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Juiyu Hsieh/R1/USEPA/US@EPA, Sharon
Leitch/R1/USEPA/US@EPA
Subject: Re: regulatory interpretations@

Russ, the following is a response to your e-mail below. | apologize for the time it has taken to get
back to you. We had some questions regarding your request but were unable to contact you, we
wanted to be as responsive as we could in replying tQ you.

1. Silica gel
The following response is based on our understanding of the situation described:

A process is conducted in which solvent is utilized as a product for purposes of conducting
analytical testing. The process requires the solvent to pass thru a silica gel medium. The
question asked by you is whether or not the silica gel, upon generation, would be regulated as a
listed hazardous waste. In your scenario, you state that the solvents may be used in a variety of
ways. Some of the ways mentioned may cause the silica gel to be regulated as a listed hazardous
waste. For example, a charcoal filter used in a dry-cleaning unit is regulated as an FO02 waste
because the solvent passing thru this charcoal is used for cleaning and the resultant spent solvent
an F-listed waste. If the solvents in the silica gel were used for their solvent properties, as is

F-listed hazardous waste, therefore making the entire mixture of spent silica gel and spent solvent
hazardous. If the solvents do not meet the listing description the silica gel may potentially be

process specific information that would be required to appropriately and correctly classify such
waste,

You should also consult with the State regulatory authority since all of the New England States are
uthorized to administer and enforce the base RCRA program in lieu of the federal program and ,
in particular, have the regulatory authority regarding hazardous waste determinations.

2. Precious metal recycling

For this topic you Propose a scenario where precious metals residues are generated from various
processes. During these processes the metal residues are dissolved in different solvents. The
metals are ultimately reclaimed by distilling off the solvent and sending off the metals for
reclamation. '

The following is a response to the questions you raised for this topic:

1) The processes from which the metal bearing sludges are generated will determine
whether the waste meets any of the listing descriptions. Often-times, plating bath sludges will
meet the FOO8 or FOO9 listing descriptions. At a minimum, the sludges which resuit from
electroplating operations, including etching, would be an FO06 waste. The presence of spent
solvents may require additional hazardous waste codes to apply to this waste. These EPA
hazardous waste codes would be identified on the Land Disposal Restriction Forms to ensure that



the waste or its residuals receive proper treatment prior to final disposal. It should be noted that
precious metal-bearing hazardous wastes may be subject to reduced requirements under Part
266, Subpart F providing you maintain records that document that this waste is not speculatively
accumulated. As we have stated in our response under item number 1, it is the responsibility of
the generator to make proper waste determinations, particularly for the Land Disposal Restriction
regulations that would apply to these sludges.

2) A manifest would be required since you would be shipping a hazardous waste.
However, if you comply with the requirements for precious metals recycling, found at 40 CFR part
266, Subpart F, where applicable, the shipment of the sludge would be subject to reduced
requirements. Again, as stated above, a Land Disposal Restriction notice is required for any
manifested shipment.

3) If the material is not a federal hazardous waste then EPA would have no authority.
However, you should check with the individual state to determine if they have any additional
regulations that may apply.

Please note, for either of the scenarios that you have presented, when the solvents become spent
and no longer used for their intended purpose they become a solid waste and very likely will be
subject to hazardous waste requirements.

I'hope that this reply provides you with an adequate response to your questions. Please do not
hesitate to contact me if you have any further questions.

Sincerely,

Sharon Leitch
Hazardous Waste Unit
EPA Region 1
(617)918-1647

Russ Phifer <rphifer@voicenet.com>

Russ Phifer To: Sharon Leitch/R1/USEPA/US@EPA
<rphifer@voicenet.co cc:
m> Subject: regulatory interpretations

05/01/02 10:18 AM

Sharon -

Here are some additional details on the two questions we discussed.

1. Silica gel waste

The processes generating this waste include use as a separation medium, absorbent, or catalyst. The
most common application is chromatography or separation of complex mixtures. The RCRA regulated



chemicals that come in contact with the silica gel include solvents such as ethyl acetate, acetone, hexane,
methylene chloride, ethyl ether and methanot; many of these are F listed. However, the solvent is NOT
spent in this process, either before or after contact with the silica gel (it is the silica gel itself which
becomes spent). It is our interpretation that this waste cannot qualify as F listed (though it may indeed
meet the definition of a characteristic waste if it retains, for instance, the characteristic of ignitability or
TCLP toxicity). Is this a correct interpretation?

2. Precious metal recycling

The processes where such precious metal residues as platinum, ruthenium, rhodium, iridium, osmium,
gold, silver and/or palladium are generated include the synthesis of organometallic compounds,
electroplating, metal deposition, or etching. During these processes the metal residues are dissolved in
solvents such as water, acetone, methylene chloride, ethyl ether, pentane, toluene, benzene, ethanol, or
hexane. The lab’s procedure calls for the metals to be reclaimed by distilling off the solvent (which is
collected and reused OR discarded as waste) and collecting the resulting metal sludges , which are then
consolidated for reclamation by a refiner. This process results in three questions — 1) is the metal-bearing
sludge regulated as hazardous waste under F listing if F listed solvents are used? 2) If the material IS
regulated as a RCRA waste (by TCLP or F listing), what requirements apply to shipments of this material
for reclamation? 3) Is there any regulation by EPA of the reclamation process (including manifesting) if
the material is NOT regulated as a hazardous waste?

I will be glad to further clarify these points if | haven’t been clear enough. At any rate, | would appreciate a
written response, either by letter, fax or email. Thank you for your consideration.

Russell Phifer

WC Environmental, LLC
PO Box 1718

West Chester, PA 19380
610-696-9220
610-344-7519 fax

rphifer@voicenet.com



