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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
REGION 1
1 CONGRESS STREET, SUITE 1100
BOSTON, MASSACHUSETTS 02114-2023
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CERTIFIED MAIL - RETURN RECEIPT REQUESTED

February 3, 2000

Owen E. Boyd, President
SolmeteX

29 Cook Street

Billerica, MA 01821

Re: Second Request for Concurrence of MADEP Exemption

Dear Mr. Boyd:

This letter is in response to your correspondence dated November 4, 1999 in which you
submitted additional information to support your request for EPA's concurrence of an
exemption granted to your company by MADERP in a letter dated July 7, 1999. We
regret to say, however, that as indicated in our previous response to you of September
14, 1999, what you have submitted to us does not contain adequate information in
order for us to provide you with any assessment of the applicability of the federal
hazardous waste exemptions to your treatment system.

The Hazardous Waste Program of the EPA-New England Office has a formal
procedure in place for dealing with requests for what are referred to as “regulatory
interpretations”. Many of the requests that we receive are for clarifications of various
hazardous waste regulations and for determining the applicability of those regulations
to various operating scenarios. In order to generate a complete response to these
requests EPA must have all of the necessary information. In order to facilitate this
process for you we have explained below a summary of the hazardous waste
regulations which we believe could be the basis of a request from you.
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One of the federal RCRA permitting exemptions which may be applicable to your
treatment system is what is referred to as the totally enclosed treatment exemption
found at 40 CFR §264.1(g)(5). The federal definition of totally enclosed treatment
facility can be found at 40 C.F.R. § 260.10. The following is a list of the requirements
which must be met in order for a system to be considered “totally enclosed”. 1) A
totally enclosed treatment system must be "directly connected to an industrial
production process." Any request that you may submit to us should indicate what type
of process your treatment system will be connected to. 2) A totally enclosed treatment
system must also be "constructed and operated in a manner which prevents the release
of any hazardous waste or any constituent thereof into the environment during
treatment." As explained in EPA's Guidance entitled "Totally Enclosed Treatment
Facility: Regulatory Clarification," RCRA Compendium # 9432.1983(01), several
requirements must be met in order to meet this condition. First, the treatment system
must be completely contained on all sides. You must confirm that this is how your
treatment system is designed. Second, there must be no predictable potential for
overflows and spills. Your submittal should indicate what types of protections are used
to prevent leaks or spills from the treatment unit. Finally, the system must be
constructed to prevent air emissions.

You should submit to us, in writing, that your installed system meets the totally
enclosed criteria listed above and would therefore be exempt from RCRA permitting
requirements. It should be noted that although such a system may not need to comply
with RCRA permitting requirements, other RCRA requirements may apply if hazardous
wastes are generated.

As we have indicated in our previous response to you, EPA has in the past assessed
systems claiming the totally enclosed treatment exemption of 40 CFR §264.1(g)(5).
We, again, refer you to the letter addressed to Mr. Steven DeGabriele of MADEP dated
January 13, 1997 which discusses EPA’s position regarding the totally enclosed
treatment exemption. You may wish to use this as a guidance when developing your
request.
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Should you have any questions regarding the above, please contact Sharon Leitch, of
my staff. She may be reached at (617)918-1647.

Associate Director of Waste Policy
Office of Ecosystem Protection

ccC: Ken Rota, EPA RCRA Technical Unit
Jeff Fowley, EPA Office of Regional Council
Jim Miller, MADEP Bureau of Waste Prevention



