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Is maintenance touch-up painting covered under 63.745 GG?

Question: Is this facilities touch-up painting operation covered under 63.745 or exempt
as a speciality coating?

for the purposes of this example, assume that the regulatory authority has approved
the facilities request that the maintenance operations performed on the south end of
the facility be classified as touch-up and repair operations

Facility ABC is a military base where maintenance, repair and rework operations are performed.

Rework operations are performed on the north end of the base.  Rework operations consist of
major reconstruction and overhaul (e.g. stripping, painting and priming of entire aircraft) of
military jet aircraft and helicopters.  All painting and priming is performed  in a enclosed area
where compliant two stage filters have been installed.  

The aircraft operations area is on the south end of the base.  This operational area consists of
flightline activities (take-off, landing and refueling) and aircraft maintenance activities.  Aircraft
maintenance (sanding, painting, priming) is performed in a non-ventilated hangar.  Maintenance is
performed only on those areas where a pre-flight inspection has found evidence of corrosion or
where corrosion was found during the 54 day aircraft maintenance check.  Repair areas usually
account for less than 10% of the aircraft per year.  The facility has a total of 125 aircraft.  Major
overhauls or repainting of the entire aircraft is performed at the rework facility on the north end of
the base.  Aircraft are usually scheduled for rework every three years.

Answer: This facility is subject to 63.745 for all of the following reasons:

• the EPA did not intend to exempt touch-up and repair operations at maintenance and
rework facilities under the specialty coating definition.  The intent of the specialty
coating definition was intended for touch-up operations where minor coating
imperfections are corrected after the main coating operation.  For example, a newly
manufactured aircraft that requires a scratch or nick to be fixed prior to the sale of the
aircraft would fall under this category.

• maintenance operations as describe above are  included in the section 63.742 definition
of  touch-up and repair since the painting being performed appears to be an 
"incidental application of coatings" as opposed to "correcting minor coating
imperfections."  The operation also appears to be an "out-of-sequence" or "out-of cycle
operation" which is included in the 63.742 definition of "touch-up and repair
operation."
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What the rule says:  Final (Amended) Rule, February 10, 1998 [Red-line/Strike-Out version]

63.741(f) [applicability] states “This subpart does not contain control requirements for use of specialty
coatings…”

Appendix A, specialty coatings defines “Touch-up and repair coating” as “a coating used to cover
minor coating imperfections appearing after the main coating operation." 

63.742 [definitions] defines “Touch-up and repair operation” as that portion of the coating operation that is
the incidental application of coating used to cover minor imperfections in the coating finish or to achieve
complete coverage.  This definition includes out-of-sequence or out-of cycle coating.”

63.745(f)(3)(iv) [primer and topcoat application, organic HAP] states that the following is exempt from
the application technique requirements in 63.745(f)(1):

“touch-up and repair operations”

63.745(g)(4) [primer and topcoat application, inorganic HAP] states that the following are exempt from
63.745(g)(1)-(3):

“touch-up of scratched surfaces or damaged paint”
“touch-up of trimmed edges”
“touch-up of bushings and other similar parts”

What the final BID says:  BID for promulgated standard, July 1995

Please see the entire BID documents for more details.  The information below provides excerpts only.

Chapter 4
Section 4.29, Touch-up and repair operation

Page 4-26, Response:  The EPA agrees that the total area of touch-up on a given vehicle could be difficult
to estimate and verify. . . The EPA believes that its description of what constitutes touch-up is sufficiently
general to cover any situation.  Out-of-sequence coating has also been included in the definition to exempt
this type of operation from the requirement to use certain specific application techniques.  The final
definition reads as follows:

"Touch-up and repair operation means that portion of the coating operation that is the
incidental application of coating used to cover minor imperfections in the coating finish or
to achieve complete coverage.  This definition includes out-of-sequence coating."

Page 4-25/4-26, Comment:  Commenters IV-D-27, IV-D-29, and IV-D-37 suggested that the
proposed definition of "touch-up and repair operation" should be revised.  The commenters noted
that the proposed definition would limit permissible touch-up and repair painting operations to a
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total area not to exceed 4 square feet per aerospace vehicle . .   Moreover, the commenters claimed
that the same considerations apply equally, if not more so, with respect to aircraft maintenance
activities in which components of an aircraft must be spread throughout a large and decentralized
maintenance facility for simultaneous rework and repair.  The commenters claimed that, because
in-service daily-use commercial aircraft sustain damage far in excess of that encountered during
initial assembly and flight testing, the 4 square foot limitation for touch-up and repair painting is
unduly restrictive for maintenance facilities, particularly with regard to large passenger aircraft,
such as Boeing 747's and DC-10's.  The commenters recommended that the 4 square foot limitation
be eliminated from the definition of "touch-up and repair operation," stating that the terms of the
definition itself will effectively limit the extent to which such exempted painting operations may be
employed.

Commenter IV-D-39 stated that, while they support the proposed exemptions from the primer and
topcoat operations standards, the definition of touch-up should be revised to read as follows "(1)
Touch-up, including, for example, repair of scratched surfaces or damaged paint..."  According to
the commenter, since "touch-up" applications may be appropriate for areas that would not be
described as "scratched" or "damaged" (e.g., for improved aesthetics), this definition is overly
restrictive.  The commenter believes that, rather than attempting to cover every conceivable type of
touch-up, it is better to make the types of applications illustrative rather than restrictive, leaving it
to the regulator and the source to determine what constitutes touch-up in actual operation.

Comments were also received (IV-E-2) that some painting operations may be performed in
nonstandard locations (such as in flight areas), and these "out-of-sequence" coating operations
should be exempted form the requirement to use certain application methods.

Section 4.32.6, Maintenance Painting

Page 4-30, Response:  It was not the EPA's intent in these standards to exempt routine painting operations
performed in reworking (maintaining and repairing) aerospace vehicles or components.  Therefore, this
definition has not been added to the final rule.

Page 4-29/4-30,  Comment:  Commenter IV-D-35 recommended that the following definition for
"maintenance painting" be added to the rule:

"Maintenance painting means painting operations after non-destructive inspection (NDI),
corrosion rework, composite replacement, metal panel replacement, aerospace vehicle
modification, panel access, or other maintenance activities to insure aircraft structural
integrity."

The commenter proposed that the above definition is necessary since maintenance painting should
be exempt from the rule.

Chapter 6 
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Section 6.9, Touch-up and Repair Application Operations

Page 6-34/6-35, Response:  The EPA believes that the commenters' recommendations with respect to
"maintenance painting" are too broadly defined and would encompass many of the activities the EPA
intends to regulate. . . Therefore, the EPA will not add the recommended definition to the rule or exempt
maintenance painting from the rule . . . The EPA has revised the definition as follows:

"Touch-up and repair operation means that portion of the coating operation that
is the incidental application of coating used to cover minor imperfections in the
coating finish or to achieve complete coverage.  This definition includes out-of-
sequence coating." 

The EPA has added out-of-sequence coating to the definition to allow facilities to use any
type of application method for this type of operation.  This addition does not, however,
allow the facility to freely use the touch-up and repair operation exemption to recoat an
entire aircraft on the flightline without using controls.  The exemption was incorporated in
the rule to allow facilities to apply coating to small areas (4 ft2 in the proposal) of the
aircraft without being constrained to a particular type of application method.  The EPA
understands that 4 ft2 is not adequate for some of the larger aircraft and will allow the
permitting authority to determine what constitutes a touch-up and repair operation."

Page 6-30/6-31/6-32, Comment: Commenter IV-D-35 stated that overhaul and repair operations
are called "maintenance painting" and are inappropriately given the same MACT standards as full
aircraft primer and topcoat applications.  The commenter stated that maintenance painting means
painting operations after non-destructive inspection (NDI), corrosion rework, composite
replacement, metal panel replacement, aircraft modification, panel access, or other maintenance
activities to insure aircraft structural integrity.  The commenter pointed out that the proposed rule
does not recognize or distinguish this type of painting.

The commenter suggested that maintenance painting is an important maintenance tool for ensuring
both airworthiness and operational readiness of aerospace vehicles.  Commenter IV-D-37 pointed
out that Airworthiness Directives ("AD's") issued by the Federal Aviation Administration may
mandate, for purposes of aviation safety, that aircraft components or systems be inspected,
replaced, or repaired on a time-critical basis. . . The commenter concurred with AIA's
recommendation that an exclusion for permissible maintenance painting limited to 10 percent of the
exterior surface of an aerospace vehicle per year would constitute a reasonable and adequate
control mechanism.

. . . Since maintenance painting operations were not analyzed during the development of the
proposed NESHAP, there is no basis for establishing a MACT floor, other than no control.

The commenter stated that touch-up and repair painting supports aircraft aesthetic repairs and
coating system longevity on the outer mold line of the aircraft, while maintenance painting supports
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aircraft structural integrity during aircraft overhaul and repair operations.

According to commenter IV-D-35, touch-up and repair painting can potentially be accomplished in
a paint hangar or booth with emission controls (the aircraft is mobile); however, most locations
where aircraft are stationed do not have a paint hanger (80 percent estimate for DoD), and touch-
up and repair painting is typically "out of cycle" or non-scheduled painting.  The commenter
claimed that because emission controlled hangars have low availability (fully scheduled), it is
difficult to schedule out-of-cycle touch-up and repair operations.  Therefore, the commenter
pointed out that touch-up and repair is usually accomplished in facilities without emission controls.

Chapter 6 
Section 6.12.3, Hangar Use

Page 6-52, Response:  The EPA accepts the commenters' recommendation because it gives facilities an
opportunity to define operations that would have minimal emissions.  The EPA does not intend to regulate
minimal emissions.  The EPA also does not intend to force emissions control on operations that have
minimal impact on a facility-wide basis.  Therefore, §63.745(g)(4)(ix) states:

"Painting parts in an area identified in a title V permit, where the permitting authority has
determined that it is not technically feasible to paint the parts in a booth."

Page 6-52, Comment:  Two commenters (IV-D-2, IV-D-23) stated that there are situations during
assembly where aerospace components cannot be reasonably moved into a spray booth for coating. 
The commenters stated that it is not practical to move a large subassembly into a paint hanger for a
small coating operation and since the amount of coating applied is relatively small and occurs in a
large building, there is little chance of inorganic HAP being released to the ambient air.  The
commenters recommended that the rule provide flexibility to the permitting agency to exempt in the
title V permit those circumstances where it is not technically feasible to paint in a booth by
including an exemption to be included in §63.745(f) which allows "painting in an area identified in
a part 70 permit, where the permitting authority has determined that it is not technically feasible to
paint in a booth."


