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March 18, 2008

Mr. Steve Wood

John W. Furrh Associates, Inc.
135 Washington Street
Taunton, MA 02780

Dear Mr. Wood:

This letter is in response to your letter to me dated February 1, 2008. This letter as
clarified by our telephone conversation on February 29, 2008 seeks to confirm the
hazardous waste determination requirements that must be met for a range of solid wastes
(paint cans, aerosols, gel-coat, resin epoxy, roller covers, paint brushes, pan liners, and
masking paper) generated by marina operations.

As raised in your letter, a key consideration is whether a product container being
disposed is empty. Hazardous waste residues in an “empty” container are not subject to
hazardous waste regulations. Under 40 CFR §261.7 a container that has held hazardous
waste that is not an acute hazardous listed waste or a compressed gas is considered to be
“empty” when less than 2.5 cm (1 inch) of residue remains at the bottom of the container
or less than 3% by weight of the hazardous waste remains in a container of less than 119
gallons capacity’.

Paint, epoxies, resins, etc. being disposed, that remain in containers and are more than the
allowable residue in an empty container, or that are poured out of containers, remain
subject to a hazardous waste determination and to regulation if they are a hazardous
waste. Likewise any materials which acquire a hazardous waste characteristic through
use (e.g. a used brush coated in dried zinc chromate containing paint which exhibits the
characteristic of toxicity for chromium after use) will be subject to hazardous waste
regulations when disposed.

! Containers of hazardous waste of less then 119 gallons capacity are the most likely situation to be
encountered at a marina. Containers of greater than 119 gallons capacity must contain no more than 0.3%
of the container capacity to be considered “empty”. Containers that have held an acute hazardous waste
must be triple rinsed using a solvent capable of removing the material to be considered “empty.”
Containers of compressed gas must approach atmospheric pressure to be considered “empty”.

Determining when an aerosol can has been rendered empty and whether the empty can itself is potentially a
reactive hazardous waste is a unique problem. I have enclosed a copy of an October 7, 1993 letter from
Jeffrey Denit to Gregory Crawford that speaks to this issue.
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How much and what kind of information is an adequate basis for a hazardous waste
determination for these materials is a case specific question and would need to be
addressed with respect to specific waste streams. Certainly, as you discussed with Mr.
Piligian of our enforcement program and outlined in your letter, generator knowledge
supported by the Material Safety Data Sheet can be an adequate basis to determine the
status of many commercial chemical products upon disposal. So, for example, a
generator knowledge based determination that a dried (no longer ignitable) paint which is
not a listed waste and contains no metals tested by the Toxicity Characteristic Leaching
Procedure (TCLP) is not a hazardous waste is reasonable. Other wastes, such as a brush
coated with zinc chromate containing paint might require testing to demonstrate it is not a
hazardous waste, but a generator may, of course, use knowledge alone to support a
decision to manage it as a hazardous waste on the presumption it is likely to fail (or might
fail) the TCLP.

Please note that authorized states implement the RCRA program in lieu of the federal
government and that state regulations may be more stringent than the federal regulations.
You should check with the appropriate state environmental agency to determine if more
stringent requirements not outlined in this letter will apply in a given state.

Sincerely,
= _—C——

Ernest Waterman, Chief
Hazardous Waste Unit

cc: D.Brown, Chief RCRA Enforcement Unit, EPA
L. Wells, OES
J. Fowley, Atty., ORC-EPA
A. Simpson, Atty., OES-Enforcement
J. Miller, Chief, Waste Branch, MADEP
R. Isner, Director, WEED, CTDEP
L. Grandchamp, Chief, Waste Management, RIDEM
S. Ladner, Supervisor, Licensing Unit, MEDEP
S. Simoes, Hazardous Materials Management Division, VTDEC
J. Duclos, Hazardous Waste Management Bureau, NHDES
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United States Environmental Protection Agency
Washington, D.C. 20460
‘Office of Solid Waste and Emergency Response

October 7, 1993

Mr. Gregory L. Crawford

Vice President, Recycling Operations
Steel Recycling Institute

Foster Plaza X

680 Anderson Drive

Pittsburgh, Pennsylvania 15220

Dear Mr. Crawford:

Over the past several years we have received numerous
questions concerning the regulatory status of used aerosol cans
- under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) hazardous
waste regulations. [ understand that confusion about these issues
may be hindering your efforts to increase steel aerosol can
recycling in this country. As environmentally protective recycling
is an important part of the Agency's waste management goals, I hope
that this letter will help to answer some of these questions.

RESIDENTIAL AEROSOL CANS

First, I would like to emphasize that under the federal RCRA
regulations, household waste (including aerosol cans) is excluded
from the definition of hazardous waste (40 CFR 261.4(b)(1)). Thus, -
any aerosol cans generated by households are not regulated as
hazardous waste. Because this exclusion attaches at the point of
generation (i.e., the household) and combines to apply throughout
the waste management cycle, household aerosol cans collected in
municipal recycling programs and subsequently managed in recycling
programs continue to be excluded from the hazardous waste -
management regulations.

The data you submitted (see footnote 1) appear to confirm that
the majority of used residential aerosol cans contain very little
residual product or propellant. Along with your experience working
with many of the 600 or more communities currently recycling these |
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cans, the data suggest that aerosol cans can be effectively

recycled. The Agency does recommend that communities running
residential steel recycling programs educate their participants to
recycle only empty steel aerosol cans. Participants could also be
educated to: 1) purchase only the amount of consumer products that
they need to minimize the quantities of unused products, 2) give
unused products to someone else who can use them, 3) take unused or
partially full containers to a household hazardous waste collection
program if available, or 4) dispose of the partially full

containers as directed on the label.

COMMERCIAL /INDUSTRIAL AEROSOL CANS

I understand that you are also interested in facilitating the
recycling of aerosol cans generated by commercial or industrial
generators. The remainder of this letter discusses only these
non-household waste items.

We have been asked whether aerosol cans exhibit the
characteristic of reactivity. At this time, the Agency is not able
to determine whether various types of cans that may have contained
a wide range of products are reactive. However, a steel aerosol can
that does not contain a significant amount of liquid would clearly
meet the definition of scrap metal (40 CFR 261.1(c)(6)), and thus
would be exempt from RCRA regulation under 40 CFR 261.6(a)(3)(iv)
if it were to be recycled. Therefore, a determination of reactivity
or any other characteristic would not be relevant. Aerosol cans
that have been punctured so that most of any liquid remaining in
the can may flow from the can (e.g., at either end of the can), and
drained (e.g., with punctules end down), would not contain
significant liquids. :

It should be noted that since the process of emptying the
aerosol cans is part of a recycling process (i.e., scrap steel
recycling), this activity would be exempt from RCRA regulation
under 40 CFR 261.6(c) (except as specified in 40 CFR 261.6(d)). The
Agency recommends that these activities be conducted in a safe and
environmentally protective manner and that care be taken to
properly manage any contents removed from the container (both
liquids and gases). Any liquids or contained gases removed from
aerosol cans may be subject to regulation as hazardous wastes if
they are listed in Subpart D of 40 CER Part 261 or if they exhibit
any characteristics of hazardous waste as described in Subpart C of
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40 CFR Part 261.

We have also been asked to determine whether used aerosol cans
would meet the definition of "empty"” under 40 CFR 261.7. Again, if
the steel cans are being recycled, it is not necessary to determine
whether they are "empty" under the criteria listed in 40 CFR 261.7.
As long as an aerosol can being recycled does not contain
significant liquids, the can is exempt as scrap metal. However, in
order to dispose of a can as non-hazardous waste (rather than
recycle it), a generator would have to determine that the can is
empty under 40 CFR 261.7 (or that the product it contained was not
hazardous), and that the can itself is not hazardous. If a can is
to be disposed of, and either contains or is hazardous waste, it
must be managed under all applicable regulations.

Please be aware that this letter addresses only the federal
hazardous waste regulations. Authorized State agencies implement
the RCRA program in their states (although some parts of the
program may be implemented by the U.S. EPA Regions), and that state
regulations may be more stringent than the federal regulations.
Anyone managing aerosol cans should contact the appropriate state
environmental agency or U.S. EPA Regional Office to determine how
the regulations of that particular state will apply to their
activities.

I hope this information is useful in your efforts to increase
steel recycling. Thank you for the assistance that you and the
Steel Recycling Institute have provided my staff in researching
these issues. If you have any further questions, please call
Charlotte Mooney of my staff at (202) 260-8551.

Sincerely,

Jeffrey D. Denit
Acting Director
Office of Solid Waste

cc: Waste Management Division Directors,
U.S. EPA Regions I - X

1 Texas Steel Aerosol Can Recycling Program, Final Report;
Steel Can Recycling Institute (now Steel Recycling
Institute), December 7, 1992.
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