
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WSG 44A 

Date Signed:  May 18, 1989
Revised: July 1998

Revised by: Judith Fraser

1

MEMORANDUM

SUBJECT: Lab Certification for Lead Contamination Control Act (LCCA)

FROM: Arthur H. Perler, Chief
Science and Technology Branch, CSD

TO: Jeanne Briskin
Regulatory Impact Analyst, ODW

THROUGH: Joseph A. Cotruvo, Ph.D., Director
Criteria and Standards Division, ODW

As we discussed on the phone on May 17, 1989, here is some draft language for your
response to paragraphs 1 and 3 on page 2 of Rosov's letter.  

Q. 1 The LCCA requires that testing be done in laboratories approved by the State. 
EPA does not intend to write laboratory certification regulations under the LCCA. 
Rather, EPA recommends that States base approvals under the LCCA upon their
existing laboratory certification program for lead compliance samples under the
Safe Drinking Water Act.  States should examine each laboratory's current
certification status and performance on recent low-level PE-samples provided by
EPA, or equivalent samples.

Q. 2 In March 1997, EPA published the “Manual for the Certification of 
Laboratories, Analyzing Drinking Water Criteria and Procedures, Quality 
Assurance” (4th Edition).  This manual attempts to address past difficulties resulting
from significant differences in State laboratory certification programs.  It is
available via the internet at http://www.epa.gov/OGWDW/labindex.html

(Signed by:  Arthur H. Perler)


