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July 30, 1999

Mr. Donald Kemp
Nu-Chrome Corp.

Fall River Industrial Park
161 Graham Road

Fall River, MA 02720

Re: Status of FO06 waste stream
Dear Mr. Kemp:

This letter is in response to your correspondence dated June 9, 1999 in which you
request EPA’s assessment of your FO06 waste stream. In particular you ask three
specific questions which are listed below and include the Agency response.

1. Does the F-006 classification apply to all wastewater treatment sludges
generated by an electroplating operation? Yes, except as specified in the listing.
An F-006 waste is defined under the listing as “Wastewater treatment sludges
from electroplating operations except from the following processes: (1) Sulfuric
acid anodizing of aluminum; (2) tin plating on carbon steel; (3) zinc plating
(segregated basis) on carbon steel; (4) aluminum or zinc-aluminum plating on
carbon steel; (5) cleaning/stripping associated with tin, zinc, and aluminum
plating on carbon steel; and (6) chemical etching and milling of aluminum (see
40 C.F.R. §261.31).

2. Does the F-006 classificatiori apply only to those wastewater treatment sludges
generated from an electroplating operation utilizing process solutions containing
cadmium, complexed cyanides, hexavalent chrome, and/or nickel? No, the F-
006 classification applies to the wastewater treatment sludges from all -
electroplating operations except as indicated in the listing (see above).
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3. Is segregation of F-006 point sources an acceptable option to prevent the F-006
classification from being assigned to wastewater treatment sludges generated
from point sources that do not have the F-006 toxic constituents? Since the
question is posed in such a way that would require further clarification in order
for EPA to provide a simple yes or no answer we provide the following as a
response to this question. As a point of clarification we would like to restate that
it is the process that determines whether a waste carries the F-006 listing and
not the toxic constituents which may be present.

Any mixture of solid waste and one or more listed hazardous wastes must be
managed as a hazardous waste unless such mixture has been “delisted” (see 40
C.F.R. §261.3(2)(iv)). As an example, for any wastewater that would be
considered non-hazardous (i.e. domestic sewage) that is combined with a
wastewater from an electroplating operation, the resultant wastewater treatment
sludge would be considered an F-006 waste, no matter what toxic constituents
are present and what percentage of the sludge originates from the electroplating
operation.

In the final paragraphs of your letter you request EPA concurrence of the regulatory
status of wastes under eight proposed scenarios. It is unclear from the narrative and
illustrative portions associated with the scenarios precisely what is occurring, therefore
we cannot provide any specific assessment of them. In general, however, it appears
that under all of the scenarios an FO06 waste would be produced since they all involve
an electroplating operation. EPA believes that the answers to the above questions will
provide you with sufficient information to determine the status of the waste under each
scenario. We would also like to restate, as indicated above, that wastewater treatment
sludges from any electroplating operation except from those specifically excluded
under the F-006 listing are considered a listed hazardous waste, the absence or
presence of certain toxic constituents, i.e. zinc cyanide, is not a determining factor.
Additionally, we would like to remind you that it is the responsibility of the generator of
the waste to make the determination as to whether or not it is a hazardous waste and is
ultimately responsible for the appropriate management of such wastes.

In accordance with Section 3006 of RCRA, the State of Massachusetts is authorized to
administer and enforce the base RCRA program in lieu of the federal program and, in
particular, has the authority to make waste determination decisions. You should
consult with the appropnate State personnel regarding hazardous waste .
determinations.
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Should you have any questions regarding the above please contact Sharon Leitch, of
my staff. She may be reached at (617)918-1647.

Sincerely,
evin McSweéney, Associate Director of Waste Policy

Office of Ecosystem Protection

cc. Ken Rota, EPA RCRA Technical Unit
Jeff Fowley, EPA Office of Regional Council
Bill Sirull, MADEP Bureau of Waste Prevention
Eric Johnson, MADEP Southeast Region



