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Boston, MA 02129

Re: Hazardous Waste at Metal Plating Facilities

Dear Mr. McManus:

This is in response to your request for a regulatory
interpretation dated August 31, 1998. This letter modifies and
supersedes our earlier response dated October 22, 1998.

In answering your questions, I will first address how we
interpret our federal RCRA regulations. I will then address how
federal and state requirements interact.

Regulation of Wastewaters Stored or Transported On-Site

You first note that the MWRA has found several metal plating
facilities that deliver waste from industrial processes to their
wastewater Creatment systems by means other than direct piping.
The most common methods are hand-carrying waste in buckets, or
collecting it in containers and transferring it on wheeled
dollies. You state that the MWRA believes that these metal-- -
bearing wastes and acids are likely to be either listed (e.g.,
F007-F009) or characteristic hazardous wastes. You ask what
hazardous waste requirements apply to this situation.

RCRA generator requirements apply when wastewaters are stored,
accumulated or transported on-site in the manner described above.
As explained below, none of the EPA exemptions from hazardous
waste generator requirements apply to this situation:

1. 40 CFR §§ 264.1(9) (6), 265.1(c) (10) and 270.1(c) (2) (v)
exempt owners and operators of wastewater treatment units from
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J the hazardous waste treatment, storage and disposal facility
requirements set out in 40 CFR parts 264, 265 and 270
respectively.' These provisions also have been interpreted by
the EPA's national program offices to exempt operators of
wastewater treatment facilities from compliance with the RCRA

s genexaser- - storage requirements set out in 40 CFR- §=~262eS3de— - - - ommmem.
However, this exemption applies only to "wastewater treatment
units, " which include only the "tanks" or "tank systems"
associated with such units. Containers and buckets obviously are
not "tanks." They also do not fall within the "ancillary
equipment" which is part of "tank systems." See 40 CFR § 260.10.

2. 40 CFR § 261.4(a) (2) exempts industrial wastewater
discharges that are point source discharges subject to regulation
under section 402 of the Clean Water Act from hazardous waste
-~ —<————requiraments. However, as stated in the EPA “‘Comment*—foiiowrimg = ——
this regulation, "this exclusion applies only to the actual point
source discharge. It does not exclude industrial wastewaters

while they are being collected, stored or treated before
discharge...." ~

~
~

3. 40 CFR § 261.4(a) (1) (ii) similarly exempts mixtures of
industrial wastes and domestic sewage from hazardous waste
\ requirements. However, this exemption applies only when the
j industrial wastes mix with domestic sewage upon or after being
discharged, and does not exempt industrial wastewaters from
hazardous waste requirements prior to discharge.

4. 40 CFR § 261.5(c) (2) provides that wastewaters need not be
counted by generators as hazardous wastes when they are "managed
immediately upon generation only in ... wastewater treatment
units." But this provision applies only when wastewaters are
managed immediately upon generation and only in wastewater
treatment units. The EPA interprets this as meaning that the
exclusion applies only when the wastewaters are transported from
the point of generation (e.g., industrial process tank) to the
wastewater treatment system/discharge point only through hard-
piping. Thus this exemption does not apply when hazardous wastes

are stored or transported in containers or buckets or other such
devices.

5. 40 CFR § 261.5(c) (2) also provides that wastes need not be’
counted by generators as hazardous wastes when they are managed

! This exemption is subject to the caveats regarding
dilution of certain ignitable and reactive wastes set out in 40
CFR §§ 264.1(g) (6) and 265.1(c) (10).
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immediately upon generation only in totally enclosed treatment
facilities. But for the same reasons discussed in item 4 above,
this exemption does not apply when hazardous wastes are stored or
transported other than through hard-pipes.

o - -

—rp—— . ——

Slnce none of the exemptlons apply, any regulated entity storlng,
accumulating or transporting wastewaters on-site other than
through hard piping must comply with all applicable RCRA
generator requirements. These include, first, that the regulated
entity must make determinations regarding whether the wastewaters
are hazardous wastes in accordance with 40 CFR § 262.11.

Second, any wastewaters which are hazardous must be counted in
determining whether the entity is a large quantity generator,

generator under federal law. Depending upon its overall status,
the entity must then comply either with the large quantity
generator requirements set out.and referenced in 40 CFR

§ 262.34(a) and elsewhere in 40 CFR part 262, or the small
quantity generator*requlrements set out and referenced in 40 CFR
§ 262.34(d) and elsewhere in 40 CFR part 262, or the

conditionally exempt small quantity generator requirements set
out and referenced in 40 CFR § 261.5.

For large and small quantity generators, these requirements
include obtaining an EPA identification number in accordance with
40 CFR § 262.12. Also, any containers in which wastewaters are
stored, accumulated or transported must be properly handled.

That is, when hazardous wastewater is added to a container from a
process tank, the regulated entity must either store the
wastewater in compliance with the satellite storage requirements
set out in 40 CFR § 262.34(c) or must promptly transport the
wastewater to the point of discharge. In either case, labeling
requirements (e.g., labeling the container as "hazardous waste")
must be followed. TIf there is storage at other than the point of
initial generation (i.e., at other than a proper satellite
location), and other than in a tank which is part of a wastewater
treatment system, the full applicable requirements for non-
satellite storage (including the 90 or 180 day time limits) must
be followed. Note that the accumulation, storage or
transportation on-site of hazardous wastewaters may also trigger

requirements for such things as RCRA training and the development
of a Contingency Plan.

We also Specifically note that the practice of transporting
hazardous wastewaters in open buckets is not allowed by the
federal regulations. Pursuant to 40 CFR § 265.173(a), any"
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ptainer holding hazardous waste "must always be closed during
_.orage, except when it is necessary to add or remove waste."
This provision is applicable to both large and small quantity
generator storage, including satellite storage.

. Finally, additional requirements including. the use.of—the.. .. ..o
Manifest apply when hazardous waste is transported off-site.

Off -site means any situation which is not within the definition
of "On-site" in 40 CFR ' § 260.10. Provided that an entity stays
within this definition, it may transport hazardous waste between
buildings on its property without needing to use a Manifest. But
it must of course comply with proper handling requirements,
including labeling and the use of a closed container, for the
transportation of hazardous waste on-site.

—In sum, hazardous waste requirements- do-mot Ipply to-wastewaters
which are hard-piped from a manufacturing operation to a
wastewater treatment system/discharge point, so long as the
wastes do not leak prior to discharge or otherwise come in
contact with the environment. But entities which are handling
hazardous wastewaters on-site outside of wastewater treatment
system tanks and tank ancillary equipment (e.g., by transporting
or storing in containers) are subject to the same requirements as
”%uld apply to any other hazardous wastes being handled on-site.

xéqulation of Sludge From Wastewater Treatment

You also state in your letter that the MWRA has found facilities
accumulating sludge in tanks connected to wastewater treatment
systems that is not destined for reintroduction to the treatment
systems. In some cases, the accumulation apparently has been
considered by the regulated entities to be exempt from RCRA
requirements as part of the wastewater treatment system rather
than storage subject to hazardous waste requirements. As a

result, in at least one case, a facility kept no records and
continued accumulating for years.

Whether such wastewater sludge storage is allowed under the
federal regulations is the subject of ongoing discussions.

Our national program offices have interpreted the provisions in
40 CFR §§ 264.1(g) (6), 265.1(c) (10) and 270.1(c) (2) (v) as
exempting wastewater treatment units from the RCRA generator
storage requirements set out in 40 CFR § 262.34 as well as from
treatment, storage and disposal facility requirements. In
addition, these offices have interpreted this exemption as
covering wastewater sludge storage, at least when the sludge is
being stored in tanks connected to the rest of the wastewater
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Creatment unit by hard pipes.? However, the Environmental
Defense Fund and Natural Resources Defense Council have.
petitioned the EPA to reconsider the wastewater treatment unit
exemption. As part of that reconsideration, this Region is
urging that the EPA interpret the wastewater unit exemption to

Pending any such reinterpretation of the federal regulations,
sources should at a minimum follow the wastewater treatment unit
requirements set out in the Massachusetts State hazardous waste
regulations. These regulations are a federally enforceable part
of the RCRA program in Massachusetts. Under the Massachusetts
regulations, tank units which are used "solely for the :
accumulation or storage of a wastewater treatment sludge prior to
disposal on-site or prior to transportation to an off-site
facility" are NOT exempt from RCRA requirements. See 310 CMR™ ' -
30.605 and 30.010 definition of "wastewater treatment unit".

Thus storage of hazardous sludge in wastewater tanks is subject
to RCRA requirements in Massachusetts, to the extent that this is
provided for by the State regulations. For an interpretation of
these State regulations, please see the DEP's regulatory
interpretation letter sent to you on December 31, 1998. Whether
a particular company's storage violates RCRA requirements may of
course need to be determined on a case by case basis. :

This Region would appreciate being informed of any situations in
which sources are storing hazardous wastewater sludge without
complying with RCRA generator requirements. First, in light of
the reconsideration of the national interpretation of the federal
exemption that the Region is urging, we would like to know about
any environmental problems resulting from long-term storage of
hazardous sludge at generator sites. Second, even under the
federal minimum requirements as nationally interpreted, not all
on-site storage of wastewater sludge is exempted. The exemption
does not apply to sludge being stored in containers, to tanks
which have a non-wastewater "dual use" (i.e., when a tank is
concurrently used to store wastewater sludge and non-wastewater

? In contrast, none of the exemptions from RCRA

requirements other than the wastewater treatment unit exemption .
apply to the storage in tanks of wastewater sludge. As noted in
the "Comment" following 40 CFR § 261.4(a) (2), the exclusion from
RCRA regulation of industrial wastewater discharges does: not
cover "sludges that are generated by industrial wastewater
treatment." Similarly, the exclusion in 40 CFR § 261.4(a) (1)
from RCRA regulation of industrial wastewaters mixed with
domestic sewage does not cover sludges.
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sludge), or to situations involving "alternating" use of a tank
(i.e., when a tank is used solely for wastewater sludge storage
for part of the year and is used for another non-wastewater
purpose for another part of the year). Also, the exemption does
not apply when sludge leaks from a tank into the environment.
Finally, as discussed above, the Massachusetts state RCRA
regulations do regulate storage of wastewater sludge. These
regulations are enforceable by both the EPA and State and may be
useable to address environmental problems caused by the extended
and improper storage of wastewater sludge.

Need for Compliance With Federal and State Requirements

Currently in Massachusetts, metal finishers and other sources
must comply with both federal RCRA regulations and State
requirements. This is because while Massachusetts has been
authorized to carry out the federal base RCRA program, it has not
yet been federally authorized to carry out various updated
federal requirements. In particular, the State has not yet been
authorized to administer the "TC Rule" covering many of the
hazardous wastes. -~ Thus the federal regulations described above
apply directly in Massachusetts to all "TC" wastes. The federal
regulations also set the minimum standards below which State
regulations may not fall.

The State, however, has the lead responsibility for the portions
of the RCRA program for which it has been authorized, including
most regulation of non-"TC" wastes. State regulations must be
complied with as a matter of State law, and many of the State
regulations are federally authorized and enforceable. Also, the
EPA recently proposed to generally approve the DEP to administer
the "TC" Rule and hopes to grant final approval shortly.

Thus metal finishers should treat the federal requirements
described above as the starting minimum point for compliance.

In addition, metal finishers must comply with any more stringent
State requirements. As you have requested, the interpretation of
the State regulations has come separately from the DEP.

If the MWRA discovers violations of RCRA requirements,
notification to EPA should be made to Ken Rota, Chief of the RCRA
Technical Section in our Office of Environmental Stewardship.

His telephone number is 617-918-1751.
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Thank you for your inquiries and for your offer of assistance in
bringing about compliance. Please feel free to write again
should you have any further questions, or contact our RCRA
attorney Jeffry Fowley directly at 617-918-1094.

Sincerely,({///

Edward K.McSweeney
Associate Director for Waste Policy

cc: Steve DeGabriele, MA DEP
Ken Rota, EPA - OES
Gary Gosbee, EPA - OEP



