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Thank you for your letter dated October 12, 2017, requesting the Environmental Protection 

Agency's view on the applicability of the "Replacement Unit" provision under the Prevention of 

Significant Deterioration (PSD) permitting program for a replacement of boilers at your Newport 

News Shipbuilding (NNS) facility. Your letter contained a number of details on the boiler 

replacement activities at the NNS facility and associated air permitting actions. Since the Virginia 

Department of Environmental Quality (VA DEQ) is the reviewing authority for the PSD program 

in your area, it has primary responsibility over the air permitting for your facility, which would 

include determining how VA DEQ's EPA-approved PSD rules apply to the boiler replacements at 

your facility. 1 must, therefore, refer you to the VA DEQ to discuss specific issues related to your 

pennit application. However, in order to assist both you and VA DEQ, I want to take this 

oppo11unity to respond to your general question about whether an equipment replacement 

involving a change in fuel type precludes the use of the Replacement Unit provision. 

Under EPA 's PSD rules, a Replacement Unit is considered an existing emissions unit for 

the purpose of determining major modification applicability. 40 CFR § 5 l .  I 66(b)(7)(ii). 

Accordingly, if an equipment replacement qualifies as a Replacement Unit, a source owner or 

operator may use the actual-to-projected-actual applicability test to quantify the emissions increase 

resulting from a project. In contrast, any equipment replacement that does not qualify as a 

Replacement Unit would be treated as a new emissions unit and its emissions increase must be 

quantified using the actual-to-potential applicability test. 40 CFR § 5 I .166(a)(7)(iv)(c)-(/). The 

EPA has made this regulatory distinction based on the presumption that a Replacement Unit does 

not "significantly change the nature of the replaced unit" and, accordingly, "[i]t is reasonable to 

compare the baseline actual emissions from the replaced unit to the projected actual emissions of 

the replacement unit because the units are effectively the same existing emissions unit." 68 Fed. 

Reg. 63021, 63024 (November 7, 2003). 
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The EPA's rules set forth criteria for satisfying the Replacement Unit provision. Among 
other things, the rules require that a replacement emissions unit be "identical to or functionally 
equivalent to the replaced emissions unit" and "not change the basic design parameter(s) ... of the 
process unit." 40 CFR § 5 l .  I 66(b)(32). As to the question you raised regarding the modifications 
at your facility, we note that in no instance do the rules identify "fuel type" as determinative in 
Replacement Unit qualification. Accordingly, a change in fuel type, in and of itself, does not 
preclude an equipment replacement from satisfying the requirements of the Replacement Unit 
provision. 

Notwithstanding our general conclusion that a change in fuel type by itself does not 
preclude Replacement Unit qualification, in certain cases, a change in fuel type could signal that 
the basic design parameters of the process unit have been changed. As you note in your letter, in a 
recent case involving the replacement of internal combustion engines, EPA Region IO supported 
the state of Alaska's interpretation that a change in fuel type for the engines at issue contributed to 
the replacement altering the basic design parameters. However, as your letter explains, gas-fired 
engines and diesel-fired engines have fundamental design differences- specifically, spark ignition 
versus compression ignition - and are consequently subject to different regulatory requirements 
because of these differences. Therefore, the EPA's support of the decision made by Alaska was 
not solely based on the fact that the new engines had a change in fuel, but rather that the 
replacement engines were a fundamentally different design than the replaced engines. It should 
also be noted that a significant factor leading to the EPA 's support of Alaska's determination was 
that the combined horsepower capacity of the new engines was significantly greater than that of 
the replaced engines, which questioned the "identical to or functionally equivalent" prong of the 
Replacement Unit test. 

As the EPA Region IO letter to Alaska points out, determining whether a replacement of 

equipment would change the basic design parameters of the process unit is a case-by-case decision 

that the reviewing authority makes based on the individual facts of the case. Thus, with regard to 

your replacement of steam boilers, as stated earlier, we are not the reviewing authority for air 

permitting at the NNS facility. nor do we have all of the information necessary to inform the 

reviewing authority on whether your replacement boilers qualify as Replacement Units under 

Virginia law. VA OEQ has the authority to make such a determination based on their 

interpretations of applicable rules and relevant guidance. Accordingly, the EPA defers to VA DEQ 

in making this determination based upon the application of the relevant rules and guidance to the 

specific facts and circumstances concerning the replacement of the boilers at the NNS facility. 

https://www.epa.gov/nsr/may-12-2017-letter-hilcorp-monopod-facility-and-replacement-units





