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ENVIRONMENTAL SCIENTISTS, ENGINEERS, AND PLANNERS

June 19, 2001

Mr. Ken Rota

EPA New England, Region 1

1 Congress Street, Suite 1100 (SER)
Boston, Massachusetts 02114-2023

Re: Household Hazardous Waste
Dear Mr. Rota:

I am writing to request clarification on the applicability of the exemption for household
hazardous wastes in 40 CFR 261.4(b)(1).

Specifically, does this exemption apply to wastes generated in dormitories and other housing
facilities owned and operated by colleges and universities? The answer to this question impacts
several of our New England clients. Our research to date (gained from RCRA Hotline staff and
certain state agencies) indicates that dormitory wastes are generally interpreted to meet the
definition of household hazardous waste, and therefore are exempt from the hazardous waste
regulations. I would like written confirmation from the EPA of this interpretation to ensure that
these wastes are being correctly classified.

I have included specific details of scenarios I have encountered:

¢ A student completes homework assignments in his/her private room in a dormitory or other
housing facility. Some assignments, such as art and modeling projects, result in generation of
spent solvents, paints, and other wastes that would meet the definition of listed hazardous
waste and/or characteristic hazardous wastes. Are these wastes exempt under the household
waste exemption?

* A university provides a workroom within a dormitory or other housing facility for students to
complete homework assignments, including art and modeling projects. The workroom is
equipped with a sink and collection containers for wastes generated from student projects.
The university provides these collection containers as a good management practice to
promote proper handling of these wastes. Periodically, these collection containers are
brought to one of the university’s hazardous waste storage areas. Is the waste collected in the
workroom exempt from RCRA regulation under the household waste exemption? Can the
university bring this waste to one of its waste storage areas as a generator without being
classified as a treatment, storage, and disposal facility (TDSF)?
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If you require any clarification on my questions or would like to discuss them further prior to
preparing your written response, please call me at (781) 431-0500, Extension 141. I appreciate
your assistance.

Sincerely,

ENVIRONMENTAL SCIENCE SERVICES, INC.

Edward W. Pickering, P/:%/B;%/:;Z

Senior Project Manager
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