i UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

2 Jh REGION 1
¢ 1 CONGRESS STREET, SUITE 1100
g BOSTON, MASSACHUSETTS 02114-2023
4"4( mo‘ﬁé
April 2, 2002

Ms. Kristina Richards

Senior Environmental Engineer
Environmental Science Services, Inc.
272 West Exchange Street, Suite 101
Providence, Rhode Island 02903

Re:
# 1. Land Disposal Restriction Regulations; One-Time Notification for Exempted Wastes.

# 2. Hazardous Waste Identification; F003 Listing Interpretation.

Dear Ms. Richards:

The purpose of this letter is to respond to your two regulatory interpretation requests dated June
18,2001. Please accept my apology for not issuing this response sooner. The following are your
questions as we understand them, and our responses.

Request # 1: Land Disposal Restriction (LDR) Regulations; One-Time Notification for
Exempted Waste. In this request, you have two major questions.

1. Question:

A generator uses an F003-listed solvent, or a D001 characteristic solvent to Spray onto a metal
part for cleaning, then wipes the part with a cloth and collects the cloth in a container. The
solvent (if considered a waste) is hazardous for a few seconds while it is on the part, before it is
wiped with the cloth. However, the cloth/solvent mixture no longer exhibits the characteristic

of ignitability and therefore, no longer meets the definition of a hazardous waste pursuant to the
mixture rule in 40 CFR 261.3 as recently revised. 40 CFR 261 .3(g)(3) (in effect as of August 14,
2001) states that wastes excluded under this section are subject to part 268 (as applicable) even if
they no longer exhibit a characteristic at the point of land disposal. 40 CFR 268.7(a)(7) indicates
that a one-time LDR notice to the generator’s file is required if the waste is excluded “subsequent
to the point of generation.” : ‘ ' '

Would this solvent, as described above, be considered to be excluded “subsequént to the point
of generation” because it was a hazardous waste (either F003 or D001) for a few seconds prior to
wiping with the cloth, or would the point of generation be when the contaminated cloth is
generated and placed in a collection container (thus it is never a hazardous waste to begin with)?
If this waste is subject to the LDR requirements, which requirements apply? (i.e., the one-time
notice to the generator’s file per 268.7(a)(7), the one-time notice to US EPA pursuant to
268.9(d), the notice to the disposal facility when the waste is shipped offsite pursuant to
268.7(a)(3), and/or the requirement for a waste analysis plan pursuani to 268.7(a)(5)?) Does it
make any difference whether the solvent used is ari Fi 003-listed solvent or a-D001 only solvent?
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Does it make any difference if the solvent is first applied to the cloth rather than the part being
cleaned?

Response:

In general, EPA would consider the point of generation to be when the material is discarded and
thus becomes a solid waste. In the situation you describe, this would be when the contaminated
cloth is generated and placed in a collection container. However, a generator must determine if
the contaminated cloth generated is hazardous or not. He must determine if the waste exhibits
any of the characteristics listed under 40 CFR subpart C and/or meets any of the criteria listed
under 40 CFR subpart D to ensure that the waste does not pose threats to human health or the
environment. A generator cannot simply assume that the cloth/solvent mixture is not hazardous,
but rather must determine this for his particular case.

If the generator determines that the waste is hazardous at the point of generation, LDR
regulations will apply. However, if the cloth/solvent mixture is not hazardous when discarded,
then LDR regulations will not apply. As to which of the notifications apply for exempted waste
that is hazardous at the point of generation and no longer hazardous at the point of disposal, this
really depends on how the generator manages the waste. The following describes each of LDR
regulations that you cited in your letter and what the generator is required to comply with based

on his situation.

The regulations at 40 CFR 268.7(a)(5) apply to a generator who treats a prohibited waste on-site
in tanks and containers, or containment buildings regulated under 40 CFR 262.34 to meet

available to inspectors.

.7 (2) (3) apply to a generator who ships waste off-site and
has determined that the waste when generated meets LDR treatment standards, With the
initial shipment of waste to each treatment, storage or disposal facility, the generator
must send a one-time written notice to each treatment, storage or disposal facility, and

-place a copy in the file. If the waste ch \ges, the generator must send a new notice to the
receiving facility, and place a-copy in his file.

The regulations at 40 CFR 268
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The regulations at 40 CFR 268.9(d) apply to a generator who manages a waste that displays any
of the hazardous characteristics of ignitability, corrosivity, reactivity, or toxicity, but is no longer
hazardous when sent to a Subtitle D facility for disposal. 40 CFR 268.9(d) states that wastes that
exhibit a characteristic are also subject to §268.7 requirements, except that once the waste is no
longer hazardous, a one-time notification and certification must be placed in the generator’s or
treater’s files and sent to the EPA region or authorized state. The notification and certification
that is placed in the generator’s or treater’s files must be updated if the process or operation
generating the waste changes and/or if the Subtitle D facility receiving the waste changes.
However, the generator or treater need only notify the EPA region or an authorized state on an
annual basis if such changes occur.

Regarding your question about the difference in using an F003 listed solvent or a D001 only
solvent, the regulations at 40 CFR 261.31 provide the criteria for spent solvents that are listed as
F003 waste. The FO03 listing covers both F003 solvents and mixtures that contain one or more
F003 solvents plus 10% or more of other F-listed solvents (FO01, F002, FO04, and F005). The
difference in using an F003 listed solvent or a D001 only solvent would be for the F003 waste -
that contains 10% or more of the other F-listed solvents (FO01, F002, F004, and F 005); this
waste would also bear those waste codes, and as such would not be eligible for the exclusion
under 40 CFR 261.3(g) of the revised mixture and derived-from rule. The exclusion applies
only to FOO3 wastes that do not contain 10% or more of these other solvents (66 FR 27284).

You also asked if it makes any difference if the solvent is first applied to the cloth rather than the
part being cleaned. It does not seem to make any difference whether the solvent is first applied to
the cloth or the part being cleaned. The generator has the same responsibility to determine
whether the contaminated cloth is hazardous when discarded, in either case.

You should be aware that the ”Hazardous Waste Identification Rule (HWIR); Revisions to the
Mixture and Derived-From Rules” that were published on May 16, 2001, (66 ER 27266) and
became Federally effective on August 14, 2001, will not go into effect in authorized States until
they adopt the revisions and become authorized by EPA for them. New England States are
authorized to carry out state requirements in lieu of 40 CFR Part 261. Since none of the May 16,
. 2001, revisions are more stringent than the existing Federal requirements, the authorized: States

are not required to adopt the revisions (66 FR 27293). As such, waste can not be excluded under
40 CFR 261.3(g) until the States adopt and become authorized for these revisions.

In summary, the May 16, 2001, final rule does not change the applicability of the LDR program,
all the LDR rules continue to apply. However, if the waste is not hazardous at the point of
generation, it is not subject to LDR. The May 16, 2001 final rule will take effect in a State when
the State obtains authorization for it.

2. Question:
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Which of the LDR requirements apply to a generator treating a corrosive hazardous waste in an
exempt elementary neutralization system, or other hazardous wastes in exempt units such as
wastewater treatments units or totally enclosed treatment facilities? (i.e., the one-time notice to
the generator’s file per 268.7(a)(7), the one-time notice to US EPA pursuant to 268.9(d), the
notice to the disposal facility when the waste is shipped off site pursuant to 268.7(a)(3), and/or
the requirement for a waste analysis plan pursuant to 268.7(a)(5)? )

Response:

If the waste being managed is a prohibited waste, the generator is required to comply with 40
CFR 268.7 (a)(7) which states that if a generator determines that he is managing a prohibited
waste that is excluded from the definition of hazardous waste or solid waste or is exempted from
Subtitle C regulation under 40 CFR 261.2 through 261.6 subsequent to the point of generation,
including deactivated characteristic hazardous wastes managed in wastewater treatment systems
subject to the Clean Water Act (CWA) as specified at 40 CFR 261 .4(a)(2) or that are CWA-
equivalent, or are managed in an underground injection well regulated by the Safe Drinking
Water Act (SDWA), he must place a one-time notice describing such generation, subsequent
exclusion from the definition of hazardous waste or solid waste or exemption from RCRA
Subtitle C regulation, and the disposition of the waste, in the facility’s on-site file.

Based on the above information, it seems that 40 CFR 268.7(a)(7) (the one-time notice to
generator’s file) will apply to a generator treating a corrosive hazardous waste in an exempt
elementary neutralization system, or other hazardous wastes in exempt units such as wastewater
treatments units or totally enclosed treatment facilities.

Sludges generated from the above mentioned units are newly generated wastes that should be
evaluated at the point of generation. If hazardous, the appropriate LDR requirements must be

applied.

Request # 2: Hazardous waste identification; F003 listing interpretation.
In this request, you ask for the assistance with an interpretation of the F003
hazardous waste listing in 40 CFR 261.31. ‘ N

Question: . -

If an FOO3-listed solvent, in this case, acetone, is to be used at a generator’s facility for cleaning
purposes; however, prior to use, the acetone is blended with 0.7% to 0.9% isopropy! alcohol,
does the spent solvent meet the F003 listing? Because the solvent being used is not pure acetone,
it seems (to the questioner) that this waste would not meet the F003 definition. What if the
acetone were mixed with 10% to 15 % watet prior to use rather thar isopropyl alcohol? Again, it
seems (to the questioner) that the spent solvent would not meet the F 003 listing-in this scenario.

I understand that in both cases, the characteristics:of the waste need to be determined-and that;at. . .. ..
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a minimum, the D001 waste number is likely to apply.

Response:

The Solvent Mixture Rule promulgated at 50 FR 53315, 12/31/85, provides that a mixture
containing F003 solvents would retain the listing under the following two conditions: the mixture
contains: (1) only F003 constituents, or ( 2) one or more F003 constituents and 10% or more by
volume of one or more of F001, F002, FO04 and F0OS5 listed solvents, prior to use.

The F003 listing also covers mixtures of F003 solvents and other substances such as isopropyl
alcohol and water if the mixtures are technical grade solvent formulations, which are used for
their solvent properties. The term technical grade refers to all grades of a chemical which are
marketed or recognized for general usage by the chemical industry. Solvent formulations
containing de minimis percentages of manufacturing contaminants or impurities are considered
technical grade products, provided that they are available for purchase and use in this form. In
other words a technical grade solvent could contain small concentrations of contaminants or
manufacturing impurities and still meet the F 003 listing after being used for its solvent
properties. The purity of a technical grade formulation will vary from compound to compound
and may range from highly purified to very impure. EPA has not established specific
percentages or other criteria for use in determining when contamination is considered de
munimis, such a decision must be made on a case by case basis.( RCRA Online, 6/1/94, Faxback

13675)

In the first scenario, acetone (an F0O03 solvent) is blended with a constituent (isopfopyl alcohol)
other than F003 constituents; in the second scenario, acetone is diluted with water. In both cases,
the determination as to whether the mixture will retain the FO03 listing is dependent upon
whether or not the mixture is considered a technical or commercial grade solvent.

EPA New England does not have adequate information at this time to assess what percentage of
isopropyl alcohol or water in acetone will qualify acetone mixture as technical or commercial
grade. It is recommended that the generator check with manufacturers to determine if acetone
which contains 0.7% to 0.9% isopropyl alcohol or 10% to15% water is considered commercial or
technical grade. If it qualifies as commercia] or technical grade, once spent, it would stil] meet
the FOO3 listing. If it is not commercial or technical grade, this reason ' why the acetone mixture-
does not meet the FO03 listing criteria should be documented, and the mixture should be tested
for the characteristic of ignitability. : ‘

Please note that the New England States in accordance with Section 3006 of the Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA), are authorized to administer and enforce the base
RCRA program in lieu of federal program and, in particular, have regulatory authority regarding

hazardous waste determinations for 40 CFR 261 - Identification and Listing of Hazardous Waste.

Therefore, you should also consult with the appropriate state personnel regarding all of your
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requests.

I hope the above responses address your concerns. It should be noted that EPA has since
published two corrections to the revised mixture and derived-from rule (66 FR 50332 and 66 FR
60153). However, these corrections and extension of the effective date on this rule should not
affect today’s responses. If you have any further questions, please contact Ms. Jui-Yu Hsieh in
my Hazardous Waste Unit at 617-918-1646.

Sincerely,

Marv Rosenstein, Chief

Chemical Management Branch
Office of Ecosystem Protection

cc: Gary Gosbee , EPA, OEP
Jeffry Fowley, EPA, ORC
Ken Rota, EPA, OES
Matt Hoagland, EPA, OSRR
Laurie Grandchamp, RI DEM
Jim Miller, MA DEP
Dave Sattler, CT DEP
Stacy Ladner, ME DEP
Peter Marshall, VT DEC
John Duclos, NH DES



