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Availability 
 
The complete text of the 1991 (November and December only) through December 2004 Monthly 
Call Center Reports may be accessed from the Internet.  Go to EPA’s Information Resources 
page at www.epa.gov/epaoswer/osw/infoserv.htm and select RCRA Monthly Reports.  Reports 
starting with January 2005 may be accessed at 
www.epa.gov/superfund/resources/infocenter/reports.htm. 
 
The Information Center maintains an electronic mailing list named callcenter_oswer.  
Subscribers receive Information Center announcements and Monthly Reports via e-mail at no 
charge. 
 
• To subscribe to the Information Center electronic mailing list, send a blank e-mail to: 

join-callcenter_oswer@lists.epa.gov 
 

• To unsubscribe from an EPA electronic mailing list send a blank e-mail to:  
 leave-listname@lists.epa.gov 
 For example, leave-callcenter_oswer@lists.epa.gov 

 
 

 

http://www.epa.gov/epaoswer/osw/infoserv.htm
http://www.epa.gov/superfund/resources/infocenter/reports.htm
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OIL POLLUTION PREVENTION 
 
Q: What are the current compliance dates 
for preparing or amending, and 
implementing SPCC Plans? 
 
A: On February 17, 2006, EPA published a 
final rule extending the compliance dates for 
preparing or amending, and implementing 
SPCC Plans (71 FR 8462).  Under the 
revised 40 CFR §112.3(a), a facility that was 
in operation on or before August 16, 2002, 
must make any necessary amendments to its 
SPCC Plan and implement that Plan on or 
before October 31, 2007.  Under the new 
§112.3(b), a facility that came into operation 
after August 16, 2002, must prepare and 
implement an SPCC Plan on or before 
October 31, 2007.  Finally, under the new 
§112.3(c), a mobile facility must prepare or 
amend and implement an SPCC Plan on or 
before October 31, 2007. 
 
Q: If there is a change in ownership at a 
facility, can the facility operate under the 
same SPCC plan without the certification 
from a professional engineer (PE)? 
 
A: If no change in procedures has been 
made, it may still be feasible to operate 
under the existing SPCC Plan. The 
information in the existing Plan must be 
changed to reflect the new owner/company 
names. Changes which are non-technical 
changes do not require a PE certification. 
Non-technical changes are changes which 
do not require the exercise of good 
engineering practice.  If the change in 
ownership results in any change in the 
facility’s operation or maintenance that 
materially affects the facility’s potential for 
a discharge as described in §112.1(b), the 
SPCC Plan must be amended within six 
months and any technical amendments must 
be certified by a PE (40 CFR §112.5).  

TRI 
 
Q: Form R and Form A submissions under 
EPCRA §313 must be submitted by July 1st.  
What if July 1st falls on a Saturday or 
Sunday?   
 
A: If the reporting deadline falls on a 
Saturday or Sunday, EPA will accept forms 
that are postmarked on the following 
Monday (i.e., the next business day).   
 
Q: Can the owner or operator of a facility 
that has never previously submitted a Form 
R or Form A pursuant to EPCRA §313 make 
the facility’s first TRI submission via EPA’s 
Central Data Exchange (CDX)? 
 
A: Yes.  Beginning with Reporting Year 
2004, TRI first-time reporters are able to 
submit forms over the Internet via CDX.   
 
Q: Under §313 of EPCRA and §6607 of the 
Pollution Prevention Act of 1990, facilities 
that meet certain criteria must report 
annually the quantities of toxic chemicals 
that they dispose or otherwise release, treat 
for destruction, combust for energy 
recovery, and recycle, as well as quantities 
that they transfer off site for disposal, 
treatment for destruction, energy recovery, 
or recycling.  If a TRI covered facility sends 
metal scraps containing a toxic chemical 
off-site to be melted and subsequently 
reused, is the toxic chemical in the metal 
scraps considered to be transferred off-site 
for recycling? 
 
A: Quantities of toxic chemicals that are 
directly reused on-site or sent off-site for 
direct reuse without undergoing any 
reclamation or recovery steps  prior to that 
reuse need not be reported.  Assuming no 
contaminants are removed during the 
melting process, the toxic chemical in the 
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metal scraps is not actually being recovered 
but merely melted and reused.  Therefore, 
the amount of the toxic chemical in the 
metal scraps would not be reportable in Part 
II, Sections 6.2 or 8 of the Form R.  If the 
facility is repackaging and distributing the 
toxic chemical in commerce as part of its 
reuse, the facility should consider the 
amounts of toxic chemical toward the 
facility’s processing threshold. 
 
EPA has not yet promulgated regulations 
defining the term “recycle” for the purpose 
of EPCRA §313.  Even so, for the purposes 
of TRI reporting, EPA considers toxic 
chemicals “recycled” when the toxic 
chemicals are recovered for reuse.  If toxic 
chemicals are directly reused without any 
intervening reclamation or recovery steps 
the toxic chemicals are not considered 
recycled for Form R reporting purposes.  
Reclamation or recovery would not include 
simple phase changing of the toxic chemical 
before further reuse (e.g., simple remelting 
of scrap metal).  Changing the relative 
amounts of the chemicals in an alloy (which 
may occur when mixed scrap metal is 
melted together) would constitute a 
reclamation or recovery step.  Another 
example of a recovery step would be 
removing toxic chemicals using a pollution 
control device or removing contaminants 
from the toxic chemical after it has been 
used and can no longer be reused for its 
intended purpose without reclamation or 
recovery.  Accordingly, if the scrap metal is 
not mixed with other scrap with varying 
concentrations of chemicals and can be 
melted and directly reused, without any 
recovery steps, then the toxic chemicals in 
the scrap metal are being directly reused and 
do not need to be reported as recycling.  
Facilities should use their best readily 
available information in determining if the 
scrap sent off-site is being directly reused or 
instead is recycled because of an intervening 
reclamation or recovery step prior to reuse.   
 

SUPERFUND 
 
Q: Under CERCLA §121(e), no federal, 
state, or local permits are required for 
response activities conducted entirely on-
site and in compliance with the cleanup 
standards of §121.  Does this permit waiver 
apply to Clean Water Act (CWA) §404 
activities? 
 
A: Yes, the CERCLA §121(e) permit waiver 
applies to CERCLA responses that involve 
dredge and fill activities conducted entirely 
on-site.  However, consultation with the 
Army Corps of Engineers remains an 
important part of developing a CERCLA 
response due to the Corps’ expertise in 
assessing the public interest factors for 
dredging and filling operations that can 
contribute to the overall quality of a 
response action. 
 
RMP 
 
Q: Can an RMP regulated facility submit a 
Risk Management Plan (RMP) that includes 
substances not held at the facility at the time 
of submission? 
 
A: Yes.  Predictive filing is an option that 
allows owners and operators of facilities 
whose operations involve highly variable 
types and quantities of regulated substances 
(e.g., chemical warehouses, chemical 
distributors, and batch processors) to include 
chemicals in their facilities’ RMPs that are 
not on site at the time of submission if they 
are able to forecast their inventories with 
some degree of accuracy.  Predictive filing 
can prevent such facility owners and 
operators from having to update and 
resubmit their facilities’ RMPs every time 
they receive new regulated substances if 
those substances were included in their latest 
RMP submissions (as long as the quantities 
received do not trigger revised offsite 
consequence analyses pursuant to 40 CFR 
§68.36).    



Questions and Answers March 2006 
 

4 

 
If a facility owner or operator opts to utilize 
predictive filing, he or she must implement 
and prepare the RMP exactly as if all of the 
substances were already located on site.  
Depending on the substance, a facility may 
need to perform additional worst-case and 
alternative release scenarios and implement 
additional prevention program elements in 
relation to substances included ‘predictively’ 
on the facility’s RMP.  Additional 
information on predictive filing can be 
found in Chapter 9 of the General Guidance 
on Risk Management Programs for 
Chemical Accident Prevention (EPA550-B-
04-001). 
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How to order… 
For publications available from NTIS, call (800) 553-6847 or (703) 605-6000, or write to 

NTIS, 5285 Port Royal Road, Springfield, VA  22161.  Use the NTIS Order Number listed under the document. 
 

For publications available from NSCEP, call (800) 490-9198 or write to USEPA/NSCEP, PO Box 42419,  
Cincinnati, OH  45242-0419.  Use the EPA Order Number listed under the document. 

 

 

 
SUPERFUND 
 
TITLE: Integrated Exposure Uptake 
Biokinetic Model for Lead in Children 
(IEUBKwin v1.0 build 263) 
PUBLICATION DATE: December 2005 
AVAILABILITY: Internet  
EPA ORDER No.: NA 
URL: www.epa.gov/superfund/ 
programs/lead/products.htm 
 
This updated software program assists users 
in providing appropriate input to the 
Integrated Exposure Uptake Biokinetic 
(IEUBK) Model for Lead.  The model is 
designed to model exposure from lead in air, 
water, soil, dust, diet, paint, and other 
sources to predict blood levels in children 
ages 6 months to 7 years.  It was developed 
to recognize the multimedia nature of lead 
exposure; incorporate important absorption 
and pharmacokinetic information; and allow 
the risk manager to consider the potential 
distributions of exposure and risk likely to 
occur at a site.   
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Availability 
You may order copies of Federal Registers by calling the  
Superfund, TRI, EPCRA, RMP & Oil Information Center 

National Toll-Free No.: (800) 424-9346      Local: (703) 412-9810      
TDD National Toll-Free No.: (800) 553-7672      Local TDD: (703) 412-3323 

 
Electronic Availability 

EPA Federal Registers from October 1994 to the present are accessible via the Internet at: www.epa.gov/fedrgstr  

PROPOSED RULES 
 
SUPERFUND 
 
“Regulated Navigation Area; Middle 

Waterway EPA Superfund Cleanup 
Site, Commencement Bay, Tacoma, 
WA” 

 March 13, 2006 (71 FR 12654) 
 
 The Coast Guard proposed to create a 
permanent regulated navigation area on a 
portion of Commencement Bay, Tacoma, 
Washington.  This regulated navigation area 
would preserve the integrity of a clean 
sediment cap placed over certain areas of the 
Middle Waterway as part of the remediation 
process at the Commencement Bay 
Nearshore/Tideflats EPA Superfund cleanup 
site.  This regulated navigation area would 
prohibit activities that would disturb the 
seabed, such as anchoring, dragging, 
trawling, or other activities that involve 
disrupting the integrity of the cap.  It would 
not affect transit or navigation of the area.  
Comments must be received by April 12, 
2006. 
 

NOTICES 
 
“Public Health Assessments 
Completed October 1, 2005-
December 31, 2005” 

 March 29, 2006 (71 FR 15747) 
 
 This notice announced the sites for which 
the Agency for Toxic Substance Disease 
Registry completed public health 

assessments during the period from October 
1, 2005, through December 31, 2005.  This 
list includes sites that are on or proposed for 
inclusion on the National Priorities List as 
well as sites for which assessments were 
prepared in response to requests from the 
public.  
 
TRI 
 
“Agency Information Collection 
Activities OMB Responses” 

 March, 16 2006 (71 FR 13590) 
 
 This document announced Office of 
Management and Budget (OMB) responses 
to Agency clearance requests, in compliance 
with the Paperwork Reduction Act (44 
U.S.C. 3501 et. seq).  Specifically, 
Information Collection Request (ICR) 
Number 1363.14, “Toxic Chemical Release 
Reporting (Form R) (Renewal),” was 
approved on March 3, 2006.  This ICR, 
OMB Control Number 2070-0093 expires 
January 31, 2008.  Additionally, ICR 
Number 1704.08, “Toxic Chemical Release 
Reporting, Alternate Threshold for Low 
Annual Reportable Amounts (Form A) 
(Renewal),” was approved on March 3, 
2006.  This ICR, OMB Control Number 
2070-0143, expires January 31, 2008. 
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OIL POLLUTION PREVENTION 
 
“Agency Information Collection 
Activities; Submission to OMB for 
Review and Approval; Comment 
Request; Spill Prevention, Control 
and Countermeasure (SPCC) Plans 
(Renewal), EPA ICR No. 0328.11, 
OMB Control No. 2050-0021” 

 March 8, 2006 (71 FR 11618) 
 
 EPA announced that the following ICR has 
been forwarded to OMB for review and 
approval, “Spill Prevention, Control and 
Countermeasure (SPCC) Plans (Renewal),” 
ICR Number 0328.11, OMB Control 
Number 2050-0021. The current expiration 
date for this ICR is February 28, 2006.  
Comments must be received by April 7, 
2006. 
 
RMP 
 
“Agency Information Collection 
Activities OMB Responses” 

 March 1, 2006 (71 FR 10499)  
 
 This document announced OMB responses 
to Agency clearance requests, in compliance 
with the Paperwork Reduction Act (44 
U.S.C. 3501 et seq.).  Specifically, ICR 
Number 1656.12, “Risk Management 
Program Requirements and Petitions to 
Modify the List of Regulated Substances 
under §112(r) of the Clean Air Act 
(Renewal),” was approved on January 9, 
2006.  This ICR, OMB Control Number 
2050-0144, expires January 31, 2009.  
Additionally, ICR Number 2132.01, 
“CAMEO Software Usability Evaluation 
Survey,” was approved on February 8, 2006.  
This ICR, OMB Control Number 2050-
0198, expires February 28, 2007. 
 

 

SETTLEMENT AND CONSENT 
DECREE NOTICES 

 
“Proposed Settlement; San Joaquin 
Drum Superfund Removal Site” 

 March 1, 2006 (71 FR 10514) 
 
“Proposed Settlement; Intermountain 
Waste Oil Refinery Superfund Site” 

 March 9, 2006 (71 FR 12196) 
 
“Proposed Settlement; Stringfellow Acid 
Pits Superfund Site” 

 March 9, 2006 (71 FR 12197) 
 
“Consent Decree; United States, the 
State of West Virginia, and the State of 
Ohio v. Elkem Metals Company L.P., et 
al.” 

 March 9, 2006 (71 FR 12217) 
 
“Consent Decree; United States v. 
Quanex Corporation” 

 March 9, 2006 (71 FR 12218) 
 
“Proposed Settlement, Chem-Wood 
Facility” 

 March 14, 2006 (71 FR 13125)  
 
“Consent Decree; United States v. 
Coffee County, et al.” 

 March 15, 2006 (71 FR 13431) 
 
“Consent Decree; United States of 
America v. Raymond and Donnis 
Holbrook Trust” 

 March 15, 2006 (71 FR 13433) 
 
“Proposed Settlement; Patrick Bayou 
Superfund Site” 

 March 20, 2006 (71 FR 13971) 
 
“Consent Decree; United States v. 
Adeline R. Bennett, MD Living Trust 
and Pitts Granchildren’s Trust” 

 March 29, 2006 (71 FR 15764) 
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“Proposed Settlement; Davis Refining 
Superfund Site” 

 March 31, 2006 (71 FR 16307) 
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