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September 18, 1989

MEMORANDUM

SUBJECT:  Request for Clarification of Policy Regarding 
          the "Net Emissions Increase"

FROM:     John Calcagni, Director 
          Air Quality Management Division  (MD-15)

TO:       William B. Hathaway, Director
          Air, Pesticides, and Toxics Division  (6T)

     This is in response to your August 10, 1989 memorandum regarding
guidance on several issues related to the calculation of "net emissions
increase" (as defined in 40 CFR 52.21(b)(3)(i)) for prevention of
significant deterioration (PSD) applicability purposes.  These issues arose
from a PSD pre-application package submitted to Region VI by Conoco Inc. of
Westlake, Louisiana.

     As was discussed in an August 17, 1989 conference call between Region
VI staff and members of the New Source Review Section, our response
provides general guidance on the four basic netting questions raised in
your memorandum, as opposed to a more detailed response specific to the
Conoco application.

     Question 1:

     Which of the following approaches is correct for determining if a
contemporaneous net emissions increase has occurred at an existing major
source?

     A.   Not including contemporaneous emissions unless the project
          emissions exceed PSD significance levels for a pollutant.

     B.   Using a literal interpretation of the definition of "net
          emissions increase" as contained in 40 CFR 52.21(b)(3)(i) which
          suggests that, even if the project's emissions do not exceed the
          PSD significance levels, a series of less than significant
          changes would still be accumulated.

     Response:
          
     Although the definition of "net emissions increase" could be
interpreted differently, the Environmental Protection Agency's (EPA's)
historic policy has been not to consider accumulated emissions from a
series of small (i.e., less than significant) emissions increases if the
emissions increase from the proposed modification to the source is,
standing alone without regard to any
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decreases, less than significant.  In other words, the netting calculus



(the summation of contemporaneous emissions increases and decreases) is not
triggered unless there will be a significant emissions increase associated
with the proposed modification.  This policy was discussed in detail in a
1983 EPA memorandum (copy attached) titled "Net Emission Increases Under
PSD."  In October 1988 the Policy and Guidance Section of the Stationary
Source Compliance Division (SSCD) sent a memorandum (copy attached) to
Region V restating the policy and indicating that it applied only to
applicability determinations made under PSD and did not apply to
nonattainment rules.  The memorandum also indicated that SSCD was
reconsidering the policy as it applies to PSD.  We have, however, discussed
this matter with SSCD and understand that there are no plans to revise the
policy.

     This office has reviewed the considerations (as discussed in the 1983
memorandum) which led to the policy and continue to find them to be
reasonable and appropriate.  For example, it would not be sensible to
subject a small increase (e.g., 2 tons per year [tpy]) to a full PSD review
because of an unrelated 39 tons per year increase 3 years earlier.  The PSD
reviews of such small emissions could place a significant resource burden
on both applicants and review agencies and would likely result in minimal,
if any, emissions reductions or air quality benefits from the application
of BACT.  Conse- quently, I reaffirm that EPA's current policy is not to
aggregate less than significant increases at a major source when the
emissions increase from a proposed modification is less than significant.
Of course, attempts by applicants to avoid PSD review by splitting a
modification into two or more minor modifications constitutes circumvention
of the PSD requirements.  Two or more related minor changes over a short
period of time should be studied for possible circumvention.

     Question 2:

     Once PSD review is triggered for one pollutant, does the triggering
mechanism (i.e., as described in question 1) remain the same for other
pollutants or is the net contemporaneous emissions increase for these other
pollutants compared to the PSD significance levels?  In other words, if PSD
review is triggered for one pollutant, is the source then required to
consider all contemporaneous emissions changes for the other pollutants
when determining applicability, even if new emissions from the proposed
project will be less than significant?
     
     Response:

     No.  The criteria used to determine if a significant net emissions
increase has occurred from a proposed modification at an existing major
source are applied on a pollutant-by-pollutant basis.

     For example, a major source experienced insignificant increases of NOx
(30 tpy) and SO2 (15 tpy) 2 years ago, and a decrease of SO2 (50 tpy) 3
years ago.  The source now proposes to add a new process unit with an
associated emissions increase of 35 tpy NOx and 80 tpy SO2.  For SO2, the
proposed 80 tpy increase from the modification by itself (before any
netting) is significant, 
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so we then determine the contemporaneous net emissions change, the
algebraic sum of (-50)+(15)+(80), which equals +45 tpy.  Therefore, the
proposed modification is major and a PSD review for SO2 is required.
However, the NOx increase from the proposed modification is by itself less
than significant. Consequently, netting is not performed for NOx even
though the modification is major for SO2.

     Question 3:

     Is the approach of comparing new, allowable emissions to old, actual
emissions still appropriate for determining PSD applicability?

     Response:

     Under the PSD regulations, whether a physical change or change in the
method of operation at a source will result in a "net emissions increase"



requires a comparison of the "actual emissions" of the source before and
after the change.  For an existing emissions unit at a source, "actual
emissions" before the change equal the average rate in tons per year at
which the unit actually emitted the pollutant during the 2-year period (or
more representa- tive period) which precedes the change [see 40 CFR
52.21(b)(21)(ii)].  Where the change will affect the normal operations of
an existing emissions unit (as in the case of a change which could result
in increased use of the unit), "actual emissions" after the change must be
assumed to be equal to "potential to emit."  The PSD regulations are quite
clear regarding such circumstances [40 CFR 52.21(b)(21)(iv)]:

     For any emissions unit that has not yet begun normal operations 
     on the particular date, actual emissions shall equal the potential
     to emit of the unit on that date.  (Emphasis added.)

Where "allowable emissions" are the same as or less than the "potential to
emit" for an emissions unit, "allowable emissions" may be used to define
the "actual emissions" of that unit after the change.  Consequently, for
determining PSD applicability, the comparison of prior "actual" versus new
"potential" emissions (or "allowable" where appropriate) is the correct
methodology to use.

     The comparison of prior "actual" to future "potential" emissions is
made on a unit-by-unit basis for all emissions units at the source that
will be affected by the change.  It is done for the emissions unit(s)
undergoing the physical change or change in the method of operation and
also for any other units at which normal operations could be affected by
the change at the source.  This, for example, includes a review for
possible emissions increases at process-related emissions units due to a
physical change which removed a bottleneck at only one of the units.
 
     Question 4:

     When determining contemporaneous increases and decreases, are all
emissions points at the source reviewed, or only those emissions points
that
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have had emissions changes incorporated into State permits in terms of
actual emissions changes at the beginning and end of the contemporaneous
period to determine the contemporaneous emissions changes?

     Response: 

     Generally all emissions points at the source (including fugitive
emissions where applicable) are reviewed for emissions changes, including
those points with emissions changes that have not been incorporated into
permits.  The PSD regulations at 40 CFR 52.21(b)(3)(i)(b) require that "any
other increases and decreases in actual emissions at the source that are
contemporaneous with the particular change and are otherwise creditable" be
included in the calculation of "net emissions increase."  (Emphasis added.)

     In regard to emissions changes incorporated into permits, the
regulations at 40 CFR 52.21(b)(3)(iii) provide that a contemporaneous
increase or decrease (to the extent the decrease is federally enforceable)
is creditable only if the relevant reviewing authority has not relied on it
in issuing a PSD permit for the source, and the permit is still in effect
when the increase in actual emissions from the particular change occurs.  A
reviewing authority relies on an increase or decrease when, after taking
the increase or decrease into account, it concludes that the proposed
project would not cause or contribute to a violation of an increment or
ambient standard.  In other words, an emissions change at an emissions
point which was considered in the issuance of a PSD permit for the source
is not available to be used in subsequent netting calculations.  For
example, an emission change incorporated in a source's PSD permit (State or
Federal) would not be available to be used as a contemporaneous increase or
decrease in a subsequent netting calculation.

     On the other hand, where an emissions change was not relied upon in



issuing a PSD permit for the source, the regulations make no distinction
between an emissions point with an emissions change incorporated into a
State permit and any other emissions point at the source when defining an
otherwise creditable contemporaneous change.  Consequently, except for
emissions changes considered in issuing a PSD permit, all emissions points
at the source are reviewed in terms of actual emissions changes to
determine the contemporaneous emissions changes at a source, including
those emissions points that have not had emissions changes incorporated
into State permits.  Although emissions changes incorporated into State
permits do not affect which emissions points must be considered, conditions
in State permits (if federally enforceable) may be used to define an
emissions unit's "allowable emissions."

     If you have any questions in regard to this matter, please contact 
David Solomon of the New Source Review Section at FTS 629-5375.
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