| Ty UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

3] REGION 1
¢ 1 CONGRESS STREET, SUITE 1100

Fl—-
%% BOSTON, MASSACHUSETTS 02114-2023

November 13, 2002

Yan Li, PE, Senior Engineer

Rhode Island Department of Environmental Management (RIDEM)
Office of Waste Management

235 Promenade Street

Providence, RI 02908-5767

Dear Ms. Li:

EPA New England Hazardous Waste Program Unit received your letter dated September 23,
2002 asking our assistance regarding RIDEM’s regulatory authority over rail car operations
at a permitted TSDF facility in Rhode Island. Because the nature of the question raised legal
issues, Jeffry Fowley of our Office of Regional Counsel has provided the response in the
attached memorandum.

If you have any questions, please contact Jeffry Fowley directly at 617-918-1094. Alternately,
you may contact Jui-Yu Hsieh of Hazardous Waste Program Unit at 617-918-1646.

Sincerely,

/Z’l’u—ww- :zf'u-.‘:,é:\
Marvin Rosenstein, Chief

Chemical Management Branch
Office of Ecosystem Protection

Attachment:

cc: Gary Gosbee, EPA, OEP
Jeffry Fowley, EPA, ORC
Ken Rota, EPA, OES
Laurie Grandchamp, RIDEM
Stacy Ladner, MEDEP
Peter Marshall, VTDEC
Jim Miller, MADEP
John Duclos, NHDES
Dave Sattler, CTDEP
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Memorandum

Date: November 7, 2002

Subj: Regulation of Hazardous Waste Stored in Rail-Car
From: Jeffry Fowley, (ffice of Regional Counsel

To: Gary Gosbee, Chief, Hazardous Waste Management Unit

On September 23, 2002, the Rhode Island Department of Environmental Management
(“DEM?”) requested a regulatory interpretation from EPA Region I regarding whether
hazardous waste stored in a rail-car at the Chem-Pak facility would be subject to State
regulations or whether the State regulations would be preempted by the Hazardous
Materials Transportation Act, 49 U.S.C. §§ 5101 et seq. (“HMTA”), administered by the
U.S. Department of Transportation (“DOT”). Since the DEM’s request raised legal
issues, it was assigned to me for response.

The DEM is in the process of reissuing a hazardous waste treatment and storage permit to
the Chem-Pak facility. In the permit application; the facility has proposed to load blended
waste and oils into a rail-car which will be located on a track at the facility. The permit
application states that the loading will be done by Chem-Pak employees and that after the
completion of loading, the railroad will be notified to pick up the rail car.

The DEM would like to regulate the rail-car as a storage unit while it is located within the
boundaries of the Chem-Pak facility. In particular, the DEM would like to require that
there be secondary containment around the rail-car. However, in the permit application,
Chem-Pak has indicated that it is proposing to follow only DOT regulatlons while loading
and storing hazardous wastes in the rail-car.

In the circumstances presented, it seems clear that the DEM may regulate the rail-car as a
storage unit, including by requiring secondary containment. The State regulations are not
preempted while the rail-car is being used for on-site storage by Chem-Pak.

Under HMTA, the DOT regulates the transportation of hazardous waste, including
loading and storage “incidental to ... movement.” 49 U.S.C. § 5102(12). However, the
DOT does not regulate storage at fixed facilities which is not “incidental to movement.”



In a recent Federal Register Notice, the DOT stated that, “we agree ... that state and local
governments have a legitimate role in the regulation of hazardous materials at fixed
facilities and that this role should be accommodated to the extent possible within the
context of a nationally uniform hazardous materials transportation safety regulatory
program.” 66 Fed. Reg. 32420, 32424 (June 14, 2001). Thus the DOT stated its view
that storage of hazardous materials by a fixed facility prior to transportation is “not a pre-
transportation activity” subject to exclusive DOT jurisdiction. Id. The DOT proposed to
adopt a regulation to specify that storage “incidental to movement” begins only when “a
carrier takes physical possession of the hazardous material for the purpose of transporting
it....” Id. at 32445. While this regulation has not yet been adopted in final form, I have
confirmed with DOT attorney Nancy Machado, the legal contact listed on the Federal
Register Notice, that the Federal Register proposal represents current DOT thinking. That
is, the DOT distinguishes between storage by a fixed facility prior to a carrier taking
possession of hazardous materials, which is left to State and local regulation, and storage
after the carrier is contacted and takes possession, which is subject to DOT regulation.

The storage proposed by Chem-Pak falls within what is subject to State and local
regulation. The proposed storage will occur at the Chem-Pak facility, with the loading
done by Chem-Pak employees. The railroad will take control only after the loading is

complete.

Until the railroad is contacted, the storage will not be “incidental to movement,”’even
though it is within a rail-car. Thus the preemption provisions of 49 U.S.C. § 5125(b),
which rule out more stringent State requirements with respect to certain matters subject to
DOT regulation, will not apply.

The preemption provisions of 49 U.S.C. § 5125(a), which rule out State requirements
which prevent compliance with or pose obstacles to complying with DOT requirements,
could still apply. In regulating the on-site storage, the DEM should be careful not to
impose requirements which will interfere with the later transportation of the hazardous
waste in the rail-car in conformity with DOT requirements. For example, the DEM
should not alter the DOT requirements regarding the specifications applicable to the rail-
car itself. But the DEM may impose additional requirements regarding such things as
secondary containment, contingency planning and employee training, which do not
interfere with compliance with the DOT requirements, and which will be applicable to the
on-site storage until the carrier takes control. In the permit, the DEM also should
incorporate the various safe-loading requirements taken from the DOT regulations and
proposed to be followed by Chem-Pak. This will ensure that all appropriate loading and
storage requirements are enforceable, as part of the permit.



Finally, [ note that the DOT has a procedure whereby States may seek formal
interpretations regarding whether regulations are preempted. See 49 C.F.R. §§ 107.203
et seq. Based on my research, however, seeking such a formal interpretation seems
unnecessary, since the lack of preemption seems clear.



RHODE ISLAND
s?a DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL MANAGEMENT
o 235 Promenade Street, Providence, RI 02908-5767 TDD 401-222-4462

September 23, 2002

. Jui-Yu Hsieh
EPA Region ,CHW
1 Congress Street, Suite 1100
Boston, MA 02114-2023

Dear Ms. Hsieh

I am writing this letter asking for your assistance regarding our regulatory authority over
rail car operations at permitted TSDF’s. The facility in question (Chem-Pak) is a
permitted TSDFs in Rhode Island. In their perniit application, Chem-Pak proposed to use
the rail car to transport their blended waste and oils to authorized off-site facilities.

It is our desire to regulate the rail car as a storage unit that must meet RIDEM and EPA
requirements while it is located within the boundaries of the facility, especially with
regard to secondary containment. Our concern is that if the rail car complies with DOT
requirements, both RIDEM and EPA regulations may be subject to preemption as per :
49CFR107.202. We feel a pivotal issue in the determination of regulatory authority will
be whether the waste in the rail car is considered to be waste in transit as per 49 U.S.C.
5102(12) as interpreted by USDOT Research and Special Programs. Administration and
if the requirements in question would be a covered subject of DOT requirements and
therefore subject to additional preemption provisions HMTA as amended in 1990

Your guidance for this matter is greatly appreciated. Thank you very much for your
assistance.

Sincerely yours,

Li, PE, Senior Engineer
ode Island Department of Environmental Management

Office of Waste Management

Cec:  Laurie, Grandchamp, RIDEM/OWM
Ken Rota, EPA, Region I
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