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December 9, 1998

Ms. Linda A. Swift, Senior Environmental Scientist
Capaccio Environmental Engineering, Inc.

75 Union Avenue

Sudbury, MA 01776-2255

Subj: Classification of Unused Integrated Circuits

Dear Ms. Swift:

This letter is in response to your November 4, 1998 request for a RCRA regulatory interpretation
on unused "scrap" integrated circuits.

40 CFR 261.1(c)(4) states: "A material is "reclaimed" if it is processed to recover a usable
product, or if it is regenerated." In your letter, you indicate that the unused integrated circuits are
sent off-site for reclamation of precious metals and lead.

A solid waste is defined at 40 CFR 261.2(a)(1) as "...any discarded material that is not excluded
by 261.4(a) or that is not excluded by variance granted under 260.30 and 260.31." 40 CFR
261.2(a)(2)(ii) goes on to state: "A discarded material is any material which is recycled, as
explained in paragraph (c) of this section." Paragraph (c)(3) of 40 CFR 261.2 then states:
"Materials noted with a "*" in column 3 of Table 1 are solid wastes when reclaimed."

In Table 1, the unused scrap integrated circuit would be included in the category of "commercial
chemical products listed in 40 CFR 261.33", even though it is not a listed waste in 40 CFR
261.33. This is because EPA considers listed and non-listed commercial chemical products to be
of the same regulatory status (see Federal Register Vol. 50, No. 70, Page 14219, April 11, 1985).
According to Table 1 of 40 CFR 261.2, commercial chemical products are not a solid waste
when reclaimed. Therefore, since unused scrap integrated circuits are non-listed commercial
chemical products, from the federal standpoint they are not solid wastes under RCRA when they
are processed to reclaim precious metals and lead. However, the Massachusetts Department of
Environmental Protection (MA DEP) regulations may contain more stringent requirements. You
should contact James Patterson of the MA DEP at 617/556-1096 to determine what state
requirements are imposed on unused scrap integrated circuits.

The May 12, 1997 Federal Register (Vol. 62, No. 91, Pages 25998-26040) contains the final rule
for Phase IV of the Land Disposal Restrictions (LDR) including exemptions from RCRA for
certain processed materials (i.e., processed circuit boards). Although the rule applies to used
printed circuit boards and your request pertains to unused integrated circuits, the rule should
serve as guidance in the handling of unused integrated circuits. The rule states in paragraph
VIIL.B.1 on Pages 26011-26012:
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“The proposed exclusion was conditioned on the storage of the shredded circuit boards in
containers prior to recovery that would be adequate to prevent a release of the boards
to the environment. .... EPA is finalizing this exclusion as proposed with an additional
limitation that shredded circuit boards excluded from RCRA jurisdiction be free of

mercury switches, mercury relays, nickel-cadmium batteries, and lithium batteries
(emphasis added).”

One final point: the residual materials which are generated during reclamation would be subject
to solid and hazardous waste determinations at the point of generation.

If you have any questions about this regulatory interpretation letter, please contact Marina Cronin
of my staff at (617) 918-1575.
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Kevin McSwee‘?iéy, AssocZ Director for Waste Policy
Office of Ecosystem Protection

cc: Jim Miller, MA DEP
Leo Hellested, R DEM
Stacy Ladner, ME DEP
John Duclos, NH DES
Dave Sattler, CT DEP
Peter Marshall, VT DEC
Ken Rota, EPA, OES-SER
Jeff Fowley, EPA, OEP-RCA



