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Stephen E. Pozner, Senior Vice President
Global Recycling Technologies, Inc.

387 Page Street

Stoughton, MA 02072
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Re: Regulation of mercury bearing lamps
Dear Mr. Pozner:

This is in response to your letter of February 4, 1997, in which you request a written
response from EPA, Region | on two particular questions. The following constitutes
Region I's response to those questions.

Your first question states: “Can mercury bearing lamps, that fail the TCLP analytical
test for mercury, be shipped from the site of generation to an off-site facility that does
not meet the definition of ‘designated facility’ (40 CFR 260.10)?"

The answer to your question is no, hazardous wastes shipped from the site of
generation must be manifested to a designated facility. However, the designated
facility may be a recycling facility, not just a treatment, storage or disposal facility.

Hazardous waste determinations are the responsibility of the person who generates
solid waste following the procedures outlined in 40 CFR § 262.11. The regulations at
40 CFR Part 262, Subpart B state that generators of hazardous waste shipping waste
off-site must prepare a manifest which indicates the final destination of the waste (the
designated facility). A designated facility is defined at 40 CFR § 260.10 as

“.... hazardous waste treatment, storage, or disposal facility which (1) has
received a permit (or interim status) in accordance with the requirements of parts
270 and 124 of 40 CFR, (2) has received a permit (or interim status) from a State
authorized in accordance with Part 271 of 40 CFR, or (3) is regulated under
section 261.6(c)(2) or Subpart F of part 266 of 40 CFR, and (4) that has been
designated on the manifest by the generator pursuant to section 260.20(sic
(262.20)]. If a waste is destined to a facility in an authorized State which has not
yet obtained authorization to regulate that particular waste as hazardous, then
the designated facility must be a facility allowed by the receiving State to accept
such waste”.
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Your second question is as follows: “Does the U.S. EPA consider ‘crushing’ mercury
bearing lamps (that fail TCLP test for mercury) at an off-site facility, who then ships the
crushed mercury contaminated powder/glass to a third party for distillation, a ‘recycler’
as defined in 40 CFR § 261.6(c)?”

The answer to your question is yes, if the crushing operation is part of a legitimate
recycling process where no storage or disposal occurs and the mercury contaminated
powder/glass is shipped to a third party for distillation. However, an off-site facility
which crushes mercury bearing lamps and then manifests the hazardous waste to a
permitted treatment, storage or disposal (TSD) facility would be considered a treatment
facility treating hazardous waste and therefore would be subject to regulation under 40
CFR § 264. -

Hazardous wastes that are recycled are defined by EPA as recyclable materials and
are subject to the requirements for generators, transporters, and storage facilities. EPA
considers mercury-bearing lamps which are recycled to be recyclable materials. A
material is recycled if it is used, reused or reclaimed (see 40 CFR §261.1(c)(7)).
Legitimate recycling processes are not subject to RCRA Subtitle C regulation under 40
CFR § 261.6 (c) except as noted in 40 CFR § 261.6(d). (See letter dated 7/28/93 from
Jeffery D. Denit, Acting Director, OSW to Mr. D.B. Redington, Monsanto Company).

Of course, the sole act of crushing lamps would not be considered full recycling, the
material would then need to be used, reused or reclaimed. In order for a facility doing
crushing to maintain a claim that they are a recycler of recyclable materials, it must
document what materials are being recycled and that its process is a legitimate step
towards recycling. The facility must maintain the records that are necessary to
substantiate that full recycling of the material ultimately is occurring, as specified at
40 CFR §261.2(f).

Generators and transporters of recyclable materials are subject to the applicable
requirements of 40 CFR part 262 and 263 and the notification requirements of section
3010 of RCRA. Owners and operators of facilities that recycle recyclable materials
without storing them before they are recycled are also subject to the notification
requirements of section 3010 of RCRA. They are also subject to the requirements of
40 CFR §§ 265.71 and 265.72, which deal with the use of a manifest and manifest
discrepancies, and the requirements of 40 CFR § 261.6(d), which states that facilities
otherwise subject to the permitting requirements of RCRA that have hazardous waste
management units that recycle hazardous wastes are subject to the requirements of
subparts AA and BB of 40 CFR part 264 or part 265.
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On May 11, 1995 (60 FR 25492), the Agency promulgated the Universal Waste Rule
(UWR). The rule creates a framework for, among other things, the collection of several
categories of hazardous waste for recycling. The streamlined regulatory requirements
apply to hazardous waste batteries, certain pesticides, and mercury-containing
thermostats. The UWR also creates a procedure for states to add additional wastes,
such as mercury-containing lamps, to the previously listed hazardous wastes.

The UWR is currently not effective in Massachusetts. However, our understanding is
that the MADEP will apply to operate the UWR during 1997 and it is our hope that we
will be able to promptly approve its application. We also anticipate that Massachusetts
will simultaneously be applying for approval to administer the Toxicity Characteristic
(TC) Rule, thus enabling them to treat fluorescent lamps as universal waste. Global
Recycling Technologies should carefully review the Massachusetts requirements when
they are adopted in order to determine the applicability of the requirements to Global’s
operations.

EPA-New England maintains the position that the continued establishment of
environmentally sound recycling processes should be supported. We hope the above
answers your questions. Should you have any additional questions please contact me
at 617-565-3559 or Gary Gosbee at 617-565-3725.

dward K. McSweene
Associate Director of Waste Policy

Enclosure

cc: Steven A. DeGabriele, Director, MADEP
Bill Sirull, MADEP
Gary Gosbee, EPA-OEP
Suzanne Parent, EPA-OES
Jeff Fowley, EPA-ORC
J. Duclos, Supervisor, Hazardous Waste Compliance Section, NHDES
D. Sattler, Supervisor, WEED, CTDEP
L. Hellested, Supervising Engineer, RIDEM
S. Ladner, Supervisor, Bureau of Remediation & Waste Management, MEDEP
S. Simoes, Waste Management Division, VTDEC
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Mr. D. B. Redington
Monsante Company

800 N. Lindbergh Boulevard
9t. louis, Missouri 63167

Dear Mr. Redington:

Thank you for your letter of Maroh 30, 1993, in which you
urged the agenoy t¢ prévide an exemptjion from the Resource
Congexrvation and Recavery Act (RCRA) hazardoue waste regulations
for fluorescent lamps. You also requested that tha agency
clarify the regqulatory statue ¢f crushing fluorescent lamps to
recover nMer¢ury values. In your letter, you discuss '"the need to
crush bulbs as the first step toward shipment ¢f the nmaterials to
a recycler." You expressed concern that crughing ¢f fluorescent .
lamps might constitute treatment.

‘With regard to exempting fluorescent lanps from EPA's

‘ hazardous waste regulations, the Agency is currently considering
various options for regulating the managemant of spent lamps. We
expeat to complete this analysis scon and then publish the
selected approach in the Federal Reaistar for public comment. We
would very much welcome your corments on that propeosal. In the
aneantime, the following provides guidance on the current
requlatory stastugs of crushing of fluorescent lamps.

Generally, recycling of hazardous wastee would be defined as
treatment under 40 CFR 260.10. Legitimate recycling processes,
howaver, are not subject to RCRA Subtitle C regqulation under 40
CiR 261.6(C) except as noted in 40 CFR 261.6(d). If crushing
flueorescent lamps that fail the toxicity charactericstic ie a
necessary part of a lagitimate recycling process, it would not be
subjact te RCRA Subtitle C reguiatory requirements except as
cpccified in 40 CFR 261.6(d). T™ea crushing activities may owcur
2t the generator's facility, or at the recycler's facility and
remain exempt under 40 CFR 251.4(c). You should be aware that
any storage of crushed lampe that fall the toxicity
characterietio still would be subject to RCRA Subtitle C
rogulation (e.¢g., 40 CFR 262.34 for generator accunulation or 40
CFR Part 264 for other storage).

Algc note that epent flucreccent lamps contain a omall
amount of elemcental mercury as well as meroury that is bound te
the phosghor pewder found inside the bulb. The Agency has little

@E& data cn the potential hazard of mercury releases from bulb :
4 1

. v v ' oo
Lcaleus wn \.,-u_-l.-;.-\j Laul we maue wriecsaiied Li.al Causoaiiy may

baxgacky 11799



R L -0 SN

6175654941 FactsLine

In our Prec
p% (deserib
g data on the Potentia
ing mercury-containing lampe,

pOSAI re
ed abovej,
1 hazard Qf

the

workplace. These sta
may also be a
should ensyre
Qccupati

adarq
Pplicable sea
tRat the cry

onal and health st

andards.

ters the Progiam and i5 the appropriate contact for
any case-specific determinations, Please algo noee that under
Section 3009 or RCRA, States retain authority te Premilgate

regulatory recquir
requlatory requir

questio
ents apply ta Ye
contact the State agency
i to administaer
on,

NS about how the Tecyol ing
Ur specific activities, you
{or EPA regional office in
the RCRa pregran) for a sit

and starage
should
& State . not

e~gpecitic
determinatyi

If you hava furthe
regulatory requirementsg,
Codrington of my ctarf at
about the Proposal regardi
lamps, contact Valerie wii
Your interest ip the sate

RCRA Subtitle ¢

Pledse contact Charlotte Mooney or anmn
« If you have quesations
Ng the managoment Of spent fluerescent
¥on at (202)260-477q. Thank you for
recyeling aof hazardous wagtea,

erely,

sing
¢ P ,ff o
‘ &'éﬁ.gvtﬁﬂjkxm e
Aeiiy le=Telfery D. Dente
/ Acting Director,

Cffice of Selid Waste

garding the

Page 882

G




