation, and
disposal of all CA/T soil, including treated soil, per standard practice for the CA/T Project.

Because the treatment process occurs almost instantaneously upon application of the reagent, as

in the May 9, 1997 MOU, which includes testing for total and TC metals. After testing is
complete, all treated material will be transported to an appropriate off-site disposal/reuse facility
under a DEP-approved Bill-of-Lading.
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The CA/T Project, with DEP’s concurrence, intends to implement the proposed treatment process
on TC-Lead soil (following Scenario 1 or Scenario 2 as applicable) on a Project-wide basis. If
you have any questions regarding the information presented herein or if you disagree with our
consultant’s interpretation, please contact Ms. Gloria A. Fry of MHD at (617) 951-6132.

Sincerely,
SACHUSETTS HIGHWAY DEPARTMENT
S~
=6 Peter Z ’
Project Director
AL-1.7
)97-2395
Enclosures: 1. May 21, 1997 DEP/MHD Memorandum of Understanding

2. DEP Letter Regarding TC-Lead soil Treatment Process, dated 9/2/97
Compliance Plan for Management of RCRA Hazardous Waste and
Potential RCRA Hazardous Waste Soil, CA/T Project
cc: G. Gosbee - EPA

S. Leetch - EPA

S. Lipman - DEP

J. Carrigan - DEP

C. Wasserman - DEP

copY
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As discussed previously, it is our environmental consultant’s interpretation that a permit is not
required for the treatment process addressed in Scenario 1. Based on the knowledge of the CA/T
TC-waste from the treatability study, it is recognized that as the material is excavated it will
already have undergone in-situ treatment and will not be a hazardous waste as defined by RCRA.

Scenario 2 - Treatment of TC-Soil in Tanks and/or Containers

Under Scenario 2, the treatment process will be used on excavated soil within the AOC that is
confirmed as exceeding, or potentially exceeding, the regulatory limits for TC-Lead. Tthe liquid
reagent will be applied to the soil as the soil is being placed in watertight containers (either lined
roll-off boxes or lined truck trailers). As discussed earlier, the treatment process will occur in the
container almost instantaneously. Therefore, as soon as the soil is treated in a container, it is not
considered a RCRA waste. The treated soil will then be transported over a designated truck
route to a central CA/T storage location within the AOC under an IMTR and will be stored in the
same manner as discussed in Scenario 1. The soil will then be analyzed for disposal and/or reuse
purposes in accordance with the testing requirements indicated in the May 9, 1997 MOU, which
includes testing for total and TC metals. After testing is complete, all treated material will be
-transported to an appropriate off-site disposal/reuse facility under a DEP-approved Bill-of-
Lading.

Again, it is our environmental consultant’s interpretation that a permit is not required for the
treatment process addressed in Scenario 2. As described above, the process will be conducted
on-site in containers, in accordance with applicable federal regulations. It is acknowledged that
the treatment must also conform with the requirements of 40 CFR. Based on the knowledge of
the CA/T TC-waste from the treatability study, it is concluded that no soil will be moved outside
of the AOC until treatment is complete and the soil no longer meets the definition of a RCRA
waste,




