
Frequently Asked CCR Questions 
6/10/99 

Report Content 

1. Wholesalers 

Q.	 If a system gets water wholesale from another system, can the buying system send 
out the selling system’s report with the buying system’s additional information? 
Or does the buying system have to completely generate a whole new report? 

A.	 Yes, the buying system is required to send a report of its own. The buying system 
is responsible for ensuring that their customers receive a CCR containing all the 
required content elements, regardless of who prepares the report. However, we 
don’t want to make anyone do needless work and recognize that the buying system 
will be able to use most of the information in the sellers report. In some cases, the 
buying system will contract with the wholesaler to produce the report, since the 
wholesaler may have more staff and resources available. Under those 
circumstances, it would be acceptable for the buying system to send out the 
wholesaler’s CCR with a cover letter explaining their relationship, if the retailer 
had no new data to add. If the buying system had data to add, it could reprint the 
wholesaler’s CCR with a new title/letterhead and any new data the retailer had. 

2. Name and location of body (or bodies) or water  [§141.153 (b)(1)(ii)] 

Q.	 Does body (or bodies) of water refer to ground water sources as well as surface 
water sources? In other words, if a system uses a ground water source, does it 
have to provide the name of the source (if it knows the name of the aquifer)? 
Also, what is required in identifying the location of the body of water? If it is a 
ground water source, little more could be said than it is underground. 

A.	 Yes, the body of water refers to both surface and ground water. The name of the 
aquifer(s) should be included in the CCR, if it is commonly known. For location 
information, the system may give a general description of the location of their 
wells. If many wells are located over a large area, the locational information can 
be more general. 
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3. Definitions [§141.153 (c)] 

Q.	 From the statute and final regulation, my understanding has been that only 
definitions that are pertinent to the report must be included. Does this apply to 
MCL and MCLG, as well? If a system had no detections of any contaminant and 
thus did not make any reference to an MCL or MCLG in its report, does it still 
have to include these definitions? 

A. 	 Since the report is being used to educate customers, the definitions for MCL and 
MCLG must be included even if the terms are not used elsewhere in the report. 
We believe that it is unlikely for most systems to have no detections, especially for 
parameters such as fluoride and nitrate. Please remember when evaluating data 
that if sampling was not performed for a given parameter in the calendar year 
covered by the report, then data going back a maximum of five years must be used. 
In addition, if a system does not monitor as required, it must indicate that it is in 
violation of the monitoring requirements. 

4. Detection of Contaminants [§141.153(d)] 

Regulated Contaminants/Table 

Q.	 If the system does not detect a contaminant, does it have to list that contaminant in 
the table? 

A.	 Only the results for detected contaminants may be included in the table. Detected 
contaminants include: regulated contaminants subject to an MCL, AL, or TT; 
unregulated contaminants for which monitoring is required under 40 CFR 141.40; 
and disinfection by-products or microbial contaminants (except Cryptosporidium) 
for which monitoring is required under the ICR (40 CFR 141.142 and 141.143). 

The intent of this provision is to avoid the situation where a system has a long 
table with more non-detects than detects shown. A system can highlight the fact 
that it tests for, and does not find, lots of contaminants, but it must do so outside 
of the table, in another section of the report. For example, a system could place 
the following explanation in the report: In addition to the above constituents, we 
tested for 20 additional organic chemicals for which the State and EPA have set 
standards. We found no detectable levels of those chemicals. 
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Lead and Copper [§141.153 (d)(4)(vi)] 

Q.	 Do these requirements apply to all systems or just to those exceeding either or 
both of the action levels for lead and copper? If it is the former (that it applies to 
all systems), if the 90th percentile level for either lead or copper is below the 
detection limit, can any reference to the contaminant be omitted or does it still 
have to be listed on the report with the notation that it was not detected? 

A. 	 If lead/copper was detected, it must be included in the report. Even if the 90th 
percentile lead or copper levels are below the detection limit, the system may have 
still detected lead or copper. 

Q.	 It is not a violation if there is an AL exceedance. The regulation is clear that AL 
exceedance information needs to be reported (along with the number of samples 
above the AL), but it is not clear that lead/copper health effects need to be 
included unless there is a violation (i.e. not following one of the lead and copper 
control requirements). Do I need to include health effects language if my system 
exceeded the action level but did not have a violation? 

A. 	 Yes. Under §141.153 (d)(6) for any contaminant detected in exceedance of a 
MCL, a TT, or exceeding an AL, there must be an indication of the violation in the 
table and an accompanying explanation (outside of the table) of the potential health 
effects using language from Appendix C to Subpart O. 

Q.	 If my small system only collects samples from 5 or 10 sites, how do I know if I 
should include the special educational statement on lead, which is necessary when 
systems detect lead above the action level in more than 5%, but fewer than 10%, 
of homes sampled? 

A.	 Due to the difficulty of determining the action level between 5% and 10% of the 
sites sampled, when using small sample sizes, systems collecting fewer than 20 
samples do not have to include the lead educational statement. 

Total Coliform [§141.153 (d)(4)(vii)] 

Q.	 If a system has no positive samples for the entire year, can it omit any reference to 
total coliform on the report or must it be listed with the notation that it was not 
detected? 

A. It can be omitted if it was not detected during the year. 
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Fecal Coliform [§141.153 (d)(4)(viii)] 

Q.	 The rule says the total number of positive samples must be reported. Is this the 
total for the entire year? If not, what period is it referring to? 

A. The total number of positive samples for the year. 

5.	 Voluntary monitoring for Cryptosporidium, radon, and other contaminants 
[141.153 (e)(1)] 

Q. 	 If a system performed monitoring but found nothing to indicate that 
Cryptosporidium was present in the source water or finished water, does the 
system have to include this information in the report? 

A. 	 The system does not have to include that information. Only when monitoring 
results indicate that Cryptosporidium, radon, and other unregulated contaminants 
are present, does a system have to include that information. Systems may wish to 
include a statement that they tested for these contaminants but did not find detect 
them. 

6. Bottled water explanation [141.153 (h)(1)] 

Q.	 In order to comply with 141.153 (h)(1) and provide a complete explanation for 
contaminants found in bottled water, is language from both (h)(1)(iv) and (h)(1)(i) 
to (h)(1)(iii) required? Is the paragraph below enough? 

All drinking water, including bottled water, may reasonably be expected 
to contain at least small amounts of some contaminants. The presence of 
contaminants does not necessarily indicate that the water poses a health 
risk. More information about contaminants and potential health effects 
can be obtained by calling the Environmental Protection Agency's Safe 
Drinking Water Hotline at 1-800-426-4791. 

A. 	 The above paragraph is not enough to satisfy the requirements of the regulation. 
Language from h(1)(i) through (iii) or the equivalent must be included in the 
explanation as well as the language from (h)(1)(iv). Information on the sources of 
drinking water, contaminants that may be present in source water, and why EPA 
and FDA establish regulations must also be included in the explanation. 
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Report Delivery and Recordkeeping 

1. Deadline for report and certification form [§141.155 (c)] 

Q.	 The rule states that the certification form is due three months after the report itself 
is due. Can we require the certification form to be due at the same time as the 
report? 

A.	 Yes, the States can require CWS to submit the report and certification letter 
together, and specify this in State Rules. 

Q.	 On the certification form, how specific must the information be on distribution of 
the report? Can the State have places to check for individual distribution, posting 
on the Internet, publishing in newspaper, and making availability of report known. 
Also if a system distributes the report with its water bills, do they need to list the 
"good-faith efforts" they made to reach non-bill-paying customers? 

A.  The State may ask the CWS to indicate what “good faith efforts” they took to 
ensure delivery, but it is not required to do so. “Good Faith” efforts are in 
addition to the mailing. 

2. Distribution by systems serving fewer than 10,000 people [§141.155 (g)(1)(i)] 

Q.	 If a system (under 10,000) satisfies the requirement by publishing the report in a 
local newspaper, do we need them to include a copy of the publication with their 
certification form? To satisfy the requirement through newspaper publication, 
does the report have to be published in its entirety including all the mandatory 
language? What happens if the newspaper summarizes the report, includes 
information on the source of the water and the monitoring results, but doesn't 
include all the required language? (The only way a water system can make sure 
everything gets published is to purchase advertising space. Is that what they are 
expected to do?) 

A. 	 If the Governor of a State or his/her designee waive the mailing requirement, it 
would be beneficial for the State for the CWS to indicate how/when the report was 
published, in case water customers inquire about the report. An actual copy of the 
newspaper article may be asked for, at the discretion of the State. The report must 
be included in its entirety to satisfy the publication requirement. The CWS should 
take whatever actions are needed, such as purchasing ad space, to ensure that the 
entire CCR is published. 
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3. Distribution by systems serving fewer than 500 people [§141.155 (g)(2)] 

Q.	 Systems serving 500 or fewer people, that have received a mailing waiver from the 
State, can forego other distribution requirements if they provide notice at least 
once per year to their customers by mail, door-to-door delivery or by posting in an 
appropriate location that the report is available upon request. Would this 
requirement be satisfied if they did their notification of the report availability 
through radio and/or newspapers? 

A.	 No. The regulation specifically states the options: (1) mail, (2) door to door, or 
(3) posting. Systems can use other notification methods in addition to choosing 
one of three specified in the rule. 
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