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April 14, 1999
OFFICE OF THE
REGIONAL ADMINISTRATOR

The Honorable Eileen M. Daily
Environment Committee

Legislative Office Building, Room 3200
Hartford, CT 06106-1591

Dear Senator Daily:

Thank you for your letter of March 5, 1999, regarding whether the Environmental Protection

Agency (EPA) concurs with the interpretation by the Connecticut Superior Court decision in

Oxford Tire Supply vs. Commissioner of Revenue Services and whether EPA classifies waste
‘ ﬁfs as a hazardous waste.

In general, the EPA considers waste tires to be a form of non-hazardous solid waste. As a solid
waste, EPA has encouraged the recycling and reuse of the waste tires. Waste tires are not
specifically listed as a hazardous waste under the Resource Conservation and Recovery Act
(RCRA). Under RCRA, however, if a solid waste that is not listed nevertheless exhibits a
characteristic of hazardous waste as defined 40 CFR Part 261, Subpart C (261.20 to 261.24), then
the waste must be handled as a hazardous waste.

In your letter, you asked whether EPA concurs with the interpretation that was cited on Page 7B
of the Connecticut Superior Court decision in Oxford Tire Supply vs. Commissioner of Revenue
Services that the combustion risk of tires met the criteria of 40 CFR 261.21(a)(2) for an ignitable
characteristic hazardous waste. The regulation (40 CFR 261.21(a)(2)) for an ignitable solid
states, "It is not a liquid and is capable, under standard temperature and pressure, of causing fire
through friction, absorption of moisture or spontaneous chemical changes and when ignited,
burns so vigorously and persistently that it creates a hazard." The Agency believes that the cited
regulation may not have been interpreted correctly. It appears that the determination of whether
the tires met the characteristic of being a hazardous waste may have been confused with the risk
associated with the combustion of tires. The regulation (40 CFR 261.20) calls for the testing of
the material to determine whether any of the characteristic criteria are met to be considered a
hazardous waste. EPA believes that the waste tires will not spontaneously catch fire or catch fire
through friction or absorption of moisture under normal handling conditions in a manner that will
create a hazard. ’

To further clarify the determination of whether a solid waste met the characteristic of ignitability,
EPA on June 13, 1997, published a final rule (60 FR 32451) which amended its hazardous waste
regulations for testing and monitoring activities. The amendment added a test method (Method
1030) for testing the ignitability of solids to the EPA- approved test methods manual "Test
Methods for Evaluating Solid Waste, Physical/Chemical Methods," EPA publication SW-846.

Internét Address (URL) « http://iwww.epa.gov
Recycled/Recyclable «Printed with Vegetable Ofl Basad Inks on Recycled Paper (Minimum 25% Postconsumer)



~ However, we are not aware of any analytical results for waste tires from the use of this test
method for waste tires. A copy of this test method is enclosed for your information.

In addition, we have contacted the CTDEP Bureau of Waste Management, Waste Engineering
and Enforcement Division to get their assessment on this matter. The CTDEP has been
authorized by EPA to implement the provisions of 40 CFR Part 261 - Identification and Listing
of Hazardous Wastes and the state provisions are the regulations that are in effect. The CTDEP
has provided EPA with a memorandum dated January 21, 1999 from David Nash to Jack
Looney, concerning the Department’s opinion relative to the court decision. EPA has reviewed
the memorandum and supports the main points made in the memorandum relative to the court
decision. A copy of this memorandum is also enclosed for your information.

If you have any questions relative to the CTDEP memorandum, you should contact Ms. Yvonne
Bolton at (860) 424-3023. If you have any questions concerning the federal program, please do
not hesitate to contact me or Stephen Yee of the Hazardous Waste Program Unit in the Office of
Ecosystem Protection at (617) 918-1197.

.
%incerely,

-~
John P. DeVillars
Regional Administrator

Enclosures
cc: Jane Stahl, CTDEP
Richard Barlow, CTDEP . L“‘A e \rro J €. L.m.\/

Kevin McSweeney, EPA-New England
John Hackler, EPA-New England
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