
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


JAN 9 1980 

Mr. Amarjit S. Gill

Environmental/Regulatory Planner

Gas Turbine Products Division

General Electric Company

One River Road

Schenectady, New York 12345


Dear Mr. Gill;


Your October 9, 1979 letter to Doug Bell of EPA's Standards

Development Branch, has been forwarded to our office for

response. You requested a determination as to whether a

proposed new maintenance program for existing gas turbines would

cause the turbines to be considered modified under §60.14.


The special program would update certain turbines to

improve reliability, efficiency and output. Under this program,

you believe there will be an increase in NOx emissions when

firing distillate fuel, and a greater decrease when firing

natural gas. Although an increased use of natural gas is

planned, distillate fuel would still be fired part of the time.


You have raised three questions concerning this situation,

which are included with our accompanying determinations:


1) If, after the update, these gas turbines are fired part

of the time on natural gas and the remainder of the time on

distillate fuel, such that the yearly average NOx and S02

emissions do not increase would this be considered a

modification under 40 CFR 60.14?


Yes, this would be considered a modification under §60.14,

and the modified turbines would be required to meet NSPS. A

modification is defined at §60.14(a) as "any physical or

operational change to an existing facility which results in an

increase in the emission rate to the atmosphere of any pollutant

to which a standard applies". Certain exemptions are provided

for under §60.14 (e) and (f), but these gas turbines are not

eligible for any of these exemptions.




Even though, according to your data, the turbines will emit

less over the course of a year, you feel there will be increases

when distillate fuel is used. Since modification is based on

increased emission rate, and emission rate under §60.14(b), is

expressed in terms of kg/hr, any increase in emission rate

during the periods when distillate fuel is burned, will require

the source be considered modified for NSPS purposes.


This position is supported by a discussion in the preamble

to the proposed provisions for NSPS modification, notification

and reconstruction (39 FR 36946, October 15, 1974). The

preamble states: "In the Act the phrase "increase in emissions"

is not defined and therefore can be interpreted to mean any

increase in emissions."


Should there be subsequent disagreement between your

company and the Administrator as to whether an increase in

emission rate occurs, the procedures outlined under §60.14(b)

should be used to determine if a clear increase occurs.


2) Does EPA consider on either a de minimis or administra­

tive necessity basis that certain small increases in the level

of emissions would not require that the changes be classified as

modifications?


There is no specific de minimis level or percent whereby

increases below that level would not be considered modifica­

tions. If the Administrator determines that emission levels

will increase, a modification will be deemed to have occurred.

Emission rates can be determined, under §60.14(b)(1) and (2),

from either Compilation of Air Pollutant Emission Factors (EPA

No. AP-42) or other emission factors if they demonstrate a clear

increase or decrease. If these factors cannot so demonstrate,

then material balance, continuous monitor data, or manual

emission tests can be used. When the emission rate is based on

results from manual emission tests or continuous monitoring,

Appendix C (Student's t test) shall be used to determine if an

increase or decrease has occurred. Thus, in this instance, a

modification occurs only if the emission rate after the change

is statistically significantly higher than the rate before the

change.


3) Under NSPS and PSD (proposed), is it correct that any

available fuel suitable for use in operation of the equipment

(subject to any applicable permit limitation) may be used to

determine "before” emissions, and any fuel with characteristics

for which the operator is willing to accept enforceable permit

conditions may be used to determine the "after" emissions?




Under 40 CFR 60.14, emission rates before and after a

change are based on actual source emissions. Again citing from

the proposed provisions for NSPS modifications (39 FR 36946):

"for an existing facility to undergo a modification there must

be an increase in actual emissions... The Administrator con­

sidered defining "modification" so that increases in precon­

trolled (potential) emissions would be considered modifications.

However, the proposed definition of modification is limited to

increases in actual emissions in keeping with the intent of §111

of controlling facilities only when they constitute a new source

of emission".


Your interpretation of §52.21 (proposed September 5, 1979),

with regard to determining major modifications, is correct. The

potential emissions of the source before the modification should

be based on any type of fuel that the source was capable of

firing. The term "type of fuel" refers not to sulfur content

but to e.g., gas, oil, coal. Enforceable permit conditions on

the "type of fuel" combusted will limit the potential emissions

level. These conditions must be enforceable under the Clean Air

Act.


The potential emissions after the modification should be

determined on the same basis: the dirtiest type of fuel the

source is capable of burning. Again, enforceable permit

conditions on the type of fuel combusted may limit potential

emissions.


The sulfur content of the fuel used in the calculation of

pre-modification potential emissions should be the average

sulfur content used over the preceding one-to-two year period if

the source was burning the same type of fuel to be used in the

calculation. If the source had been burning a different type of

fuel, the sulfur content to be used in the calculation shall be

based on the most stringent of the applicable SIP, any

applicable NSPS, any SIP permit, or any other enforceable

requirement.


For instance, assume that a source is capable of burning

either oil or coal. For the past two years it has been burning

oil with a sulfur content of 2%. The applicable SIP specifies a

2% sulfur limit for both oil and coal. The source now wants to

adopt enforceable permit conditions which would limit it to

burning oil.


The source's pre-modification potential emissions may be

based on the dirtiest fuel that could be accommodated: coal.

Because the source has not burned coal over the past two years,

the sulfur content used in the calculation shall be the

applicable SIP limitation: 2%.




The source's post-modification emissions may be based on

oil burning, assuming that the source has agreed to permit

conditions enforceable under the Clean Air Act. The sulfur

content used to calculate potential emissions is the nominal

sulfur content the source actually plans to use.


If you have any questions concerning the NSPS aspects of

this modification issue, please contact Robert Myers of my staff

at (202) 755-2564. Should you have any questions relating to

the PSD aspect, please contact Libby Scopino at the same number.


Edward E. Reich


cc:	 Doug Bell, SDB

Regional NSPS Contacts

Reginoal PSD Contacts



