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James D. Fitzgerald, P.E., LSP
Environmental Resources Management
399 Boylston Street, 6" floor

Boston, MA 02116

Subj: Clarifications of RCRA generator storage requirements

Dear Mr. Fitzgerald:

This letter is written in response to inquiries contained in your letter to EPA dated May 28, 1998.
In your letter, you ask for clarifications of how specific generator storage practices comply with
generator requirements. Clarifications of these practices are provided below:

l. Hazardous waste in a five gallon container is accumulated in a 90-day accumulation area
at a large quantity generator (LQG). The container is labeled and dated when the first
drop of waste is put into the container. When the container is full, it is carried to a
different 90-day accumulation area and poured into a 55-gallon hazardous waste drum,
which may already contain compatible hazardous waste. There is a written procedure that
requires that the date shown on the label of the 55-gallon drum be the earliest of either a)
the date of the first entry of waste into the 5 gallon "feeder" container, or b) the date that
other waste was first put into the 55-gallon container. This means that, on occasion, the
date on the drum will be crossed out and an earlier date will be written.

Clarification

Although this practice is not prohibited, crossing out and rewriting the date on a container
(even if changing to an earlier date) may not always be an orderly way of updating
container labels, especially if wastes are transferred among several 90-day accumulation
areas at a given facility. A date on a container label which is crossed out and changed
could make an inspector skeptical of the operator's ability to accurately track containers.
If this is the approved or agreed-upon method of tracking hazardous waste containers
which are transferred from one 90-day accumulation area to another, it is imperative that
the facility keep clear and updated logs of all of its 90-day hazardous waste storage
containers. The facility also should consider adopting a written standard operating
procedure for this practice.
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2. A five gallon container is used for satellite accumulation. When it is filled up, it is

immediately taken to a 90-day accumulation area, where it is poured into a 55-gallon
drum. In this case, the procedure states that the date on the label of the 55-gallon drum
must be the date that the first drop of hazardous waste went into the drum (not some prior
date when the hazardous waste was accumulating in the satellite area).

Clarification

This practice would be acceptable provided that 40 CFR 262.34(c)(1) or an equivalent
state regulation approved by EPA is met. The federal regulation states the following:

"A generator may accumulate as much as 55 gallons of hazardous waste or one
quart of acutely hazardous waste listed in 261.33(e) in containers at or near any
point of generation where wastes initially accumulate, which is under the control of
the operator of the process generating the waste, without a permit or interim status
and without complying with paragraph (a) of this section provided he:

Q) Complies with 265.171, 265.172, and 265.173(a) of this chapter; and
(1) Marks his containers either with the words "Hazardous Waste" or with
other words that identify the contents of the containers."

You should consult the appropriate state's corresponding regulations on satellite
accumulation to be sure that they are not more stringent. The Massachusetts Hazardous
Waste Regulations at 310 CMR 30.340(4) and 30.351(4) allow both large and small
quantity generators (LQGs and SQGs) to accumulate hazardous wastes in containers at or
near the point of generation where wastes initially accumulate, provided that:

a. The wastes must be generated as a result of a process occurring at the specific
point of generation where the wastes are initially accumulated.

b. Each such specific point of generation where wastes initially accumulate shall be
under the control of the key staff individual directly responsible for the process
resulting in the generation of such wastes.
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c. For each specific point of generation, only one container may be used at any
one time. The maximum capacity of said container shall be as follows:

1. SS gallons if the hazardous waste being accumulated is hazardous
waste identified or otherwise described in 310 CMR 30.120 through 30.135; or

2. one quart if the hazardous waste being accumulated is acutely hazardous
waste listed or otherwise described in 310 CMR 30.136.

Thus, Massachusetts allows (for non-acutely hazardous waste) only one container up to

55 gallons in capacity for a particular point of generation. An example which would be in
compliance with the federal regulation but would not be in compliance with the
Massachusetts regulation is a satellite accumulation area with three 10-gallon containers of
the same waste stream.

To be "under the control of the operator of the process generating the waste", the satellite
accumulation area should be located where the operator can easily observe the physical
condition of the container (i.e., to prevent others from handling or tampering with the
contents of the container). While it can be argued that inside an adjacent room is "near
the point of generation", a satellite accumulation container located in a room adjacent to
the point of generation might not be routinely observed (i.e., frequently walked past) and
therefore not under an operator's control for a significant portion of a day. Satellite
accumulation in a room adjacent to the point of generation may be acceptable if operator
control is maintained (i.e., via locked access).

In short, for this practice to be acceptable, the satellite accumulation area must be at or
near the point of generation, and under the control of the operator of the process
generating the waste. If there is a question as to whether or not these criteria are met for

a particular situation, you may wish to more fully detail the situation to EPA for a more
complete clarification.

Is it permissible for a 90-day accumulation area and a satellite area to be present in the

same room, or even adjacent to each other, provided that the two areas are separate,
distinct areas?

In other words, the 90-day area would be defined as required with a sign and delineation,
while the satellite container would be marked or sign-posted to confirm to an inspector
that the satellite container is indeed satellite, and that it does not constitute a waste
container that should be inside the 90-day area.



Mr. James D. Fitzgerald, P.E., LSP
July 17, 1998

page 4

Clarification

It is possible for a 90-day accumulation area and a satellite area to be present in the same
room, provided that the satellite area is, again, at or near the point of generation, and
under the control of the operator of the process generating the waste. The discussion in
the clarification of question no. 2 above also applies to this situation.

When a 90-day accumulation area comprises only a part of a room which is behind a door,
is the following signage practice permissible?

A hazardous waste sign is placed on the outside face of the door leading to the area as a
general warning of the character of the materials inside. Inside the room, the exact
portion of the room designated for 90-day accumulation is marked in accordance with the
regulations. Other materials, for example, non-hazardous wastes or virgin materials, are
also present within the room but not within the delineated 90-day accumulation area.

Clarification

You indicate in this scenario that the exact portion of the room designated for 90-day
accumulation is marked in accordance with regulation. You may want to actually post a
sign so that upon entering through the door, it is immediately obvious which area inside
the room has hazardous waste.

This practice would be permissible. However, the person responsible for maintaining the
90-day storage area should ascertain that hazardous wastes, other non-hazardous wastes,
virgin materials, etc., are in the appropriate areas within this room. The responsible
person should also pay special attention to spill containment and compatibility issues (i.e.,
if the contents of a 90-day container of hazardous waste were to spill and commingle with
an incompatible substance outside of the delineated 90-day area). With respect to
compatibility, the Massachusetts regulations at 310 CMR 30.340(1)(k) indicate:

"All areas where wastes are accumulated for purposes of complying with 310
CMR 30.000 [generator requirements] generally shall be clearly marked (e.g., by a
clearly visible line or piece of tape on the floor, or by a gate or fence, or by a sign
at the boundary of a clearly distinguishable area) so that they are clearly
distinguishable at all times from all specific points of generation where wastes are
initially accumulated solely for the purposes of 310 CMR 30.340(4) [satellite
accumulation requirements], and from all areas at the site of generation where
wastes are not accumulated.” ¢ '
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Please note that a facility with a satellite accumulation area(s) must meet the criteria outlined in 40
CFR 262.34(c)(1). If during an inspection a satellite accumulation area is found to be out of
compliance with 262.34(c)(1), it could be cited as a violation of 90-day storage requirements.
You should also confer with all applicable states where there could be facilities with any of the
circumstances described above. States which are authorized for the RCRA base program could
have more stringent requirements than the federal.

If you have any questions about the information discussed in this letter, please call Marina Cronin
at (617) 565-3544.

Sincerely,
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Edward K. McSweeney
Associate Director for Waste Policy
Office of Ecosystem Protection-

cc: Ken Rota, EPA, SER
Gary Gosbee, EPA, CHW
Sharon Leitch, EPA, CHW
Al Nardone, MA DEP
Peter Marshall, VT DEC
John Duclos, NH DES
Dave Sattler, CT DEP
Leo Hellested, RI DEM
Stacy Ladner, ME DEP



