Gary Gosbee To: Sharon Leitch/R1/USEPA/US@EPA

. cc:
04/23/03 09:20 AM Subject: Waste Machine Coolant Question

Sharon - please see me on this when you have a minute.

Thx
Gary

Ken Rota To: carolmarsh@snet.net
. cc: Sharon Leitch/R1/USEPA/US@EPA, Gary
04/18/03 07:23 AM Gosbee/R1/USEPA/US@EPA, Carol
Krasauskis/R1/USEPA/US@EPA
Subject: Waste Machine Coolant Question

Dear Ms. Marsh,

| was forwarded your message regarding labelling requirement for waste machine coolants and
questions about what type of machine coolants can be mixed. As a practical matter, we have
found that many waste machine coolants often become contaminated from the use of degreasing
solvents located near this equipment and used to clean parts. Not knowing you're exact situation,
I would advise you to first determine whether or not your waste coolants are actually hazardous
wastes if you operate your facility in a similar manner. As far as waste coolants are concerned,
federal requirements found at Part 279 identify basic waste management standards that identify
the requirements you need to comply with. You should be able to download these regulations off
the internet from the EPA general website.

In general, oils regulated under Part 279 wouid be marked as used oil and you would have some
other basic container management standards to comply with as well. There is no federal
prohibition against mixing different types of coolants (water-based/oil-based). However, you may
find that the disposal facility may not prefer crossed mixed coolants if it impacts their ability to
recycle this material. As a final suggestion, you should contact the CT DEP office. Many of our
New England states regulate waste coolants as hazardous wastes regardless of whether these
coolants have become contaminated from other on-site activities or not. The CT DEP can provide
-you with the specific information you need to comply with their rules and regulations.’

Sincerely,

Ken Rota, Chief

RCRA Compliance Unit

US EPA - New England Region
Direct Tel: (617) 918-1751
Direct Fax: (617) 918-0751
Office Fax: (617) 918-1809
http://www.epa.gov/regionl

I need help locating the labeling requirements of stored waste machine
coolants and how to find out what types of coolants can be mixed.
email address

carolmarsh@snet.net

first and last name



carol marsh
organization

SSI Manufacturing
phone number
860-589-8004 x112



Gary Gosbee To: Sharon Leitch/R1/USEPA/US@EPA

cc:
04/23/03 10:05 AM Subject: Waste Determination Question

Sharon, let's discuss when you have a minute.

Thx
Gary

Ken Rota To: ashetland@lithion.com

: . cc: Carol Krasauskis/R1/USEPA/US@EPA, Sharon

04/15/03 08:53 AM Leitch/R1/USEPA/US@EPA, Gary Gosbee/R1/USEPA/US@EPA
Subject: Waste Determination Question

Dear Mr. Shetland,

I was forwarded your message concerning waste determinations for wastes not
listed under Part 273. I'm not exactly sure what the misunderstanding might
be but for clarification purposes, Part 273 is designed to allow reduced
management standards for wastes that would otherwise be regulated as hazardous
wastes and subject to the full-blown requirements of 40 CFR Part 262. If
particular waste streams are not listed under Part 273 then they do not
qualify for this special exemption unless and until the CT DEP adds these
additional waste streams to the Part 273 list.

As such, the waste determination regulations already outlined at 40 CFR 262.11
and in effect for the last 23 years would be the process required by all
generators to determine if any solid waste generated by their activities may
be hazardous. So if, for example, any solid wastes your company produces are
not "listed" hazardous wastes under Subpart D of Part 261 or do not qualify
for any of the special exemptions that may apply (such as Part 273), you are
still required to determine whether these wastes would otherwise fail any of
the hazardous characteristics described Part 261, Subpart C. These procedures
outlined in the regulations identified specific test methods and also allow
generator knowledge, provided that you, as the generator, are able to obtain
information that documents the types of constituents that are found in your
products and demonstrate the concentrations of any hazardous constituents
would not exceed the regulatory limits set for those chemicals.

The characteristics described at Part 261, Subpart C represent the federal
"safety net" designed to capture wastes that exhibit certain characteristics
that may pose a threat to human health or the environment that aren't
otherwise specifically listed. EPA always directs every generator to contact
their state agency since many state agencies may be more strict and often
regulate additional wastes as state hazardous wastes that the federal
government did not include in our list of hazardous chemicals.

Hopefully this information helps you to properly characterize your wastes.

Sincerely,

Ken Rota, Chief

RCRA Compliance Unit

US EPA - New England Region
Direct Tel: (617) 918-1751
Direct Fax: (617)918-0751



