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December 20, 2005

Mr. Edward Pickering, PE, MBA
Senior Compliance Specialist
Woodard & Curran

980 Washington Street, Suite 325
Dedham, MA 02026

Dear M. Pickering:

This letter is in response to your request for an EPA Region I regulatory interpretation regarding
the applicability of Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) requirements to the waste
and/or wastewaters generated during cleaning of laboratory glassware and implements. In your
May 10, 2005 letter to me you ask about a scenario in which laboratory technicians squirt a 70%
methanol (ignitable) solution from wash bottles onto items being cleaned in a sink. In your letter
you state, “[iJnvariably, when sinks are used for such activities, the water is turned on at a flow
rate of approximately one gallon per minute and left on during the entire duration of the process
to aid in the cleaning procedure, and to capture and deliver the methanol solution/waste material
for discharge into the drain.” You infer that this process generates a wastewater which because
of dilution will lose its ignitability characteristic. You state that the wastewater is carried through
a segregated plumbing system constructed with chemical-resistant piping to a pH adjustment
treatment tank, prior to being discharged to a municipal sewer and mixing with domestic sewage.
You note that the discharged wastewater is subject to pretreatment requirements under section
307(b) of the Clean Water Act.

Your letter raises the general issue of whether concentrated chemicals may be discharged down
laboratory drains. In responding, I first want to emphasize that the EPA considers the
discharging of concentrated chemicals down laboratory drains to be a poor environmental
practice. In the scenario you describe, the presumable purpose of the methanol solution is to
remove contaminants that are not amenable to dissolution and removal by water. Applying the
methanol solution in the presence of running water may limit the effectiveness of the methanol
and require the application of a greater amount of methanol solution.

A preferred procedure, employed in EPA’s own regional laboratory and common throughout
academic, research and healthcare facility laboratories, is to apply solvents or solvent solutions
over some form of container that can capture excess, spent solvent as it flows off of the
glassware/implements being cleaned. This captured spent solvent is then managed as a
hazardous waste. Following this step the glassware is then rinsed with running water and only
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the smaller volume of residue still adhering to the cleaned surfaces is washed off and discharged
down the drain subject to the Clean Water Act.

However, whether the scenario you describe violates RCRA requirements depends in part on the
requirements of the States that have been authorized to implement the federal RCRA program.
All six New England States in Region I have been authorized to implement this program. All of
them have regulations and interpretations of those regulations which address this issue, which
generally are more stringent than the minimum federal RCRA requirements and interpretations.
Under RCRA, States are entitled to interpret requirements more stringently than the EPA. Thus
throughout Region I, it is actually the State RCRA requirements (as interpreted by the States) that
must be followed regarding this matter.

Accordingly, I have consulted with the six States before answering your letter. I apologize for
the time that this has taken, but am now able to pass along to you that the six New England
States generally do not allow the practice suggested in your letter. The regulations and reasoning
used by each state may differ from one state to the other, but the general conclusion is consistent
across all six states. In relaying the State positions, I am not intending to state or imply what the
EPA position would be on these matters. What the minimum federal requirements regarding this
matter would be is irrelevant in Region I since all six Region I States have taken more stringent
positions with respect to this matter.

Overview of State Requirements

In analyzing the scenario you presented, the six States in Region I have first agreed that the
methanol solution becomes a spent material after being utilized for cleaning. Since the solution
is ignitable, any undiluted spent solution dripping from the glassware or implements can be
expected to be a characteristic hazardous waste (D001).! The Land Disposal Restrictions -
Treatment Standards for D001 would classify the methanol solution as being in the High TOC
Ignitable Characteristics Liquids Subcategory as defined in 40 C.F.R. § 268.40, because a 70%
methanol solution, even when mixed with a small volume of other material removed from the
item being cleaned, will contain significantly greater than 10% total organic carbon.

A key question is whether the application of the methanol solution should be conducted in the
presence of running water. Under the interpretations of the six New England States, combining
the solvent rinse and the water rinse into a single integrated step results in intentional dilution of
the D001 High TOC Ignitable Characteristic Liquid subcategory waste (the spent solution that
could have been kept segregated.) Such wastes are specifically barred from dilution by 40 C.F.R.
§ 268.3 since a treatment method other than DEACT (deactivation) has been specified in 40
C.F.R. Part 268.40 for this subcategory of the D001 waste code. Thus diluting the methanol

! Spent cleaning solutions also may be listed wastes. If a spent solution is a listed waste in addition to
being a D001 characteristic waste, this would not change the positions described in this letter.
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solution during the first cleaning step and then discharging the resulting wastewater down the
drain violates RCRA requirements as interpreted by the six New England States.

It also would violate RCRA requirements as interpreted in the six New England States to
discharge the 70% methanol solution down the drain without dilution during the first cleaning
step. Without dilution, the methanol solution would remain a hazardous waste when initially
discharged. Under their RCRA programs, the six Region I States generally do not allow the
discharging down drains of such concentrated hazardous wastes.?

The six New England States agree that the dilute rinsewaters generated by the second cleaning
step described above may be discharged subject to Clean Water Act requirements. Use of water
during this second step is an appropriate part of the cleaning process rather than intentional
dilution, assuming that full efforts already have been made during step one of the cleaning
process to capture as much of the hazardous waste as possible. RCRA jurisdiction thus may be
avoided if the resulting rinsewaters are not hazardous (i.e., no longer ignitable) at their point of
generation in the sink. Each laboratory/generator should determine whether its rinsewaters are
hazardous, based either on testing or knowledge of the waste.

If a generator is not confident that its rinsewaters generated by the second cleaning step are non-
hazardous, it should assume that they are hazardous, but still may be able to discharge them
subject to Clean Water Act requirements in the six New England States. All six States consider a
laboratory’s pH adjustment treatment tank and associated piping to be a wastewater treatment
unit, and all six States have RCRA regulations allowing dilute hazardous wastewaters to be
treated in such units and then discharged. However, the requirements regarding wastewater
treatment units handling hazardous wastewaters vary from State to State (e.g., a limited RCRA
program permit must be obtained in New Hampshire to operate such a unit). Thus a regulated
entity proposing to treat and discharge a hazardous dilute wastewater should review the
regulations of the relevant State and if necessary contact the RCRA program in that State.

It also should be noted that laboratories discharging hazardous wastewaters into POTWs must
file the notifications required by the Pretreatment Program under 40 C.F.R. § 403.12, as well as
complying with all other applicable federal, state and local pretreatment program requirements.
This notification would not be necessary for laboratories that have determined that their dilute
wastewaters generated during the second cleaning step are not hazardous, but such laboratories
must of course still meet all other applicablefederal, state and local pretreatment program
requirements.

2 All six of the New England states recognize that there may be unusual situations in which it makes
environmental sense to discharge a concentrated hazardous waste pursuant to Clean Water Act requirements rather
than handling the waste under RCRA. However, since all of them generally do not allow this practice, a regulated
entity in New England should not proceed to discharge such concentrated hazardous wastes without advanced
approval from or consultation with the RCRA program in the relevant State. Some of the states would require the
obtaining of a state permit before discharging a concentrated hazardous waste whereas others would address any
special situation by issuing a regulatory interpretation.



Conclusion

We thus conclude that any facility should review a particular State’s regulations and consult as
necessary with their respective state on the specifics of a discharge of hazardous chemicals down
a laboratory drain. It is our additional conclusion that the cleaning procedure you describe,
which applies concentrated chemicals in the presence of running water rather than keeping them
segregated to the extent possible, is a poor laboratory practice. Based on our consultations with
the States, we also advise you that the practice generally is illegal within the six New England
States.

Note that this letter has no applicability to States outside Region I, which may require only
compliance with the minimum federal requirements and interpretations, or which may have other
additional and more stringent requirements and interpretations. Please contact the State official
copied below should you have any further questions about the applicability of the RCRA
requirements for discharges of hazardous chemicals down a laboratory drain in a particular New
England State.

Sincerely,
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Marv Rosenstein, Chief
Chemicals Management Branch

cc: Kevin Sullivan, CTDEP
Stacy Ladner, MEDEP
James Miller, MADEP
John Duclos, NHDES
Leo Hellested, RIDEM
Peter Marshall, VTDEP
Betsy Devlin, USEPA - OSW
Jeffry Fowley, USEPA - R1
Ken Rota, USEPA - R1
Emest Waterman USEPA - R1
William Cass, Director, New England Waste Management Officials Association



